Rókagomba krémleves szójaszósszal
2016. augusztus 20. írta: motoroskonyhaja

Rókagomba krémleves szójaszósszal

Aki olvas tudja, hogy imádom az erdei gombát és a természetet is. A kettő simán összeköthető: elmegy az egyszeri motoros kirándulni, és a friss levegőn, erdőben való császkálás közben rengeteg gombát tud szedni. Használjuk ki ezt a nagyszerű vasárnapot arra, hogy kicsit közelebb merünk menni a természethez, és gyönyörűbbnél gyönyörűbb erdei gombákat szedünk.

dscf3439.JPG

Begyűjtés után pedig ELVISSZÜK EGY GOMBASZAKÉRTŐHÖZ a szedett gombákat, mert ez KÖTELEZŐ!!!!!!! Ha pedig ehetőnek találtatik, azt meg is kell enni :)

A rókagomba az egyik legfinomabb gombaféle, ami a hazai erdőkben lelhető. Piacon kilója 4000-6000 Ft körül mozog, de ne adjuk meg az árusoknak azt a lehetőséget, hogy lehúzzanak ennyivel, inkább szedjük magunk.

Rókagombából rengeteg étel készíthető, kezdve a reggelinek szánt rántottától a különböző húsok ízesítésén át a köretekig és savanyúságokig. Én most az egyik legegyszerűbb receptet mutatom be, ami rókagombából készíthető: a krémlevest.

 

Rókagomba krémleves szójaszósszal gazdagítva

Hozzávalók:
60 dkg rókagomba
1 szép nagy fej vöröshagyma
Tányéronként 3-3 (azaz összesen 12) pirított bagettszelet
5 dkg sima füstölt szalonna (pl kenyérszalonna - én sima, füstölt, házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
5 dkg vaj (VAJ, nem margarin)
1 liter zöldségleves, vagy csirkealaplé (ha kell a recept ITT olvashatjátok)
2 dl habtejszín
2 evőkanál sötét szójaszósz
Bors
Friss bazsalikom levél

Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy alig merem leírni.... Tehát: fogunk egy fazekat (vagy mélyebb serpenyőt) és feltesszük melegedni. Amíg melegszik felkockázzuk a szalonnát és a vajat, majd beledobjuk a fazékba, hadd olvadjon.

dscf3426.JPG

 Amíg a zsiradékok olvadnak felaprítjuk a vöröshagymát, és ezt is az edénybe tesszük.

dscf3429.JPG

Az egészet alaposan átkeverjük, és pirulni hagyjuk. Amikor a fenti kombó megpirult tegyük az egészhez a megmosott rókagombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk zsírjára pirulni őket.dscf3430.JPG

Most önthetjük hozzá a zöldséglevest vagy az alaplevet. Lefedjük, felére vesszük a hőt, és kb. 15-20 percig főzzük, míg a gomba teljesen megpuhul.

dscf3433.JPG

Ekkor kiveszünk a gombákból pár darabot, amivel majd díszíteni fogjuk a leves-adagokat, és jöhet a tejszín. Beleöntjük, átkeverjük, és rottyantunk egyet rajta. Egy botmixerrel alaposan pürésítjük a levest; legyen finoman krémes. Pár perc rotyogtatás után jöhet a "titkos" fegyver: a sötét szójaszósz. Beleöntjük, átkeverjük és le is húzhatjuk a tűzről, mert a levesünk elkészült. A szójaszósztól mélyebb, teltebb aromák fognak előjönni a levesből, mégsem fog érződni az íze.

Pirított bagettel, aprított friss bazsalikommal és a félrerakott egész gombákkal gazdagítva tálaljuk. Ez a leves nálunk hagyományosan az ősz kezdetét is jelenti a teltebb ízvilágával, gyönyörű színével és állagával.

dscf3442.JPG

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3210596478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása