Sólet sütőben, ahogy én készítem
2019. március 10. írta: motoroskonyhaja

Sólet sütőben, ahogy én készítem

Tudom-tudom! Már mindenki azt harsogja, hogy tavasz, meg primőr, meg friss zöldségek. Azért megmutathatná valaki, hogy hol is vannak ezek a tavaszi friss zöldségek :) Nálam a tavasz első hírnöke a medvehagyma, ami még nem szedhető, ergo nekem jelenleg felejtős az "itt a tavasz és a megújulás" hangzatos mondata.

Persze itt a böjt is, és most aztán semmit sem szabad enni (és a semmit is csak módjával), mert hűha, meg irgum-burgum. Én akkor is megkívántam egy jó házi sóletet, és elkészítettem úgy, ahogy én szeretem. Eszméletlen finom lett, maradt is belőle, amit -szokás szerint- el tudtam vinni másnap magammal ebédre. Plusz -ahogy a mondás is tartja-: jól lakik a gyomor is, és a nadrágban is meleg lesz :) 

img_20190310_1318584.jpg

Sólet sütőben, ahogy én készítem

Hozzávalók:
80 dkg vörös- vagy tarkabab
40 dkg nyers, füstölt tarja (tudom, hogy a zsidó konyhában a füstölt libacomb megy, levén a sertés ott nem játszik, de speciel én sokkal jobban szeretem füstölt tarjával - ha boltban veszitek akkor kizárólag a Tóalmási füstölt tarját javaslom hozzá)
20 dkg árpagyöngy (becsületes nevén gersli)
4 tojás
1 dl paradicsomlé
1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
4 gerezd aprított fokhagyma
5 dkg zsír (én háztáji, szabadtartású mangalicazsírt használtam hozá)
1 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más)
Pici só

Elkészítése:
Fogunk egy szép hőálló edényt, olyat, aminek van normálisan záródó fedele, és zsírral kikenjük az alját és az oldalát. Ezután szépen megszórjuk mind az alját, mind az oldalát a fűszerpaprikával. Az edény aljára tesszük az aprított vörös- és fokhagyma harmadát. Ha akarjuk kevés frissen őrölt borsot is tekerhetünk az eddigiekre.
img_20190309_1748288.jpgJöhet a bab és a gersli fele, amire a vörös- és fokhagyma másik harmadát tesszük. Óvatosan sózzuk meg (előtte érdemes megkóstolni a tarját, hogy az mennyire sós).
img_20190309_1753232.jpgMost következnek a tojások és a nyers, füstölt tarja. Állítsuk a tojásokat a bab alapra (ne tévesszen meg senkit, hogy én csak két tojást használtam, hiszen én két személyre főzök, a recept viszont 4 személyre szól). Tehát állítsuk a tojásokat a babos-gerslis-hagymás alapra, és rakjuk köré a finom nyers, füstölt tarját, majd szórjuk meg a maradék hagymákkal.
img_20190309_1754380.jpgMost sokan kérdezhetik, hogy a tojásokat csak így, nyersen, szarosan, piszkosan teszi bele az ételbe ez a hibbant Motoros? Természetesen nem :) A tojásokat előzőleg jó tömény, ecetes vízzel átmostam, és úgy tettem az ételbe. Semmi extrára nem kell gondolni, 20 százalékos ecet és ugyanannyi víz keverékével sikáltam át őkelméket. 
Tehát a tojások és a hús a helyükön, mehet rá a bab és a gersli másik fele is. Ezt a réteget is sózzuk picit, óvatosan. Öntsük az ételre a paradicsomlevet, majd az egészet engedjük fel annyi vízzel, ami bőségesen ellepi.
img_20190309_1758522.jpgFedjük le az edényt a fedőjével (vagy jobb híján tegyünk rá alufóliát) és tegyük be az időközben 170 fokra felmelegített sütőbe, és felejtsük benne vagy négy órán keresztül. Én óránként rá szoktam nézni, hogy a víz nem főtt-e el. Ha azt látjuk, hogy a víz eltűnőben van pótoljuk, aztán kortyoljunk egy finom pohár minőségi, száraz vörösbort a nagy izgalomra. 
Négy óra bőven elég arra, hogy a hús, a bab és a gersli is megpuhuljon, és magába szívja az ízeket, zamatokat.
img_20190309_2225070.jpgimg_20190309_2225136.jpgNincs más hátra, mint tálalni. Porciózzuk ki az ételt, pucoljuk meg a tojásokat és tegyük azt is a sólet tetejére. Friss, foszlós, puha kenyérrel, és száraz vörösborral adjuk az asztalra. Én imádom hozzá a füstölt Jalapenót, azaz a Chipotle szószt is, így én azzal faltam be az adagomat :)
Nagyon laktató, nagyon füstös, nagyon finom. Újra megmelegítve is nagyszerű. A vajpuha bab és a gersli szinte elolvad a szánkban, amit megkoronáz az isteni füstölt tarja és a tojás. Ha pedig egy ilyen finom étel mellé egy valóban minőségi, száraz vörösbort is kortyolunk, az maga a Mennyország!
img_20190310_1319329.jpgJó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr814680036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:01:22

