Pikánsan töltött tésztacsomag
2014. szeptember 24. írta: motoroskonyhaja

Pikánsan töltött tésztacsomag

Pár napra el kellett utaznom. Hétköznapi dolgok: értekezlet, tréning stb, mindenki el tudja képzelni. Szállodai ételek garmadával kellett beérnem (amúgy -a hazai viszonyokhoz képest- meglepően jól sikerültek voltak az ételek - bár a Holiday Inn-hez fogható minőségű, választékú és precíz ételeket eddig egyik lánc vagy szálló sem tudott letenni az asztalra nekem itthon...) De nem is ez az érdekes. Szombat este, végre hazaérek a tréningről a Velencei tó partjáról. Mit gondoltok mi fogad? Igen: a feleségem meglepetés étele, ami ráadásul egy nagyon jól megkomponált húsos, sült tészta minden földi jóval töltve.

c01_2.JPG

Pikánsan töltött tésztacsomag

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
3,5 dl tej
Fél csomag szárított élesztő
Ízlés szerint friss oregánó (azaz sok)

Bors
1 mokkáskanál cukor
1 tojás (tanyasi és NEM bolti)

A töltelékhez:
80 dkg csirkemell filé
20 dkg füstölt bacon
20 dkg főtt bab
1 paradicsom
4 szál újhagyma
40 dkg erdei gomba (ChiliRevi fekete trombitagombát használt hozzá)
10 dkg medvehagyma

Bors

Elkészítése:
A liszthez adjuk a tejet, az élesztőt, mokkáskanál cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. Az aprított friss oregánóval dúsítjuk és ezzel együtt gyúrjuk át. Elég ergyén fog kinézni elsőre a tésztánk, de nem szabad meghökkenni tőle.

c02_2.JPG
Fedjük le és tegyük langyos helyre, hadd kelljen őfelsége; a tészta. Addig készítsük el a tölteléket! Fogjuk a csirkemellet szeleteljük fel, majd magas hőn (sózva-borsozva) pirítsuk meg, majd tegyük félre. A karikázott újhagymát tegyük a felforrósított serpenyőbe, majd dobjuk rá a főtt babot. Kevergessük pár percig, majd adjuk hozzá az aprított paradicsomot és a gombát. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd kevés vizet aláadva rotyogtassuk max. 5 percig, hogy rendesen össze tudjon állni a tölteléknek való alapanyag.

c03_2.JPG
Amire ezekkel végzünk a tésztánk is szépen meg fog kelni.

c04_2.JPG

Szedjük a megkelt tésztát négy felé, majd egyenként lapítsuk el őket, azaz sodrófával kell dolgoznunk. Nem egy nagy etvasz, gyorsan el fogunk vele készülni. A képen lehet látni, hogy nem kell a tökéletes kör-alakra gyúrnunk, így is mennyei lesz az eredmény!

c05_2.JPG

Most jöhet a töltés! Tegyünk a kilapított tésztára az egyenlően elosztott baconból, szépen, adagonként,

c06_2.JPG
majd halmozzuk rá a sült csirkemellet.
c07_1.JPG
Erre a rétegre jöhet a jó adag medvehagyma (remélem mindenki szedett időben és lefagyasztotta....)

c08_1.JPG
Az egészet pedig a babos-paradicsomos raguval koronázzuk meg. Amint megvagyunk egy-egy tésztacsomaggal hajtogassuk hagymakupola-alakúra, és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsire. 

c09_1.JPG

Ha ügyesek voltunk (és miért ne lettünk volna azok) akkor négy gyönyörű tésztabatyut fogunk kapni, amit a 180 fokos sütőbe tolva és 30-35 percen át benne felejtve ilyen eredményt fogunk kapni. Ne felejtsük el előtte lekenni a tésztát az elkevert tojással, ettől lesz nagyon szép fényes!!!!

c10.JPG

Hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd kettészelve tálaljuk finom normális majonéz, ketchup és friss oregánó társaságában. Az, hogy egy finom Kadarka vagy egy VALÓBAN friss rozé (ugye mindenki tudja, hogy a rozé minél frissebb annál jobb, ergo felejtsük már el a több éves évjáratú, hipermarketben kapható szarokat...) Szóval: eszméletlenül illik hozzá egy Kadarka és egy friss rozé is, már csak bónuszként is.

c11_1.JPG

Finom, pikáns, szaftos és különleges. Kell ennél több egy fáradt utazó számára?
Jó étvágyat!

