Finom és olcsó kenyérpuding
2020. március 29. írta: motoroskonyhaja

Finom és olcsó kenyérpuding

avagy maradékból szuper desszert

Mióta itthon vagyok (11. napja) többször kibambulok az ablakon cigizés (sic!) közben. És még mindig nem értem miért nem veszi a legtöbb ember komolyan azt, hogy maradj otthon (most nem azokra gondolok, akiknek dolgozni kell menni). Talán egy-két napja láttam egy középkorú hölgyet, amint a szemetesek felé igyekezett. Kezében semmi más nem volt, csak egy kb. 60 dkg-s szikkadt kenyér. Ekkor villant be ez a csodás - és olcsó - desszert, ami régen itthon is nagy népszerűségnek örvendett.
dscn3219.JPGKenyérpuding

Hozzávalók:
20 dkg szikkadt kenyér
2,5 dl tej
2 tojás
2 evőkanál kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor (ha valaki extra vaníliásan szeretné mehet bele kettő)
1 teáskanál fehéj
pici só
Kicsi vaj, vagy margarin az edény kikenéséhez
Természetesen, ha több szikkadt kenyerünk van, akkor arányosan növeljük a hozzávalók mennyiségét.

Elkészítése:
Nevetségesen egyszerű, vagy 5 perc munka van összesen vele. A kenyereket szeleteljük fel (ha kemény a héja azt le is vághatjuk, de szerintem felesleges). Az eleve szeletelt kenyeret nem szükséges tovább szelni :) Nézzünk ki egy akkora hőálló edényt, amibe kettő vagy három rétegben egymásra téve beférnek. Figyeljünk arra, hogy a kenyér meg fog dagadni, tehát a kenyérrétegek felett azért még legyen az edénynek pereme. Fogjuk - a vajon vagy margarinon kívül - az összes hozzávalót, majd keverjük el. Figyeljünk arra, hogy a cukor elolvadjon. Vajazzuk/margarinozzuk ki a hőálló tálat, majd fektessük rá az első réteg szikkadt kenyeret. Ezt locsoljuk meg a keverék egyik felével (ha kettő rétegben gondolkodunk. Ha három rétegben, akkor a keverék harmadával), erre jöhet a második kenyérsor, majd locsoljuk meg azt is. A lényeg az, hogy a legfelső kenyérréteg is jó alaposan át legyen itatva a finom cukros, fahéjas, tojásos tejjel. 
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra (celsius), toljuk be a kenyérpudingot, és süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz (ez kb. 35-45 perc), közben azt csinálunk, amit csak akarunk. Kész, már csak tálalni kell.
dscn3218.JPGEbéd után, vagy uzsonnára nagyszerű - és olcsó - desszertet varázsolhatunk szikkadt kenyérből a szeretteink asztalára.  Megszórhatjuk porcukorral, tehetünk mellé felezett őszibarackot, vagy egy gombóc fagyit is, de önmagában is nagyon finom!

Extra tipp: a kenyérrétegek közé tehetünk bármit: darált diót, mandulát, mazsolát, amit csak szeretnénk. 
Angliában hatalmas hagyománya van a kenyér puddingnak, de régi hazai szakácskönyvekben is megtalálható zsemlye-pudding néven.
Bátran készítsétek el, nagyon finom, olcsó, és NEM PAZAROLUNK vele!

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5715568468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.03.30. 18:43:02

Kicsit off. Száraz kenyerem nincs, mert, ha veszek fél kilót, kétharmada megy a fagyóba, de a télen kórházba kerültem öt napra. Reggel két zsemle, este egy, vagy fordítva. Harmadnap úgy döntöttem, nem küldöm vissza a felesleget (ami már betegnél volt, azt úgyis kidobják), hazahoztam, lett egy tepsi “zsemlye-pudding”. Ugyan sem barack, sem fagyi nem volt, de jó volt egy kanál meggylekvárral is. Kellenek ezek a receptek, mert sok embernek eszébe sem jut így felhasználni a maradékot.
És, ha még belefér. A kis háztartások (én egyedül). Ha mégis kéne egy kis nasi, nem sütök rétest, vagy tortát. A legegyszerűbb kedvencem: háztartási keksz (jól tárolható), egy pohár joghurt (szűrőben lecsöpögtetve), rákenem a joghurtot a kekszre, és egy pötty lekvár, aztán pihi a hűtőben. A keksz krémesre ázik, cukor csak annyi van benne ami a kekszben van, és megvan az illúzió, hogy milyen jót nasiztam.

motoroskonyhaja 2020.03.31. 07:58:26

@élhetetlen: Remélem minden rendben van már a kórház után!!!!
A barackot/fagyit csak opcióként írtam, lekvárral is kitűnő az eredmény! ;)
Húúú, régen ezt mennyire szerettem. Mondjuk én úgy csináltam, hogy az egyik háztartási kekszet megkentem lekvárral, a másikat csokiba mártottam, és ment a hűtőbe. Valahogy sosem volt már belőle, mire kihűlt... :)