Tüzesen pikáns sütőtökleves
2015. szeptember 25. írta: motoroskonyhaja

Tüzesen pikáns sütőtökleves

Mire ébred az egyszeri motoros? Zuhog az eső, 12-13 fok van, sűrű felhőtakaró az égen. Valóban itt van az ősz! Pár napja még vígan napoztunk az egyik hazai üdülőhelyen, és élveztük a szabadtéri termálvíz és a friss levegő kényeztetését. Erre ma ez a szomorkás és hideg időjárás. Mi is vidíthatna fel minket jobban, mint egy finom, forró leves, amit nagyon egyszerű elkészíteni és átmelegíti a szívet-lelket az ízével és a színével egyaránt.

A chilitől nem kell megijedni, hiszen most (sem) arra szolgál, hogy csípős levest kapjunk, hanem hogy kiegészítse, kiemelje az ízeket. Persze aki csípősen szereti az majd a saját levesébe annyit tesz, amennyit csak akar, de a receptben megadott mennyiség nem erről szól, így mindenki -gyerekek is- bátran fogyaszthatják, nem fogják megmondani, hogy chili is van a levesben!

dscf0888.JPG

Tüzesen pikáns sütőtökleves

Hozzávalók:
egy szép nagy sütőtök (kb. 2 kg-s pucolatlanul)
kb. 2 liter víz, vagy húsleves
1 lime
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál chilipehely vagy por
1 mokkáskanál őrölt kömény
Bors

Elkészítése:
Nagyon egyszerű dolgunk lesz, ahogy mindig is szoktam írni. Fogjuk meg a kedvenc fazekunkat és tegyük a tűzhelyre. Kevés zsiradékba dobjuk bele a zúzott fokhagymát, a chilipelyhet és az őrölt köményt.

dscf0848.JPG

Kevergessük 1-2 percig, de ne tovább, mert nem akarjuk, hogy a fokhagyma megkeseredjen. Most jöhet bele a nagyobb darabokra vágott sütőtök, amit annyi vízzel (vagy húslevessel) engedünk fel, amennyi éppen ellepi. Mi csirkehúslevest használtunk hozzá.

Ja, hogy honnan is van csirkehúslevesünk, és nem pedig kockából készítjük? Mint a blog legtöbb olvasója már tudja, kizárólag háztáji, szabadtartású csirkéket veszünk (annyiért, amennyiért a boltban a tápos csirkéket adják, csak ebben még benne van a belsőség és a láb is, ráadásul házhoz is szállítják...) Amikor Tomi barátunk beállít a megrendelt csirkékkel mi mindig fel szoktuk dolgozni őket: szépen levágjuk a melleket, a combokat és a szárnyakat is, ezeket adagonként fagyasztjuk le. A belsőség megint külön, eddig minden világos. De mi lesz a megmaradt -jó húsosra hagyott- farhátakkal? Mi ezeket levesként meg szoktuk főzni (illik jól összetörni a bordákat, így még zamatosabb levest fogunk kapni). A csontokról lefejtük a húsokat, azokat különböző húsos lepényekbe és tésztákba használjuk fel. A csontok a kukában végzik, és ott marad a finom leves, amit adagonként lefagyasztunk, és különböző ételekhez használjuk fel, mint pl. ehhez a leveshez. Nnnnna, így van nekünk mindig húslevesünk :)

A kis kitérő után vissza a leveshez. Szóval benne van minden, most kicsit borsozhatjuk, sózhatjuk.

dscf0852.JPG

Addig főzzük közepes lángon, míg a tök megpuhul. Most fogjunk egy botmixert és turmixoljuk össze az egészet. Szép krémes állagot fogunk kapni, amiből már semmi más nem hiányzik, mint a lime íze. Előtte azonban kóstoljuk, ha kell sózzuk meg, aztán a lime egyik felét locsoljuk a levesbe.

dscf0869.JPG

Kavarjunk egyet rajta, majd kóstoljuk újra. A finoman pikáns, tüzesen forró levesünk elkészült, már tálalhatjuk is.

Pár gerezd lime és külön tálban egy kis chilipehely, hogy mindenki az ízlése szerint tudja élvezni ezt az egyszerű, gyors, finom és olcsó (max 400 Ft négy főre) levest. Ja, és egészséges is, hiszen nincs benne a szokásos karamellizált cukor, tejszín és a többi olyan dolog, amitől ezt az egészséges alapanyagot jó nagy energia bombává szokás varázsolni.

