Több boltban is lehet kapni ezt a finomságot szeletelve (bazi drágán), mi is imádjuk. De miért adnánk ki rengeteg pénzt rá, ha a negyedéből is el tudjuk készíteni? Elég lesz nekünk egyetlen darab dundi mell, ami nem több, mint 800-900 Ft, amikorra viszont elkészül, mindenki azonnal szeretne belőle.
Minimális munka, kicsi türelem, az eredmény viszont a boltinál ezerszer jobb, hát nem éri meg magunk készíteni? ;)
Fűszeres sóban pácolt, érlelt kacsamell
Hozzávalók:
egy szép nagy hízott kacsa- vagy libamell (kb. 30-35 dkg, mi most kacsát használtunk)
finomítatlan kősó (pl. parajdi, a tengerit engedjük már el...)
barna nádcukor
egy darabka szerecsendió
friss rozmaring
Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy nem is tudom le merjem-e írni.... Fogjuk a kacsamellet, majd a bőrét (és csak a bőrét!) bevagdossuk. Összekeverjük egyenlő arányban a sót és a barnacukrot, majd reszelünk rá ízlés szerinti szerecsendiót. A szerecsendió igen intenzív fűszer, így vigyázva fűszerezzünk! Alaposan összekeverjük, majd bedörzsöljük vele a kacsamellet (én most kettőt készítettem, de ez ne zavarjon meg senkit :).
Eddig nem nagy etvasz, ugye? Nnnnna, akkor most nehezítsünk rajta! Ezt a fűszeres-sós-cukros kacsamellet tegyük egy tányérra, majd dobjuk be a hűtőbe egy éjszakára. Huhhh, hát ez nagyon nehéz volt!
Másnap vegyük ki a húst a hűtőből, a kezünkkel szedjük le róla a felesleges sót, majd kezdjünk el mumifikálni. Tegyünk a kacsamell húsos részére egy ágacska friss rozmaringot (amit én a készítéskor félbevágtam, ezárt láttok kettőt),
majd tekerjük körbe gézzel (kocsiból, az elsősegély dobozból lehet lopni steril gézt, ha épp' nincs otthon, bár remélem mindenkinek van...) Így fog kinézni a kicsike:
Ha formázni szeretnénk arra is lehetőségünk van: a bepólyázott húsokat szorosan kössük át spárgával, úgy szép gömbölydedek lesznek. Én most ezt elhagytam, de nyugodtan próbáljátok ki!
Újabb nehéz feladathoz érkeztünk: tegyük a kacsamellet egy egyszerű tésztaszűrőbe, amit helyezzünk egy tálba, hogy a hűtőben megálljon,
és tegyük a hűtő ventillátorához közel, hogy a légáramlás biztosított legyen. A szűrő azért kell, hogy megfelelően szellőzzön a hús alul is.
Nos, ezt a szerkezetet felejtsük a hűtőben 10 napig. Oké-oké, ha nagyon szeretnénk, akkor pár naponta meg is fordíthatjuk a húst. Mennyit is dolgoztunk eddig az ínyencséggel? 10 percet? Hát mondtam én, hogy megerőltető lesz...
10 nap után vegyük ki a húst a hűtőből, hámozzuk ki a gézből, a maradék sót is töröljük le róla,
aztán semmi más dolgunk nem lesz vele, mint megenni :)
Kiváló kényeztető reggeliként egy omlett vagy tükörtojás mellé, sütve és nyersen is,
de kevert friss salátához adva - normális olajbogyóval, fetával, olívaolajjal és citrommal tuningolva - is mennyei, könnyed ebéd vagy vacsora.
Gazdagíthatjuk vele kedvenc ramenünket, belefőzve:
Végül mehet egyszerűen a szendvicsbe is kevés mustár, friss hagyma és salátakeverek mellé, ha úgy kívánjuk.
Ugye milyen egyszerű volt? Az eredmény viszont fenomenális. Nyersen majszolva olyan, mint egy nyers, füstölt sonka. Sütve, forrón is eteti magát egy saláta tetején. Nem fogjátok tudni abbahagyni!
Reni - egy nagyon kedves ismerősünk - már többször is kérdezte Dórit: mi lesz a múmiákból, miután elkészültek. Reméljük megkapta a megfelelő választ, ha nem, akkor kénytelen leszek készíteni neki is egy szendvicset, hogy megkóstolhassa ;)
Jó étvágyat!
Vacsorára pisztáciás-mézes nyúl Koftával várom haza Dórit a munkából, amit tuningolt görög salátával, forró pitával és frissítő, citromos joghurtöntettel fogok az asztalra adni. Szeretnétek azt a receptet is? ;)
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).