Leányfogó Frankfurti leves Tamás módra friss jégsalátával
2013. november 09. írta: motoroskonyhaja

Leányfogó Frankfurti leves Tamás módra friss jégsalátával

Bahh, ezek az esős napok! Még kimozdulnia sincs kedve az embernek. De mi- hála a Windows 8.1-nek- órára pontosan tudtuk azt, hogy mikor fog leszakadni az ég itthon (11 órától).

Emlékeztek még a legutóbbi szabadtéri időjárás-jóslatra? Ha nem ITT van egy frankó reci abból az időből.

DSCF2791.JPG

A hétvége ellenére korán keltünk és irány a motorozás, hiszen gurulni bármikor lehet -és milyen jó is az- eszméletlenül jól esett!!!! Amikor a motorokkal a garázshoz értünk akkor eredt el az eső, megint csak megúsztuk a vizet :) Ebben a hűvös, esős, nyálkás időben egy forró és tartalmas ételre vágytunk, amit már régen készítettünk, de nagyon szeretünk.

Egy kedves kommentelőnk (a nevét nem árulhatom el - Tamás úgy is tudja hogy róla van szó... Tényleg: mizújs az arával? Írd már meg légyszi!!!!) pont pár hete kérdezett arról (többek között) hogyan is készítjük a frankfurti levest. Hát akkor most megmutatjuk hogy is készül ez nálunk.

Tudom-tudom! Az előző postban azt ígértem, hogy egy gombával rakott kelkáposztát fogok leírni, de a szükség törvényt bont. Ilyenkor kell egy forró leves, hogy az ember lelke is át tudjon melegedni, aztán majd jöhet az a gombás cucc is :)

Leányfogó Frankfurti leves friss jégsalátával

Hozzávalók:
2 l csirkehúsleves
50 dkg káposzta
1 csomag (kb. 20 dkg) kedvenc virsli
1 fej vöröshagyma
10 dkg friss jégsaláta
4 gerezd fokhagyma
5 dkg kockázott bacon (vagy sima nyers, füstölt szalonna kockázva)
1 csomó friss petrezselyem
1 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál worchestershire szósz
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 csokor petrezselyem
Bors

Elkészítése:

Pici zsiradékot (normál napraforgó olaj) hevítünk egy fazékban. Beleszórjuk a kockázott bacont. Átkeverjük, majd mehet bele az őrölt kömény. 1-2 percig együtt pirítjuk, míg a bacon ki nem adja a zsírját. Nem baj, ha kicsit letapad pár helyen, hiszen a leves majd szépen feloldja ezeket az értékes pörzsanyagokat! Amíg a bacon pirul félfőre vágjuk  a vöröshagymát. Zuttyantsuk bele rögtön ezt is a lábosba! Sózzuk, borsozzuk.

f01.JPG

Keverjük át és hagyjuk, míg a hagyma üvegesre nem pirul. Ez pont elég idő arra, hogy egy finom fehérbort kibontsunk és a poharunkba töltsünk! Sajnos csak ennyi, mert a hagymára máris zúdíthatjuk a centi széles csíkokra metélt káposztát…. Sóvárogva nézzük a borospohár falán lecsurgó, gyöngyöző cseppeket, utána forgassuk át a fazékban az alapanyagokat, és őket is sózzuk meg.

f02.jpg

Mikor a káposzta kezd összeroppanni öntsük fel a húslevessel, majd szórjuk rá a metélt petrezselyem felét. Na jó. Ha éppen nincs előkészített alaplevünk nyugodtan tegyünk a 2 liter vízhez 3 leveskockát. NE! Ne márkás –és drága- szart rakjunk hozzá, hanem ami használható (vészhelyzetben!!!!) az az Aldi vagy a Lidl leveskockája. De tényleg csak vészhelyzetben.

f03.jpg

Hagyjuk, hogy elkezdjen rotyogni, és hagyjuk is úgy kb. 30 percig. Ennyi idő alatt bőségesen megpuhul a káposzta. Most kell hozzátenni a Worchesterhisre és a sötét szójaszószt. A legjobb, ha teáskanalanként adjuk hozzá: 1 teáskanál sötét szójaszósz és 1 teáskanál Worchestershire szósz. Kóstoljuk. Ha nem elég intenzív tegyünk újra 1-1 teáskanállal. Max 2 legyen teáskanálból! Nem fog kiérződni egyik sem, de sokkal testesebb, teltebb, finomabb ízt fogunk kapni a végén.