Ilyen szomorkás, hűvös időben kötelező darab.

dscf0887.JPG

Jó étvágyat!

Ha pedig kedvet kaptatok ebben a hideg, esős időben a forró levesekhez adok még pár ötletet:

Lélekmelegítő levesek

Finom francia levesek

Füstölt csülkös káposztaleves

Leányfogó frankfurti leves Tamás módra

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr367820408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2015.09.25. 15:08:42

Fahéjjal is nagyon finom!!!

motoroskonyhaja 2015.09.25. 18:39:51

@Burgermeister: Igen, tudom, hogy sokan fahéjat is tesznek bele. Elárulom: ha nekem valaki akár egy hónapja is azt mondja, hogy szeretni fogom a sütőtököt rendesen kiröhögtem volna. Ugyanis rengetegszer vettünk, és mindenféle módon el is készítettük, de sehogy sem ízlett. Túl édes, túl krémes, stb. De ez a recept olyan, hogy naponta meg tudnék enni belőle egy vödörrel :) Kb. olyan kaliber, mint a sóska. Utálom ezerrel, de az anyósom-féle sóskalevest literszám tudnám az arcomba nyomni :)
Ebben a posztban van a recept:
motoroskonyhaja.blog.hu/2013/04/01/husveti_maradekok
Szóval nekem nem jön be a fahéj és többi édesítő, fűszeresítő dolog hozzá (bár attól még biztos finom, hogy én ezekkel nem szeretem(

A fickó 2015.09.26. 03:11:10

@motoroskonyhaja: Elképzeltem a Motorost, amikor már a 67. sütőtök leves receptet készíti el ... akkor is fogom szeretni, akkor is fogom szeretni. :D Valahogy én is így vagyok ezzel, de én szinte egyből beletaláltam a számomra igazi recibe. Mondjuk, az mindig fontos szempont volt, hogy nem nyomjam el a tök decens zamatát, illatát. Számos különféle feltéttel, olajjal már csak ezt készítem ősszel-télen. Egyszerű, mint a pont, de hihetetlenül finom veloute ez:
buvosszakacs.blog.hu/2007/06/09/sutotok_kremleves

motoroskonyhaja 2015.09.26. 09:49:00

@A fickó: Pedig így volt :D Többféle módon is próbáltam, már, de valahogy nem ízlett. Ez az első, amire azt mondom: ez tényleg jó.

motoroskonyhaja 2015.09.26. 09:51:00

@A fickó: Megnéztem, de már azzal kezdi, hogy 10 percig pirítjuk, azaz jó édes lesz. Maga a recept viszont jó, lehet kipróbálom úgy, hogy kihagyom a pirítást belőle.

fogyasztói magastartás 2015.09.26. 12:42:13

Undorító. Ez egy fos, modoros blog.

A fickó 2015.09.26. 13:27:10

@motoroskonyhaja: Ácsi! Kevered a konyhatechnológia fogalmakat, itt párolás szerepel sok vajban kis lángon, tehát nem kaphat színt, nem pirul, nem karamellizálódik. Nem lesz édesebb, mint maga a tök, csak segíti a nagy felületen (hagyma, tök azért van gyalulva) zsírban oldódó ízanyagok kioldódását erősítését. Én nem is használok alaplevet,mégis intenzív íze lesz, pont ettől az eljárástól. Sajnos a jó tök tulajdonsága az , hogy édes is egyben. Más kérdés, hogy el lehet nyomni ezt különböző módokon, de akkor meg felesleges tököt használni. Ami sült alapból indít, azt nem szeretem, mert teljesen megváltozik az íze, a cukor is koncentrálódik benne stb. :)

motoroskonyhaja 2015.09.26. 14:37:05

@fogyasztói magastartás: Persze hogy az, hiszen direkt olyan embereknek írom, amilyen Te is vagy... Remélem már megjött a rendelt pizzád, vagy a rántott húsod így hétvégén... További szép napot neked !

motoroskonyhaja 2015.09.26. 14:40:24

@A fickó: Akkor nem voltam elég érthető: én a sütőtök édességét nem szeretem ;) Olyan, mint az édes burgonya, sok országban és sokféleképpen ettem, de nekem nem jön be. És az, hogy tíz percig vajon hevítjük (hívhatjuk ezt párolásnak vagy pirításnak - tudom mi a kettő között a különbség) attól csak még édesebb lesz :D
süti beállítások módosítása