Természetesen mindenki olyan töltelékkel tölti, ahogy csak szeretné (illetve olyan alapanyagokkal, ami éppen van otthon!). Lehet ezt-azt kihagyni, és más finomságokkal pótolni. Lehet ez egy TÉNYLEG normális sajt és házi füstölt sonka jégsalátával, vagy marhahús finom lila hagymával és HÁZI majonézzel: gyakorlatilag mindegy, a lényeg a személyes fantázia és a kamra tartalma....

Most pedig nekiállok gombát marinálni ezen a szép őszi estén, ami nagyon jól fog jönni egy-egy marha- vagy báránysülthöz, nota bene a karácsonyi ételekhez is. Persze a normál savanyítást biztos mindenki ismeri, de vörösborral és sertészsírral elkészítve ki csinál ilyet....?  Hát én :)

És az ÉV -számomra- nagy durranása is a héten indul: BikerCider! Válogatott hazai -zamatos és érett- almafajtákból, eperfa hordóban érlelve, karácsonyra elkészülve. Mert megérdemlem....
Ti mivel készültök az ünnepekre?

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr186728051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

objekt678 2014.09.30. 20:28:09

Nagyon ínyenc lett az új étel.
"te nem tudsz fényképezni"
Az utolsótól visszaszámított harmadik kép nagyon jó. A nyers tésztaburok szinte starwarsos ( valami Djabba:))
Príma jó kaja lehetett.
Kedves Nejed előtt süvegemet emelem.
Amúgy is nőpárti vagyok. A feleségemet 32 éve imádom.

Hát most meg fogsz sértődni:( holott nem bántani, hanem tanádconi kívánoj Neked) majonézt gastroember magának készít: kevesebb idő alatt, míg a flekonból kinyomom.
A ketchup soha sem volt és sohasem lesz a gastro része..

A feleséged ilyennnel vár ( 5 Etoile!!), meg gombászik is Veled...
Nagyon sok boldogságot kívánok Nektek !

objekt678 2014.09.30. 21:11:07

Most irigykedj Te:Chatka rákot fogok enni öt perc műlva. Nagyobb volt, mint a kinyújtott karom, már érződik az édeskés illata. ( Angolul Alaskien vagy Russien King crab, vagy ilyesmi, a japánoknál valami tengeri póknak hívják

Csorog a nyálam. Én akarom törni a lábakat.

motoroskonyhaja 2014.10.01. 16:42:37

@objekt678: Örülök neki, bár -ahogy a posztban is írtam- nem az én érdemem. Én "lelkesen" ettem a szállodai ételeket, a feleségem pedig gondolt egyet és ezzel várt haza! A képeket is ő készítette, kivéve az elsőt és az utolsót, mert úgy gondoltam egy ilyen fejedelmi ételt mindenképpen le kell fotózni a tányéron is és megosztani a blogon :)

Jabba, the Hut a Star Wars-ból, igen :)

