Bahh, ezek az esős napok! Még kimozdulnia sincs kedve az embernek. De mi- hála a Windows 8.1-nek- órára pontosan tudtuk azt, hogy mikor fog leszakadni az ég itthon (11 órától).
Emlékeztek még a legutóbbi szabadtéri időjárás-jóslatra? Ha nem ITT van egy frankó reci abból az időből.
A hétvége ellenére korán keltünk és irány a motorozás, hiszen gurulni bármikor lehet -és milyen jó is az- eszméletlenül jól esett!!!! Amikor a motorokkal a garázshoz értünk akkor eredt el az eső, megint csak megúsztuk a vizet :) Ebben a hűvös, esős, nyálkás időben egy forró és tartalmas ételre vágytunk, amit már régen készítettünk, de nagyon szeretünk.
Egy kedves kommentelőnk (a nevét nem árulhatom el - Tamás úgy is tudja hogy róla van szó... Tényleg: mizújs az arával? Írd már meg légyszi!!!!) pont pár hete kérdezett arról (többek között) hogyan is készítjük a frankfurti levest. Hát akkor most megmutatjuk hogy is készül ez nálunk.
Tudom-tudom! Az előző postban azt ígértem, hogy egy gombával rakott kelkáposztát fogok leírni, de a szükség törvényt bont. Ilyenkor kell egy forró leves, hogy az ember lelke is át tudjon melegedni, aztán majd jöhet az a gombás cucc is :)
Leányfogó Frankfurti leves friss jégsalátával
Hozzávalók:
50 dkg káposzta
1 csomag (kb. 20 dkg) kedvenc virsli
1 fej vöröshagyma
10 dkg friss jégsaláta
4 gerezd fokhagyma
5 dkg kockázott bacon (vagy sima nyers, füstölt szalonna kockázva)
1 csomó friss petrezselyem
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál worchestershire szósz
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 csokor petrezselyem
Bors
Só
Elkészítése:
Pici zsiradékot (normál napraforgó olaj) hevítünk egy fazékban. Beleszórjuk a kockázott bacont. Átkeverjük, majd mehet bele az őrölt kömény. 1-2 percig együtt pirítjuk, míg a bacon ki nem adja a zsírját. Nem baj, ha kicsit letapad pár helyen, hiszen a leves majd szépen feloldja ezeket az értékes pörzsanyagokat! Amíg a bacon pirul félfőre vágjuk a vöröshagymát. Zuttyantsuk bele rögtön ezt is a lábosba! Sózzuk, borsozzuk.
Keverjük át és hagyjuk, míg a hagyma üvegesre nem pirul. Ez pont elég idő arra, hogy egy finom fehérbort kibontsunk és a poharunkba töltsünk! Sajnos csak ennyi, mert a hagymára máris zúdíthatjuk a centi széles csíkokra metélt káposztát…. Sóvárogva nézzük a borospohár falán lecsurgó, gyöngyöző cseppeket, utána forgassuk át a fazékban az alapanyagokat, és őket is sózzuk meg.
Mikor a káposzta kezd összeroppanni öntsük fel a húslevessel, majd szórjuk rá a metélt petrezselyem felét. Na jó. Ha éppen nincs előkészített alaplevünk nyugodtan tegyünk a
Hagyjuk, hogy elkezdjen rotyogni, és hagyjuk is úgy kb. 30 percig. Ennyi idő alatt bőségesen megpuhul a káposzta. Most kell hozzátenni a Worchesterhisre és a sötét szójaszószt. A legjobb, ha teáskanalanként adjuk hozzá: 1 teáskanál sötét szójaszósz és 1 teáskanál Worchestershire szósz. Kóstoljuk. Ha nem elég intenzív tegyünk újra 1-1 teáskanállal. Max 2 legyen teáskanálból! Nem fog kiérződni egyik sem, de sokkal testesebb, teltebb, finomabb ízt fogunk kapni a végén.
De mit lát az egyszeri motoros? Ott gyöngyözik az a pohár bor! Nehogy má’ túlmelegedjen! Meg kell kóstolni, tegyünk mi is így! Ugye milyen zamatos és hűs egy ilyen fincsi fehérbor? Én mondtam…. Juj, ha már itt tartunk szeljük bele a kedvenc virslinket (én a receptnél nem is virslit használtam, hanem Delicatesse Debrecenit. Ugye milyen menő neve van….? ;) Ez a Pennyben kapható, és szerintem nem rossz, de ízlés kérdése).
Csupán öt perc főzés, és már húzhatjuk is le a tűzről: tegyük hozzá a friss jégsalátát és a maradék petrezselymet.
Egyet kavarunk rajta, ééééés ennyi, hiszen a levesünk elkészült! Jó étvágyat!
Friss, üde, forró és laktató. Mindemellett eszméletlen finom és nem drága! Kóstoljátok meg bátran, megéri. Legközelebb -ígérem- tényleg gombás dolgokkal jövünk újra ;)