Mióta itthon vagyok (11. napja) többször kibambulok az ablakon cigizés (sic!) közben. És még mindig nem értem miért nem veszi a legtöbb ember komolyan azt, hogy maradj otthon (most nem azokra gondolok, akiknek dolgozni kell menni). Talán egy-két napja láttam egy középkorú hölgyet, amint a szemetesek felé igyekezett. Kezében semmi más nem volt, csak egy kb. 60 dkg-s szikkadt kenyér. Ekkor villant be ez a csodás - és olcsó - desszert, ami régen itthon is nagy népszerűségnek örvendett.Kenyérpuding
Hozzávalók:
20 dkg szikkadt kenyér
2,5 dl tej
2 tojás
2 evőkanál kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor (ha valaki extra vaníliásan szeretné mehet bele kettő)
1 teáskanál fehéj
pici só
Kicsi vaj, vagy margarin az edény kikenéséhez
Természetesen, ha több szikkadt kenyerünk van, akkor arányosan növeljük a hozzávalók mennyiségét.
Elkészítése:
Nevetségesen egyszerű, vagy 5 perc munka van összesen vele. A kenyereket szeleteljük fel (ha kemény a héja azt le is vághatjuk, de szerintem felesleges). Az eleve szeletelt kenyeret nem szükséges tovább szelni :) Nézzünk ki egy akkora hőálló edényt, amibe kettő vagy három rétegben egymásra téve beférnek. Figyeljünk arra, hogy a kenyér meg fog dagadni, tehát a kenyérrétegek felett azért még legyen az edénynek pereme. Fogjuk - a vajon vagy margarinon kívül - az összes hozzávalót, majd keverjük el. Figyeljünk arra, hogy a cukor elolvadjon. Vajazzuk/margarinozzuk ki a hőálló tálat, majd fektessük rá az első réteg szikkadt kenyeret. Ezt locsoljuk meg a keverék egyik felével (ha kettő rétegben gondolkodunk. Ha három rétegben, akkor a keverék harmadával), erre jöhet a második kenyérsor, majd locsoljuk meg azt is. A lényeg az, hogy a legfelső kenyérréteg is jó alaposan át legyen itatva a finom cukros, fahéjas, tojásos tejjel.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra (celsius), toljuk be a kenyérpudingot, és süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz (ez kb. 35-45 perc), közben azt csinálunk, amit csak akarunk. Kész, már csak tálalni kell.Ebéd után, vagy uzsonnára nagyszerű - és olcsó - desszertet varázsolhatunk szikkadt kenyérből a szeretteink asztalára. Megszórhatjuk porcukorral, tehetünk mellé felezett őszibarackot, vagy egy gombóc fagyit is, de önmagában is nagyon finom!
Extra tipp: a kenyérrétegek közé tehetünk bármit: darált diót, mandulát, mazsolát, amit csak szeretnénk.
Angliában hatalmas hagyománya van a kenyér puddingnak, de régi hazai szakácskönyvekben is megtalálható zsemlye-pudding néven.
Bátran készítsétek el, nagyon finom, olcsó, és NEM PAZAROLUNK vele!
Jó étvágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!