Extra ropogós bagett frissen, otthon sütve
2020. március 19. írta: motoroskonyhaja

Extra ropogós bagett frissen, otthon sütve

ami eteti magát

Az utóbbi időben sokan töltik az idejüket otthon, ahogy én is (Dóri dolgozik - élelmiszer kiskereskedelem -  ergo minden műszak végére a bugyijából vizet is tudnánk fakasztani, ha akarnánk...) Én jelenleg munkanélküli vagyok, vagy  - frappánsabban fogalmazva  - önkéntes karanténba vonultam :)  Pont ezért még az eddigieknél is több időt töltök a konyhában, hogy ha a Csodálatos FELESÉGEM végre hazaér a munkából, igazán finom, változatos és tápláló ételekkel várjam. Ez a bagett "csupán" egy kenyérféle, de rengeteg mindenhez jó, ráadásul olcsó, egyszerű, csak idő kell a tökéletes tészta elkészítéséhez. Lássuk csak:
bag01.JPGExtra ropogós bagett frissen, otthon sütve

Hozzávalók:
70 dkg liszt (én fele-fele arányban használtam hozzá BL-55 finomlisztet és BL-80 kenyérlisztet)
5,2 dl hideg víz
0,5 tasak szárított élesztő
2 teáskamál só

Elkészítése:
Maga az elkészítés, és a tésztával dolgozás is kevés időt igényel. Az átszitált lisztet szórjuk egy tálba, majd keverjük hozzá a szárított élesztőt és a sót. Lassan adjuk mellé a vizet. Nem kell teljesen homogénre kavarni, csak legyen valamennyire elkeverve. És NINCS dagasztás! Az első keverés után kb. így fog kinézni:
dscn3098_02.JPGNem valami erotikus, mi? Fedjük inkább le műanyag fóliával (folpack, vagy mi), és pihentessük 45 percig (lehetőleg 35-40 fokon)
dscn3100_02.JPGAz idő letelte után szedjük ki egy spatula segítségével a tálból, és pár percig hagyjuk magára (egy finom rajnai rizling kóstolás esetleg? Nekem nagyon bejött ;)
dscn3103_02.JPGmajd vizes kézzel hajtogassuk át kb. négyszer-ötször. Nem kell a levegőt kinyomkodni a tésztából, csak a sima asztalon hajtogassuk át párszor. NE használjunk a hajtogatáshoz plusz lisztet. Ha ragadna akkor vizezzük be a kezünket újra!
Tegyük vissza az áthajtogatott tésztát a tálba, fedjük le újra a fóliával, és kelesszük újra. Ez a kelesztés és hajtogatás összesen négyszer kell, hogy megtörténjen, azaz 4x45 percig kell keleszteni, majd hajtogatni. Közben azt csinálunk, amit csak akarunk (lennének ötleteim ;) 
A negyedik kelesztési fázis után jön a formázás. A tésztát vegyük négy részre, majd mindegyiket formáljuk kicsi bucikká. Itt már lehet kicsi liszt az asztalon, de ki is hagyható. Nem kell semmi nagy dologra gondolni, hiszen ennyi kelesztés után a tészta csodásan formázható! Csak tekerjük fel az általunk kiválasztott bucit, mint egy palacsintát,
dscn3108_02.JPGmajd formázzuk gömbölydedre. (nahát, csak nem karikagyűrű van az ujjamon? :) Még nem tartunk a bagettnél, de már haladunk felé :)  Az így formázott bucikat fedjük le egy enyhén megolajozott folpackkal, és hagyjuk békén további 15 percig, immár az asztalon/előkészítő pulton. 
dscn3112_02.JPGAddig van időnk lisztet szitálni az asztalra/előkészítő pultra. Vegyük ki az első bucit a folpack alól, tegyük a lisztezett asztalra, majd szórjuk meg liszttel a tésztát is.
dscn3136_02.JPGMost jöhet az a fázis, amikor a levegőt kissé kinyomkodjuk a tésztából, majd hosszúkás tésztát gyártunk belóle (azaz bagett formát).
