A napokban abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy ellátogatott hozzám a Tokyo TV stábja Japánból, mert roppant kíváncsiak voltak arra, hogy egy tőlük nagyon távoli kis ország még kisebb városkájában ki az az őrült, aki Japán ételeket (is) készít és népszerűsít a blogján. Hát ki más lenne az az őrült, ha nem én :)
Yakisoba
Hozzávalók:
1,5 csomag Yakisoba tészta - kb. 35 dkg szárazon (NEM soba tészta, azt nem ehhez az ételhez használják!!! Sima, kantoni stílusú tésztát szoktak hozzá készíteni.) (Bp Rákóczi téri Ázsia bolt, vagy a Pipa utcai Ázsia Bt)
Fél csirkemell falatnyi darabokra felcskíkozva (kb. 40 dkg)
20-25 dkg sárgarépa
20-25 dkg fejeskáposzta
1 kaliforniai paprika (én most zöldet használtam hozzá)
4 kisebb szál újhagyma
Fél csomag (kb. 12-15 dkg) friss mungóbab csíra (Tesco, Interspar, Bp ázsiai boltok)
3-4 evőkanál sötét szójaszósz
2 evőkanál Otafuku Yakisoba szósz, ez a legjobb hozzá (Bp Rákóczi téri ázsia bolt, vagy a Pipa utcai Ázsia Bt):
Elkészítése:
Ez sem bonyolult, nem kell parázni! Fogunk egy fazék vizet (nem sózzuk meg!) és elkezdjük melegíteni. Amíg a víz melegszik megpucoljuk és előkészítjük a zöldségeket. A répát apró és vékony szeletekre, az újhagyma fehérjét karikákra, a kaliforniai paprikát csíkokra, a káposztát pedig laskára vágjuk. Ha a víz forr beletesszük a tésztát, és maximum 4-5 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
Jöhetnek a zöldségek. Egy wokot felforrósítunk, teszünk bele nagyon kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és a mungóbabcsírán és újhagyma zöldjén kívül az összes zöldséget (káposztát, sárgarépát, kaliforniai paprikát, újhagyma fehérjét) belezuttyantjuk. 3-4 percig pirítjuk magas hőn, már ekkor eszméletlen finom illatok fognak körülvenni minket, pedig nincs benne semmi más, csak a zöldségek! Most jöhetnek a csirkemellcsíkok a wokba. Tartjuk a magas hőt, és immár a csirkemellcsíkokat is pirítjuk a zöldségekkel együtt. A húsnak sem kell több, mint további 3-4 perc. Ha jól csináltuk (és miért ne csináltuk volna jól) akkor a zöldségek és a hús is megpirul, de nem ég oda. Dobjuk az egészhez a mungóbabcsírát, keverjünk egyet rajta, majd szószokra fel! Meglöttyintjük az ételt a szószokkal, alaposan átkeverjük, majd beledobjuk az időközben kissé összeállt, leszűrt tésztát is. Amíg a tésztát kevergetjük -és minél jobban próbáljuk egymástól elválasztani a szálakat- a teljes étel elkészül, a tésztát is végig bevonja a szósz, és a sült zöldségek zamata.
Nincs más hátra, már csak tálalni kell! Porciózzuk ki az elkészült finomságot 4 mélytányérba, majd szórjuk meg mindegyiket az időközben felkarikázott újhagyma zöldjével.
Ennyi, nem több. Max 20 perc alatt kész, nagyon egészséges, nagyon laktató, pikáns, de mégis egyszerű. Kifinomult, akár a Japán konyha. A zöldségek ennyi idő alatt megpuhulnak, mégis megmarad a frissen ropogós állaguk, nem az a rommá sütött-főzött lesz, mint amit itthon általában az emberek készítenek a zöldségekből. A csirkemell is pirult, de kellően, szaftosan puha lesz.
Azért teszek ide pár képet a forgatásról is, hátha valakit érdekel :) (csak zárójelben jegyzem meg, hogy az első képen a rendezőnő már pálcikával a kezében várta, hogy megehesse a második adagot is :)
Jó étvágyat!