A lecsó téli meséje
2013. január 11. írta: motoroskonyhaja

A lecsó téli meséje

Ahh, ezek a sötét, hideg, szürke napok. Január. Az ünnepeknek vége, mindenki lelkébe egy pici szomorúság bújik. Mi is tehetne ilyenkor az ember lelkének jót, ha az evésre gondol? Egy finom, szaftos, forró étel, amit nyár végén-ősz elején tett el mindenki, aki szereti üvegbe zárni a meleget és a napsütést. A vágy neve legyen: LECSÓ!

lecs01.JPG

Mint egy zombi, úgy mentem az eltett lecsós üvegek felé és már szinte a számban éreztem a nyár ízét. Persze ahhoz, hogy igazán jót ehessünk, a lecsóhoz finom házi kenyér is dukál. Nem kell lehidalni, a kenyér készítése nem ördögtől való!

Finom házikenyér

Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt (BL80)
40 dkg finomliszt (BL55)
6 dl víz
2 teáskanál só
2 evőkanál olivaolaj
3 dkg friss élesztő (vagy 3 tasak szárított élesztő)
1 mokkáskanál cukor

Elkészítése:
A liszteket öntsük egy nagyobb tálba. Locsoljuk meg az olajjal, és tegyük bele a sót. Adjuk hozzá a vizet és a szétmorzsolt élesztőt (vagy a szárítottat), majd jöhet a cukor. Az egészet keverjük össze, míg tészta állagú nem lesz. Gyúrjuk, gyömöszöljük kb. 5 percig. Pici lisztet szórjunk a tetejére, majd letakarva 45-50 percig hagyjuk kelni, míg kb. a duplája nem lesz. Utána gyúrjuk át ismét. Már nem kell neki 5 perc, elég 1-2 percig dagasztani. Most már formázhatjuk, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Ismét takarjuk le, és további 45 percig hagyjuk pihenni. A sütőt melegítsük elő 210 fokra, és toljuk bele a kenyeret. Ahogy betettük rögtön vegyük le a hőt 180 fokra, és süssük így a kenyeret 40 percig. A kenyér kivétele után rögtön spricceljük meg vízzel (én erre egy egyszerű ruhaspriccelőt használok), így gyönyörű fényt fog kapni a kenyér. 30 percig hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és faljuk be :)

keny.JPG

És amíg a kenyér hűl készítsük el az áhított nyáridézőt, a lecsót! Ha valaki hallgatott rám és időben eltette a nyár eme remek ízeit

Én így tettem el

akkor egyszerű dolga lesz. Mert mi is kell egy ilyen szürke napon ahhoz, hogy élvezhessük a lecsó örömeit?

Lecsó télen

Hozzávalók:
1-2 üveg eltett lecsó
1 fej vöröshagyma
20 dkg finom füstölt házi kolbász (nem a hipermarketek gagyi kolbijai!)
10 dkg füstölt kenyérszalonna
2 pár virsli
1 tojás
1 mokkáskanál köménymag

Elkészítése:
A füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki, majd tegyük rá az aprított vöröshagymát, a karikázott házi kolbászt és a köménymagot. Alaposan keverjük el és addig süssük, míg a kolbász zsírja ki nem oldódik, és a vöröshagyma meg nem pirul. Közben az eltett lecsók zsírdugóit távolítsuk el. A nagy munkára való tekintettel igyunk közben egy finom barack pálinkát. Az én kedvencem a gönci barack, kár, hogy boltban nem lehet kapni :) Amint befejeződött a pirítás öntsük az eltett lecsókat az eddigiekhez. Forraljuk fel, majd mehet bele a karikázott virsli. 1-2 perc rotyogás után üssünk rá 1 tojást. Keverjük el, és további 2 perc főzés után húzzuk le a tűzről. A kenyerünk is kihűlt már annyira, hogy szeletelhessük, és a lecsóval együtt élvezhessük. Végül, de nem utolsó sorban a kenyerünkkel gyönyörűen ki tudjuk majd tunkolni a tányérban maradt szaftot is. Aki szereti (mint ahogy én is....) erős paprikával is megszórhatja, hogy még tüzesebb ízeket kapjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr845009496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása