Grillszezon indul!
2013. április 28. írta: motoroskonyhaja

Grillszezon indul!

Végre, végre, végre! Mindenki számára elérhető már a grillezés, éljen vele mindenki. Mennyire jó a faszénen, vagy briketten, fán sült ételek illata, zamata, gyerünk hát és készítsünk valami tényleg izgalmasat!

kaja.JPG

Mi sem egyszerűbb annál, minthogy az ember fogja magát pénteken, felcuccoljon és kihúzzon egy picit a szabadba. Mi ezt rendszeresen műveljük. Aki olvassa a blogot tudja, hogy imádunk sátrazni, kikapcsolódni, egyszerűen a természetben lenni. Mert mi is kell ehhez? Egy sátor, hálózsák, matrac, kaja és GO! Mi minden évszakban sátrazunk és grillezünk (igen-igen, télen is) olyan felszerelésünk van, ami lehetővé teszi ezt. -17 fokig tartja a testhőnket a hálózsák, nagyszerű (túra)edényeink vannak, és imádjuk a csendet, nyugalmat, friss levegőt és a természetet. Mi kell ennél több? Egy pár finom falat:)

Buffalo csirkeszárnyak paraszt pestós grillezett gombával, tűzön sült fűszeres bagettel

Hozzávalók:
12 db csirkeszárny
1 doboz világos sör (a kedvencünk)
1 doboz barna sör (a barna kedvencünk)
2 evőkanál só
2 evőkanál olaj
1 evőkanál chilipor (TRS, a kotányit hanyagoljuk, mert köze nincs a chilihez....)
1 evőkanál fűszerpaprika (finom bogyiszlai, a bolti paprikák szarok, azt ne vegyük!!!)
1 evőkanál őrölt feketebors
1 evőkanál őrölt koriander

Elkészítése:
Bazi egyszerű dolgunk lesz: a szárnyakat pakoljuk egy edénybe, majd öntsük rá a két sört, és toljuk be a hűtőbe legalább 12 órára. Jó-jó, vegyünk plusz egy sört, és azt toljuk az arcunkba ;) Én úgy szoktam csinálni (és most is így tettem), hogy csütörtökön este leöntöttem a szárnyakat sörrel, és pénteken este használtam fel. A csirkeszárnyak szinte beisszák majd a finom kedvenc söreinket, jó érzés látni, ahogy szinte megdagadnak. Naszóval másnap leöntjük a maradék sört a szárnyakról, de előtte összerakjuk a pácot. A sót, olajat, chilit, paprikát, feketeborsot és a koriandert megőröljük, összekeverjük, majd alaposan átforgatjuk a lecsöpögtetett húsokkal. Kész is vagyunk vele!
A neten a magyar találatokat nézve a Buffalo wings-re csak röhögni szoktam: erős pista, vegeta, Rama margarin, gyömbér, szójaszósz és egy csomó baromság van fenn.... Azok viszont NEM Buffalo csirkeszárnyak, hanem valami sült, nem szabad bedőlni ezeknek a szaroknak! Ezzel csupán az a baj, hogy rengeteg ember az ilyen ótvar receptek alapján készíti el, és azt hiszi, hogy autentikus kaját csinált. Ááááááá, az ilyeneken mindig felhúzom magam....

A szárnyakkal nincs más dolgunk, mint megsütni. Ha a grill felizzott kb. 20 perc alatt ropogósra süthetjük. Chiliszósszal leöntve tálaljuk. Ha túl nagy a hő megéghetnek, erre figyeljünk (indirekt grillezéssel és letakarással elkerülhető, vagy egyszerűbben ha kezdenek nagyon pirulni pakoljuk őket egy alufóliába és így tegyük vissza a tűzre.)

buffalo.JPG


De előtte:


Fűszeres bagett

Hozzávalók:
1 bagett
10 dkg vaj (NEM margarin)
1 evőkanál fekete szezámmag
4 gerezd fokhagyma (vagy 1 evőkanál fokhagymapor)

Elkészítése:
A hozzávalókat (a bagetten kívül persze) összekeverjük (minő meglepetés...) Erdei környezetben így készül:

vajkrém.JPG

A bagettet elfelezzük, majd mindkét részét hosszában félbevágjuk. Megkenjük a fűszeres krémmel, és grillezzük. Nagyon nehéz, mi? ;)

bagett.JPG

Paraszt pestóval töltött gomba

Hozzávalók:
50 dkg nagy gomba (legjobb a Portobello)
20-25 dkg friss spenót
5 dkg parmezán (NEM Grana Padano és hasonló szarok!)
5 dkg normál gouda
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 evőkanál pirított napraforgó mag
bors

Elkészítése:
A spenótot beletesszük egy mixerbe. Hozzáadjuk a pirított napraforgómagot és a fokhagymát. Alaposan összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük az olajat. Ráreszeljük a parmezánt, és még egyszer beindítjuk a turmixot.

pesto.JPG

Kész. Finom. Bazi jó! Paraszt pesto csak nekünk! (azért paraszt pesto, mert nem bazsalikommal és fenyőmaggal van (kurvadrágán), hanem az egyszerű emberek számára is elérhető friss spenótból és napraforgómagból). A gombák kalapjába egy-egy darabka sajtot teszünk, majd rápakoljuk a pestót, és ropogósra grillezzük.

gomba.JPG

Annyira jó volt kint! Egy nappal előtte volt telihold, azaz úgy világított tegnap este is, hogy alig kellett esti fényeket gyújtani. Kis francia sanzonok szóltak miközben főztünk, aztán hallgattuk a csendet: a természet éjszakai neszeit. Lefekvés után pedig kedves TEK-es barátaink jöttek köszönteni: Ajka környékéről megszökött egy drog-előállító kisiparos, őt keresték. Sajnos nem tudtuk megkínálni őket a kajákkal, mert elfogytak... ;)

Legközelebb zöld spárgát készítek parmezán szósszal és ropogós baconnel. Ki jön megkóstolni? ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr245250264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2013.04.28. 15:42:20

Szerdán meg is csinálm! Csak finom lehet.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.04.30. 15:50:06

Nagyon jó ötlet, kipróbálom én is. Köszi :-)

motoroskonyhaja 2013.04.30. 18:34:30

@Behajtó70: én múlt péntek este készítettem (ahogy írtam is a postban), tényleg jó. Arra vigyáz, hogy már most pácold be söröcskékkel a csirkeszárnyakat, hogy holnapra valóban beszívja a nedüt ;)

motoroskonyhaja 2013.04.30. 18:35:43

@Húsimádó: köszönöm, szerintem nem fogsz csalódni benne. Ma délelőtt fedeztem fel a blogodat, tetszik, fel is tettem ide magamhoz, ha nem baj ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.01. 09:31:09

@motoroskonyhaja: Nagyon köszi, még most töltögetem a receptjeimet és a fotókat... Azt hiszem hasonló stílusú ételeket szeretünk :-)
süti beállítások módosítása