Füstölt lazaccal rakott cukkíni
2020. június 13. írta: motoroskonyhaja

Füstölt lazaccal rakott cukkíni

avagy egy könnyed nyári egytálétel

Ezerrel elkezdett dübörögni a nyár, egyre melegebb minden egyes nap. Ilyenkor a legtöbb ember nem szeret a konyhában ügyködni, vagy sok időt tölteni (mi kivételek vagyunk, naná :). Imádjuk a rakott ételeket, de  -a hazai  szokásoktól eltérően - nekünk a rakott zöldség nem azt jelenti, hogy két vékony réteg zöldség között 1 kg hús és ugyanannyi rizs van. Ez a recept pont azoknak készült, akik szeretik a finom zöldségek valódi ízét érezni egy ételben, és max. 20 percet akarnak/tudnak vele bíbelődni, mégis különleges ízvilágra vágynak.
dscn3681.JPGFüstölt lazaccal, és fűszeres besamellel rakott cukkíni

Hozzávalók:
4 közepes cukkíni
1 csomag (kb. 12-15 dkg) mozzarella
2 dl habtejszín
10 dkg füstölt lazac
5 dl tej
2 tojás
5 dkg kockázott palermo paprika (lehet kaliforniai is)
5 dkg parmezán
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
szerecsendió
oregánó
bors


Elkészítése.
Olyan egyszerű és könnyű ez is, mint a faék. Fogjuk a cukkíniket, hosszában vékony szeletekre vágjuk, majd besózzuk őket. A zöldségek széleit, - amik már nem nagy szeletek - lehet csíkozni is, amit majd a rétegezés végén - rácsos alakban - tehetünk a tetejére. A besózott zöldséget hagyjuk 30 percig állni, majd kicsit (de tényleg csak kicsit) kinyomkodjuk a levét.
Amíg a cukkíni pihen készítsük el a besamelt. Fogjuk a vajat, és kezdjük olvasztani. Hozzátesszük a lisztet és elkeverjük. Legyen csomómentes, ez fontos. Most jön majd a "neheze", amikoris apránként (de tényleg apránként, úgy dl-dl adagonként) hozzákeverjük a tejet is. Ahogy az utolsó deci is belekerül, már húzhatjuk is le a tejmártásunkat a tűzről, miközben keverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, majd reszeljünk bele szerecsendiót is. Mehet az egészbe a reszelt parmezán (vagy hasonló ízvilágú aromás kemény sajt pl. Dziugas), a habtejszín és a két nyers tojás. Alaposan keverjük el (legjobb habverővel) majd tegyük félre, mert jöhet újra a cukkíni, amit nem kell lemosni, csak picurit kinyomkodni!!! Mehetnek is egy minimálisan kiolajozott hőálló edény aljába az első szeletek. Erre mehet egy réteg finoman sűrű, fűszeres besamel, majd jöhetnek az időközben feldarabolt, felcsíkozott füstölt lazacok. Erre megint kevés besamel, majd kezdhetjük elölről az egészet addig, míg az alapanyagokból tart. Legfelülre a vékony szeletekre vágott cukkínimaradék, és besamel kerül.
dscn3677.jpgTépkedjük rá az ételre a mozzarellát, szórjuk hozzá a kockázott paprikát, és mehet is az egész a 180 fokra előmelegített sütőbe.
dscn3672.JPG45 perc alatt gyönyörűen elolvad a mozzarella, és aranybarnára is pirul. Vegyük ki a sütőből, picit pihentessük, majd tálalhatjuk is. 
dscn3681.JPGEredetileg friss bazsalikomot is terveztünk a rétegek közé, de.... elfelejtettük, ez van :)
Nem sok idő összerakni, finom, krémes, nyúlósan sajtos, és a lazactól pikánsan füstös ízű ételt kapunk, ami egy melegebb napon nagyszerű ebéd, vagy vacsora lehet.

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2615807872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

safa 2020.06.15. 05:44:09

A tejszínes tojás hová kerül ,miután kikeverve félre raktuk?

motoroskonyhaja 2020.06.15. 10:54:44

@safa: "húzhatjuk is le a tejmártásunkat a tűzről, miközben keverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, majd reszeljünk bele szerecsendiót is. Mehet az egészbe a reszelt parmezán (vagy hasonló ízvilágú aromás kemény sajt pl. Dziugas), a habtejszín és a két nyers tojás. Alaposan keverjük el"
Azaz a besamel van dúsítva vele.

élhetetlen 2020.06.21. 02:04:27

"nekünk a rakott zöldség nem azt jelenti, hogy két vékony réteg zöldség között 1 kg hús és ugyanannyi rizs van.". Ez tetszik. Szeretem a húst is, a zöldségeket is, a rizst csak a kurkumásat (de az megeszem magában is), de a rakott zöldség nálam csak zöldség. Nem vagyok egy konyhatündér, mindent csak egyszerűen. A besamellel nem bajlódok, sok tejföl, bele egy kis liszt, egy kis tej, egy kis olíva olaj, reszelt sajt, fűszerek, és a nyers tojások. Pl. a brokkolival készült: pici olaj és rá zsemlemorzsa a tepsi aljára, hogy könnyebb legyen szépen kiszedni, egy sor brokkoli meglocsolva a tejfölös keverékkel, egy réteg szeletelt sárgarépa, mártás, újra brokkoli, mártás, aztán fehér répa, mártás, megint brokkoli, a tetejére dekornak sárgarépa, és mártás, még egy kis sajt , mehet a sütőbe.
Ha érdekel, küldök egy képet egy ilyen szeletről.

motoroskonyhaja 2020.06.21. 12:11:43

@élhetetlen: Nagyon jó a tejfölös verzió is, de nekem jobban bejön a meleg tejmártás, szinte minden nap tudnám enni valamihez :)
Persze, hogy érdekel (hiszen írtam is, hogy én mindig szívesen tanulok, ismerek meg újabb dolgokat, és nagyon szívesen veszem az ötleteket), jöhet az a kép! Köszönöm.
süti beállítások módosítása