f04.jpg

De mit lát az egyszeri motoros? Ott gyöngyözik az a pohár bor! Nehogy má’ túlmelegedjen! Meg kell kóstolni, tegyünk mi is így! Ugye milyen zamatos és hűs egy ilyen fincsi fehérbor?  Én mondtam…. Juj, ha már itt tartunk szeljük bele a kedvenc virslinket (én a receptnél nem is virslit használtam, hanem Delicatesse Debrecenit. Ugye milyen menő neve van….? ;) Ez a Pennyben kapható, és szerintem nem rossz, de ízlés kérdése).

f05.jpg

Csupán öt perc főzés, és már húzhatjuk is le a tűzről: tegyük hozzá a friss jégsalátát és a maradék petrezselymet.

f06.jpg

Egyet kavarunk rajta, ééééés ennyi, hiszen a levesünk elkészült! Jó étvágyat! 

f07.jpg

Friss, üde, forró és laktató. Mindemellett eszméletlen finom és nem drága! Kóstoljátok meg bátran, megéri. Legközelebb -ígérem- tényleg gombás dolgokkal jövünk újra ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr565621917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.11.09. 21:54:45

No de kolléga! Este van, éhes vagyok mint állat ( 6 után nincs evés nekem ), Te pedig megjelensz egy ilyen finomsággal! Imádom csinálni és enni is.
:-)

motoroskonyhaja 2013.11.09. 22:16:53

@Húsimádó: Kedves egri Kolléga! Nem tehetek róla, de imádok enni, ráadásul -pimasz módon- bármikor!!! :) De miért vagy éhes ilyenkor? Egy SZÜLINAPOS barát nem lehet éhes ;)

Ezúton is nagyon boldog szülinapot kívánok Neked, ráadásul öntök hozzá egy finom szekszárdi száraz vöröset - Ajvé Bodri pincészet !!!!

usb2.0 2013.11.10. 05:17:01

Mostanában egyre többször futok bele, hogy erősen félművelt "recept írók" állandóan "bacon"-t irkálnak. Rosszabb esetben "bacon szalonnát". És nem értem. Csak mert a bacon = szalonna.
Vagy akkor írj mindent angolul.

motoroskonyhaja 2013.11.10. 08:33:49

@usb2.0: Volt már tarjával készült receptem. Most már azt is tudom, hogy a tarja=disznó...

Üdv: erősen félművelt Motoros

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.11.10. 13:15:14

@motoroskonyhája: @usb2.0: a félművelt receptírók segítségére lennék szerényen az alábbi okossággal: gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/bacon%20-%20bakonyi%20szalonna

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.11.10. 13:17:41

@motoroskonyhaja: Azért vagyok éhes, mert fogyózom :-( Már 5,5 kiló lement, de van még tartalék, sajnos. Így délután nincs evés, csak sport és aszkétizmus.

Ja és bacon-t se ehetek. :-))

motoroskonyhaja 2013.11.10. 13:33:01

@Az amatőr hagyományörző: Erre szerettem volna válaszolni a kedves kommentelőnek (a disznós hasonlattal) de köszönöm, hogy a linket betetted!

Sajnos sokan nem tudják, hogy a bacon mi is valójában, így csak a nyers jelentését írják meg/le! Remélem a Te leírásod alapján pontosabb képet fog kapni az illető... ;)
(de hogy miért nem raktalak eddig az olvasott blogjaim sorába arra nincs mentség, pedig rendszeresen olvaslak. Azonnal pótolom is a hiányosságoomat...)

motoroskonyhaja 2013.11.11. 17:38:57

@Húsimádó: persze, fogyózol. El is hiszem a blogodat olvasva: Prága 2.rész: sör, sör, kolbász, sajt, sör, sör, gombaleves, knédli marhával, sör, pálinka......

Csak poén volt nem megharagudni érte! ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.11.11. 19:09:58

@motoroskonyhaja: Három napi koplalni is kellet, hogy a sör, knédli, pálesz kombót ellensúlyozzam. De nagyon megérte. :-D
süti beállítások módosítása