Van az úgy, hogy az egyszeri motoros csak belebambul a hűtőbe, majd válogat azokaból az alapanyagokból, amit épp' a hűtőben talál. Ráadásul annyira lusta is - több végigdolgozott éjszaka után -, hogy nem akarja a mosogatógépbe dobálni a szennyes dolgokat, így egyetlen edényben készíti el a szombati ebédet. Persze Dórinak azért - jogosan! - megvannak az elvárásai egy európai Yeti felé: nem lehet átlag, nem lehet gagyi alapanyagokból (ezt én sem tűrném, és ilyenek nincsenek is itthon), de legyen finom, laktató, egyedi. Nézzük mit is válogattam a hűtőből a lustaságom világnapján: megmaradt baconbe göngyölt csirkemell nyársakat, kevés olvasztott kenyérszalonnazsírt, normálisabb füstölt sajtot, kevés Asiagót, (taleggio, parmigiano reggiiano, provolone és több más sajt is csücsül a hűtőben, de őket most békén hagytam), kis füstölt házisonkát, 25%-os tejfölt, kinyitott 1,5 dl habtejszínt, bio tojást, felbontott kapribogyót, félig megevett kukoricakonzervet. Ehhez vettem a kamrából pár szem édesburgonyát, paradicsomot, glassát és fűszereket. A fentiekből olyan finom egytálétel kerekedett, hogy még most is megnyalom mindegyik ujjamat :)
Baconös csirkemell-édesburgonya egytál kaprival, kukoricás sajtmártással
Hozzávalók:
60 dkg édesburgonya
12 db baconbe göngyölt csirkemell
1 nagy pohár normális tejföl (25% zsírtartalmú)
1,5 dl habtejszín (NEM főzőtejszín)
10 dkg finomabb, olvadékony sajt (pl. Asiago)
10 dkg füstölt sajt (Scamorza)
2 szem érett paradicsom (ha nincs, akkor ennek megfelelő koktélparadicsom)
10-15 dkg édes kukorica
10 dkg füstölt házi sonka
2 tojás
2 evőkanál kapribogyó
Chipotle - azaz füstölt jalapeno (opcionális, de mindenképpen jót tesz neki)
Bors
Só
Glassa (normális balzsamecetkrém)
Elkészítése:
Ahogy írtam is: egyetlen tepsiben készül az egész, azaz majdnem nulla mosogatnivaló marad (a vágáshoz, pucoláshoz és szeleteléshez használt három dolgon kívül). És no para, egyszerű, mint a faék! Szóval:
Fogunk egy tepsit, kikenjük kevés olvasztott zsírral. A meghámozott édesburgonya felét rákarikázzuk, megszórjuk sóval, borssal, meglocsoljuk glassával, rátesszük a felcsíkozott házi füsölt sonkát, és a megmaradt kukoricát.
Ráreszeljük a normális füstölt sajt és az Asiago felét,,majd jöhet az édesburgonya másik része.
Őket is sózzuk, borsozzuk, és erre az alapra ültetjük a nyársakról lehúzott maradék, baconbe tekert csirkemelleket.
Eddig nem nehéz, ugye? Én megmondtam :) Közben a két tojásból, a maradék sajtokból sóval borssal, tejföllel és tejszínnel jóféle keveréket készítünk,
amit finomra őrölt chipotléval teszünk gazdagabbá.
Ezt a keveréket szépen rálocsoljuk a tepsis egytálételünkre, majd jöhet a befejezés! Fogjuk az időközben felszeletelt paradicsomokat, és szépen elrendezzük az étel tetején, amit megszórunk a kapribogyóval.
Mehet is az egész tepsi lefedve a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 50-55 percre, addig ne is foglalkozzunk főzéssel! ;)
Tűpróbával tudjuk ellenőrizni, hogy valóban megpuhult-e minden. Az édesburgonya sokkal gyorsabban elkészül, mint a sima, a csirkemellnek sem kell sok idő, az 50-55 perc azért kell, hogy minden alkotórész tökéletesen összeérjen.
Amint elkészültünk az étellel vegyük ki a sütőből, és már csak tálalnunk kell .Vigyázzunk majd, amikor a sütőből frissen kivett ételről levesszük az alufóliát, mert nagyon forró lesz a gőz!
Hagyjuk kicsit hűlni, majd porciózzuk.
Omlós, szaftos, ízgazdag, egyedi. Eteti magát. Egy üde száraz rozé nagyszerűen passzol hozzá, ahogy a marinált répasaláta kevés jalapenóval, és friss, paradicsomos kígyóuborkával.
Jó étágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).