Ha van egy konyharuhánk (és miért ne lenne), akkor hajtsuk fel az egyik végét, majd tegyük az elkészült tészta egyikét a négyből az "ágyba". Lehet látni, hogy én a falhoz tettema a konyharuhát, így az első adag behelyezése egyszerű volt.
dscn3121_02.JPGHa beletettük gyűrjük fel a konyharuhát, és fektessük bele a következőt is. Majd szépen lassan mindegyiket. Igen, a képeken csupán kettő bagett látszik, de mi ketten vagyunk itthon, ezért nem is kellett több friss bagett nekünk, elég volt kettő. A recept viszont 4 személyre szól!
Ha ez megvan fedjük le a bagetteket egy plusz konyharuhával, és pihentessük további 20 percig. Ha a húsz perc letelt kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, tegyünk egy mélyebb tepsit az aljára, és amíg a sütő melegszik (kb. 12 perc) maradjanak a bagettek még pihentetve.
Felfűtött a sütő, de hogy teszem rá a megkelt bagetteket?
Egyszerű ez is! Készítsünk együtt egy átemelőt (csak egyszer kell megcsinálni!). Fogjunk egy tökimndegy milyen kartont (én pl. egy netes szállító dobozáról vágtam le egy ilyet), akkorát, amire ráfér egy bagett, fedjük le alufóliával, majd a konyharuhát egyszerűen emeljük fel a redőinél fogva (ezért kellett felgyűrni kicsit a konyharuhát minden bagett között), ezzel átgörgetve a bagettet erre az eszközre. Az alufóliás kartonról pedig már egyszerű lesz átfordítani a sütőpapírral kibélelet tepsire minden egyes darabot! A bagetteket vágjuk be úgy, ahogy szeretnénk, az eredeti receptben életlen kést javasoltak, de nekünk ilyen nincs itthon ;)
dscn3140_02.JPGHa mind a négy bagett a sütőlapon van, akkor töltsük fel a sütő aljába tett mélyebb tepsit forró vízzel (elég 1-1,5 liter), toljuk be a bagetteket a sütőbe, de előtte alaposan spricceljük meg a felületüket vízzel, ettől extra ropogós lesz a tészta. A sütőbe tevés után 8 percig várjunk, majd fordítsuk meg a tésztával teli tepsit, és újabb 8 perc elteltével már gyönyörű, ropogós bagetteket fogunk kapni. Vegyük ki a sütőből az illatozó finomságokat, és pihentessük pár percig - mielőtt felvágnánk - vagy felhasználnánk őket.
dscn3147_02.JPGPersze lehet a tésztát gazdagítani finom, friss, vagy szárított fűszerekel, szardellával, szeletelt aszalt paradicsommal, miegymással. A lehetőségek végtelenek!
Készítsétek el, sok munkával nem jár, csupán idő kell hozzá, de az most bőven van a legtöbb embernek! Friss, finom, ropogós, és eteti magát!
dscn3155_02.JPGJó étvágyat!

Szeretnénk megkérni MINDENKIT, hogy maradjon otthon! Nem, ne a lépcsőház előtt ücsörögjön, vagy körötte sétálgasson, hanem MARADJON OTTHON (kedves nyugdíjasok: TI IS, akik fittyet hánynak mindennek, és naponta többször is kimozdulnak)!  Ígérjük sokkal sűrűbben fogunk jelentkezni (akár naponta többször is, ha kell, vagy igény van rá), otthoni praktikákkal, egyszerű, vagy kevés munkát igénylő ételekkel, receptekkel! Amint a pánikvásárlás és az esztelen felhalmozás enyhül újra egzotikus dolgokkal fogunk jelentkezni! Addig pedig kérünk mindenkit: MARADJON OTTHON, ami azt jelenti, hogy nem viszem le a szemetet naponta többször, nem megyek boltba naponta többször, nem akarok sétálni naponta többször. MARADJATOK VÉGRE OTTHON! 
Nagyon szépen köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4615536370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása