Mire ébred az egyszeri motoros? Zuhog az eső, 12-13 fok van, sűrű felhőtakaró az égen. Valóban itt van az ősz! Pár napja még vígan napoztunk az egyik hazai üdülőhelyen, és élveztük a szabadtéri termálvíz és a friss levegő kényeztetését. Erre ma ez a szomorkás és hideg időjárás. Mi is vidíthatna fel minket jobban, mint egy finom, forró leves, amit nagyon egyszerű elkészíteni és átmelegíti a szívet-lelket az ízével és a színével egyaránt.
A chilitől nem kell megijedni, hiszen most (sem) arra szolgál, hogy csípős levest kapjunk, hanem hogy kiegészítse, kiemelje az ízeket. Persze aki csípősen szereti az majd a saját levesébe annyit tesz, amennyit csak akar, de a receptben megadott mennyiség nem erről szól, így mindenki -gyerekek is- bátran fogyaszthatják, nem fogják megmondani, hogy chili is van a levesben!
Tüzesen pikáns sütőtökleves
Hozzávalók:
egy szép nagy sütőtök (kb. 2 kg-s pucolatlanul)
kb. 2 liter víz, vagy húsleves
1 lime
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál chilipehely vagy por
1 mokkáskanál őrölt kömény
Bors
Só
Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk lesz, ahogy mindig is szoktam írni. Fogjuk meg a kedvenc fazekunkat és tegyük a tűzhelyre. Kevés zsiradékba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, a chilipelyhet és az őrölt köményt.
Kevergessük 1-2 percig, de ne tovább, mert nem akarjuk, hogy a fokhagyma megkeseredjen. Most jöhet bele a nagyobb darabokra vágott sütőtök, amit annyi vízzel (vagy húslevessel) engedünk fel, amennyi éppen ellepi. Mi csirkehúslevest használtunk hozzá.
Ja, hogy honnan is van csirkehúslevesünk, és nem pedig kockából készítjük? Mint a blog legtöbb olvasója már tudja, kizárólag háztáji, szabadtartású csirkéket veszünk (annyiért, amennyiért a boltban a tápos csirkéket adják, csak ebben még benne van a belsőség és a láb is, ráadásul házhoz is szállítják...) Amikor Tomi barátunk beállít a megrendelt csirkékkel mi mindig fel szoktuk dolgozni őket: szépen levágjuk a melleket, a combokat és a szárnyakat is, ezeket adagonként fagyasztjuk le. A belsőség megint külön, eddig minden világos. De mi lesz a megmaradt -jó húsosra hagyott- farhátakkal? Mi ezeket levesként meg szoktuk főzni (illik jól összetörni a bordákat, így még zamatosabb levest fogunk kapni). A csontokról lefejtük a húsokat, azokat különböző húsos lepényekbe és tésztákba használjuk fel. A csontok a kukában végzik, és ott marad a finom leves, amit adagonként lefagyasztunk, és különböző ételekhez használjuk fel, mint pl. ehhez a leveshez. Nnnnna, így van nekünk mindig húslevesünk :)
A kis kitérő után vissza a leveshez. Szóval benne van minden, most kicsit borsozhatjuk, sózhatjuk.
Addig főzzük közepes lángon, míg a tök megpuhul. Most fogjunk egy botmixert és turmixoljuk össze az egészet. Szép krémes állagot fogunk kapni, amiből már semmi más nem hiányzik, mint a lime íze. Előtte azonban kóstoljuk, ha kell sózzuk meg, aztán a lime egyik felét locsoljuk a levesbe.
Kavarjunk egyet rajta, majd kóstoljuk újra. A finoman pikáns, tüzesen forró levesünk elkészült, már tálalhatjuk is.
Pár gerezd lime és külön tálban egy kis chilipehely, hogy mindenki az ízlése szerint tudja élvezni ezt az egyszerű, gyors, finom és olcsó (max 400 Ft négy főre) levest. Ja, és egészséges is, hiszen nincs benne a szokásos karamellizált cukor, tejszín és a többi olyan dolog, amitől ezt az egészséges alapanyagot jó nagy energia bombává szokás varázsolni.
Ilyen szomorkás, hűvös időben kötelező darab.
Jó étvágyat!
Ha pedig kedvet kaptatok ebben a hideg, esős időben a forró levesekhez adok még pár ötletet: