Ropogós kacsacomb savanyú szilvával
2015. február 09. írta: motoroskonyhaja

Ropogós kacsacomb savanyú szilvával

Avagy: légy jófiú, és anyósod ilyen étellel vár haza....

De most komolyan: mostanában eléggé összevissza életmódot folytatok, hol itt vagyok, hol ott, és a legértékesebb dolog az, amikor végre itthon lehetek, együtt a családommal, a szeretteimmel. Tegnap érkeztem haza újra (és ma egész nap itthon vagyok), anyósom pedig mi mással várt volna tegnap vacsorára, mint egy nagyon finom pecsenyével. Én pedig, mint egy rendes családtag szívesen kiegészítettem az ételt saját termesztésű friss rozmaringgal (hja, könnyen vagyok ám a birtokon termelt fűszerekkel - tudjátok: 7. emelet erkély...) és az egyik kedvenc pecsenye-savanyúságommal, az általam eltett savanyított szilvával.

k01.JPG

Ropogós kacsacomb savanyú szilvával

Hozzávalók személyenként:
1 kacsacomb
1 ágacska FRISS rozmaring
1 evőkanál frissen préselt (azaz szűretlen) almalé
Bors

Elkészítése:
Már a hozzávalókból kiderült, hogy nem kell nagy etvaszra számítani, a végeredmény viszont olyan fenomenális, hogy arra nincsenek szavak! Mert mit is kell tennünk azért, hogy ezt a finom ételt falatozhassuk?
Fogjuk a kacsacombokat, majd alaposan bedörzsöljük sóval és borssal. Utána jön a csavar, azaz egy sütőecsettel megkenjük a húst a szűretlen almalével. Minimálisan kiolajozott hőálló tálba tesszük a combokat bőrükkel lefelé, majd rádobjuk a friss rozmaring ágacskákat. Ilyenkor mehet rá egy újabb adag frissen őrölt bors.

k02.JPG

Alufóliával lefedjük, és a 200 C-re felfűtött sütőbe dugjuk a tálat kb. 30 percre. Hústűvel ellenőrizni tudjuk azt, hogy megpuhult-e a hús. Ha a hústű könnyen átszalad a húson már le is vehetjük az alufóliát. Most csavarjuk maxira a sütő hőmérsékletét (ha olyan sütőnk van, ami grillez is akkor állítsuk erre a fokozatra), fordítsuk meg a combokat -azaz bőrükkel felfelé legyenek a tálban- és süssük addig míg arany-ropogós nem lesz a bőr a húson. Ha szeretnénk (és miért ne szeretnénk) akkor újra megkenhetjük a hús bőrös felét szűretlen almalével.

Mikor a bőr ropogós vegyük ki  a sütőből és tálaljuk a népnek, ahogy anyósom is tette tegnap este. Mindenkinek egy-egy combocska (a sült rozmaringgal együtt), mellé a házi savanyított szilva (ha kell a recept sikítsatok bátran!). Anyósom hercegnő burgonyával tálalta. Persze ez bolti volt, de nagyon finom. Selection hercegnő burgonyát sütött hozzá (a Pennyben kapható és tényleg eszméletlen finom!)

k03.JPG

A képeken talán látszik, hogy a szűretlen almalétől szinte karamellizálódott a kacsacomb bőrös része. Jól sikerült, köszönöm anyu! És nem felejtettem el a vörös pezsgőt sem, ami nagyszerűen kiegészítette a kacsát, hukkk..... :)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr307154293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TSK 2015.02.09. 16:44:49

Fú, ez jól néz ki :D
süti beállítások módosítása