Nagyon jól néz ki! De valóban nem tudom, illik-e sóletnek nevezni. :o)
Vagy lehet gulyást pl. garnélából is készíteni?

motoroskonyhaja 2019.03.12. 11:34:37

@Attilajukkaja: Nem értelek! Te még nem is hallottál a világhírű garnélagulyásról? :D
De a tréfát félretéve: nekem ízlik füstölt libával is, de az itt baromira vidéken szinte hozzáférhetetlen. Tudom, hogy az eredeti sólet azzal (plusz nyers libacomb vagy marhahús) készül, nekem viszont sokkal jobban bejön sertéshússal. Gyakorlatilag az étel konyhatechnikai része ugyanaz, ebbe is kerül nyers, füstölt hús (azért is írtam, hogy ha valaki nem tud háztól normálisat venni, akkor a boltiból melyiket ajánlom). Olyan ez -hogy a Te hasonlatoddal éljek- mint a gulyás. Én pl. kizárólag jóféle marhából készítem, az emberek 90%-a viszont sertésből vagy csirkéből, holott az eredeti (ahogy a neve is mutatja) marhából készül, mégsem hívják mondjuk kondásnak csak azért, mert sertésből készítik :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.03.12. 13:25:49

A sólet jó, ez pedig állati jól néz ki!

motoroskonyhaja 2019.03.12. 13:33:09

@Before: Köszönöm, igyekeztem, ahogy szoktam is :) Ráadásul nemcsak állati jól néz(ett) ki, hanem baromi finom is volt, be is pusziltuk a párommal az egészet :D

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.03.13. 18:56:08

@motoroskonyhaja: vettem is ma két zacskó vesebabot és gerslit. :) Füstölt cuccot majd holnap, valami jobb helyen. :)

JoGabor 2019.03.14. 13:13:45

Jól értettem? A babot nem áztatta?

motoroskonyhaja 2019.03.17. 15:52:16

@JoGabor: Jól értette! (bár nem hangsúlyoztam ki, de javítani fogom ebből a szempontból a posztot). A válasz: nem, nem áztattam. A szárazbabot általában a magyarok egy éjszakán át áztatják csupán azért, mert szerintük akkor/ és ettől megpuhul, és így hamarabb megfő (ilyen főzési intervallumban ez badarság). Az étel elkészítése során a belerakott szárazbab simán meg fog puhulni és főni (4 óra még egy múmiának is elég ahhoz, hogy megpuhuljon ;), nem kell előre sem áztatni, sem szódabikarbónával kezelni, stb. ahogy a hazai szokás legtöbbször írja.
Ha bármi más kérdés merülne fel írja csak meg nyugodtan, amint tudok, válaszolni fogok (a napokban lehet hogy nem, lévén holnap reggel indulok Tokyóba, de amint lesz lehetőségem mindenképpen válaszolni fogok!)

JoGabor 2019.03.18. 13:11:12

@motoroskonyhaja: Köszönöm. (Igen, igaza van, a lassú sütés kellően megpuhítja) Jó utat

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.03.18. 13:47:20

@motoroskonyhaja: Na, monnyá' le!
Azt tudod, hogy Tokióban van all you can eat wagyuzó?? És még csak nem is megfizethetetlen (mármint egy wagyuhoz képest).
süti beállítások módosítása