Tejfölös spenótleves
2020. április 03. írta: motoroskonyhaja

Tejfölös spenótleves

Húsmentesen is laktató finomság

Közeledik a Húsvét, egyre többen hagyják el a húst a napi ételeik közül. Természetesen nem csak a Húsvét miatt lehet beiktatni egy-egy húsmentes fogást, hanem akkor is ha valami mást, valami újat szeretnénk kipróbálni, megkóstolni. Nekik ajánljuk ezt a Kárpátalján népszerű levest, ami - amellett, hogy nagyon egyszerű - olcsó és egészséges is. 
dscn3261.JPGTejfölös spenótleves

Hozzávalók:
1,5 l húsleves (ha nincs, akkor a mostani helyzetben tegyünk 1,5 l vízbe 2 leveskockát)
4 db közepes krumpli (tudom: burgonya)
40 dkg spenót (ha lehet ne pürét, hanem leveleset szerezzünk be, az Aldiban pl van ilyen fagyasztva is)
4 főtt tojás
1,5 pohár tejföl (kispoharas tejföl, azaz 175-200 gr-os)
1 evőkanál liszt


Elkészítése:
Ahogy a hozzávalókból is látszik, ez egy teljesen egyszerű leves. Fogjuk a húslevest (vagy az 1,5 l vizet, amibe két leveskockát tettünk), belerakjuk a meghámozott, kockákra vágott krumplit, és a lében puhára főzzük. Amikor a krumpli megpuhult mehet hozzá a spenót is. Sózzuk, és további 10 percig rotyogtatjuk közepes hőn. Közben összekeverjük a tejfölt a liszttel, és behabarjuk a levest (figyeljünk a hőkiegyenlítésre!). Kóstoljuk, ha kell még sózzuk picit, majd jöhet az egészhez az apró kockára vágott főtt tojás. Egyetlen rottyantás után le is vehetjük a tűzről, mert a levesünk elkészült. Ennyire egyszerű az egész, ellenben nagyon-nagyon finom, laktató levest kapunk.
dscn3271.JPGNem valami fotogén, de annál finomabb a végeredmény! Forrón az igazi!

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5015586352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hókirályfi 2020.04.04. 21:54:41

A spenót szinte kiabál a fokhagymáért. Szerintem jót tenne neki...

élhetetlen 2020.04.04. 22:12:18

A recept jó, én egészben buggyantanám bele a tojást, mert, ha sikerül időben levenni a tűzről, akkor a sárgája még belefolyhat a levesbe, nyamm… Más. Ettől a hőkiegyenlítéstől hülyét kapok. Habaró bögrém van, amibe belefér egy főzelékhez, vagy egy leveshez szükséges adag. Egy két cm magas (tudom, ez nem köbmérték) vizet öntök bele, ebbe megy a liszt. A lisztet sokkal könnyebb simára keverni a vízzel, mint a tejföllel. Ha már sima, jöhet a tejföl, és egy keverés, de a csomóban maradó liszt már kiütve. Még esetleg annyi víz, hogy ki tudjam önteni a bögréből a habarást. Még sem leves, sem főzelék nem lett csomós soha. Tudom, minden profi a hőkiegyenlítést nyomja, csak én nem látom az értelmét. Ha van időd, energiád, megmagyarázhatnád.
A rántás. Legyen paprikás. Ott is csak annyi van, hogy, ha megfelelő színű már a pirított liszt, le kell venni a tűzről, mehet a paprika, még elég forró ahhoz, hogy felvegye, de megégni nem fog, aztán pihi. Ha már langyos, hideg vízzel simára keverhető, nem akar azonnal megfőni, ráér majd a kajában.

élhetetlen 2020.04.04. 22:18:35

@Hókirályfi: A spenót fogja be a száját! Egyáltalán nem használok fokhagymát, a spenót jó borssal is, sőt a kelkáposzta főzelék, és a fasírozott is jó majorannával is. (mosoly).

motoroskonyhaja 2020.04.05. 10:25:57

@Hókirályfi: Egy főzelékhez, vagy salátához (ami spenótból készül) tényleg jó a fokhagyma, de ehhez a leveshez nem kell :) Így kerek egész az ízvilága, kóstold meg, és Te is így fogod gondolni :)

motoroskonyhaja 2020.04.05. 10:33:14

@élhetetlen: Te magad adtad meg a választ: azért kell, hogy ne legyen csomós a leves :) Maga a hőkiegyenlítés sem nagy etvasz: összekevered a tejfölt a liszttel, majd teszel hozzá egy merőkanál levest. Elkevered (én habverőt szoktam használni hozzá), majd hozzákevered a leveshez, ennyi :)

élhetetlen 2020.04.05. 15:33:38

@motoroskonyhaja: Bocs, ezt eltoltam. Tudom, mi a hőkiegyenlítés, és, hogy mire való, csak írtam egy egyszerűbb módszert. “A lisztet sokkal könnyebb simára keverni a vízzel, mint a tejföllel.”, ennyi volt a lényeg. De, ha idegesít az okoskodásom, a továbbiakban igyekszem megkímélni tőle.

motoroskonyhaja 2020.04.05. 16:09:08

@élhetetlen: Igen, írtad az egyszerűbb módszert, de én nem tudom abban mi az egyszerűbb, ha felvizezzük ;) És nem, nem idegesít az "okoskodásod", mert nem okoskodsz, csupán javaslatokat teszel, oké? ;) Tehát semmi kímélet, nyugodtan told csak az ötleteket. Az iménti nem fogott meg (szerintem anyukán kakaójának az emléke a bűnös, ő keverte el mindig először forró vízzel a cukros kakaóport, és utána öntötte csak fel tejjel - de én végig éreztem a vizesebb állagot benne).

élhetetlen 2020.04.05. 17:23:07

@motoroskonyhaja: Ez már mókás. A húslevest, (ami víz alapú), vagy a leveskockával ízesített vizet felvizezem a még féldeci vízzel. Ne haragudj rám, jó?

motoroskonyhaja 2020.04.05. 19:53:03

@élhetetlen: Nem haragszom :) De nem véletlenül annyi víz kell az adott ételbe, amennyi. Ahogy a hőkiegyenlítéshez is maga az étel (leves) kell, és nem plusz víz. Attól a víztől nem lesz egyszerűbben keverhető a liszt, de az étel ízén meg fog érződni. Igen, fél deci is. Rakj 1,5 liter kólába fél deci vizet, aztán kóstold meg, és utána meg fogod érteni...

élhetetlen 2020.04.05. 21:15:54

@motoroskonyhaja: OK. Feladom. Nyilván ugyanolyan felvizezni a kólát, vagy a tejet, mint felvizezni a vizet. Nálam előfordul, hogy, pl. egy ragunál, mire a hús megfő, addigra elpárolog valamennyi víz, és akkor felöntöm, és ettől nem lesz víz ízű. De ez csak azért van, mert amatőr vagyok. Lehet, hogy te egy víz alapú ételben megérzed a plusz féldeci vizet, ami egy habarással hozzájön, hát gratulálok a nagyon kifinomult ízérzékelésedhez.Te tudod jobban. Béke!

motoroskonyhaja 2020.04.05. 21:34:41

@élhetetlen: Látom nem érted. Sebaj. Csináld vízzel továbbra is, ha Neked úgy jó.

élhetetlen 2020.04.05. 22:12:50

@motoroskonyhaja: De, értem, csak nem értek veled egyet. De semmi gond, én vízzel keverem símára a lisztet, te a tejföllel. És nem vagyunk egy konyhán, tehát tényleg nincs gond.

szivar 2020.04.06. 11:27:10

Hát én ehhez amatőr vagyok. Nálunk zsíron (nem olajon, meg margarinon) egy kissé megpirítom a lisztet (némely levesnél és főzeléknél előtte még a fokhagymát is), fellöttyintem vízzel, oszt' jó. Nem csomósodik be, meg ilyenek. Ráadásul egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni...
süti beállítások módosítása