A majonézzel kapcsolatban (IS!!!) teljesen igazad van, de négy nap után este értem haza, és mire lezuhanyoztam már várt az illatozó étel. Szerintem is sokkal jobb a házilag készített majonéz és én is rendszeresen készítem, de akkor minden vágyam az volt, hogy leüljek és megegyem, ezért vettem elé az egyik -szerintem- ehető bolti majonézt, amit vész esetére tartogatok itthon :)
A ketchup -ha valóban jó- (nevezzük fűszeres házi paradicsomszósznak, vagy az anyósom házi adzsikájának) szerintem helyet kaphat a gasztronómiában. NEM a bolti, természetesen!!! Azért írtam kethupot, mert az mindenki számára érthető. Pl. tegnap pizzát készítettem itthon, és egy saját, fűszeres-lecsós-paradicsomszósszal kentem meg az alját - sugo jelleggel. De ezt hiába magyaráznám a blogon nem igazán értenék. Füstölt és aprított mangalicaszalonnát pirítok, rá lilahagyma, kömény, római kömény, só, bors és erdei gomba por. Erre jöhet az aprított paradicsom és paprika. Összerottyan, rá egy pici citromlé, kevés chili és kész. Nnnna, ezt hogy írjam le a nagyérdeműnek? :)

motoroskonyhaja 2014.10.01. 16:44:59

@objekt678: Tengeri póóók? Ráadásul jó nagy??? Na most aztán @!!!+grrr/=** majdnem mondtam valami csúnyát.... Az az egyik -ha nem AZ egyik- legfinomabb rákhús, imádom, akarom!!!!
Nagyon-nagyon irigy vagyok most!!! :) Mivel fogyasztottad?

objekt678 2014.10.01. 21:02:02

Nagyon kíváncsi lennék kedves Anyósod adzsika receptjeire is!
Méltánytalanul keveset tudunk a szomszédainkról és ebbe sajnos én is beletartozok.
Az ukrán konyháról semmit sem tudok, pedig erős hajlandóság van bennem az ételek ízletessége szerinti szimpátia besoroláshoz.
Ezen az alapon szinte mindenkit szeretek, aki képes ízeket felismerni. Azok tesók :)))

A rákot rákkal ettem (bár ez a kretén túltolta a kapormagot-én csak kaprot tettem volna a főzővízbe , orosz mágnás hozott francia szakácsot-a félreértések elkerülésére: én itt csak alkalmazott lennék majd, nem kaviár megrendelő!!!!), de sikerült elenni az általam megfizethetetlen csemege többségét. Jó érzés ezzel a rákkal jól lakottan lefeküdni !
Hasonlóképpen potyázva ettem már EVŐKANÁLLAL almos-kaviárt ( az angol királyi udvarban azt hiszem exmor-caviárnak(?) hívják, ittam mustáros pohárban 8000 font (vagy dollár volt..mindegy: kurva drága az én anyagi lehetőségeimhez) körüli cognacot... Utóbbitt nem tudtam élvezni ár-érték viszonylatban, az előző kettőt annál inkább.

Negotiator 2014.10.05. 22:59:46

erdei gomba por? Te csinálod vagy van jó beszerzési forrás?

motoroskonyhaja 2014.10.06. 16:35:52

@Negotiator: Igen, az :) Évekkel ezelőtt még vettem, amióta viszont gombázni megyek magam készítem. Nem nagy dolog, a lényeg, hogy minél többfajta aromás gombából legyen (bár van itthon tisztán vargányából készült is). Pornak a tönköket szoktam használni, illetve azokat a kalapokat, amik sérültek, morzsalékosak lesznek, mire hazaérek velük. Apróra (és vékonyra) szeletelem, majd sütőben lassan kiszárítom őket, aztán kávédarálón finomra őrlöm. Be egy üvegbe és ennyi :) Sajnos -mivel panelpatkány vagyok- nem tudom úgy elkészíteni, ami nekem nagyon bejön. Persze ukrajnában láttam, nem pedig itthon. Ők úgy szárítják, ahogy nálunk a kolbász is készül: füstöléssel. Mennyei aromát tud adni az amúgy is zamatos gombaíznek.
Szóval semmi nagy dolog nincs vele, de télen olyan ízbombát tudsz juttatni egy-egy ételbe, hogy mindenki csak néz :)

Negotiator 2014.10.07. 09:50:05

@motoroskonyhaja:
köszönöm, megint tanultam valamit.
sajnos nekem marad a bolti, bár igazán jót még nem találtam.
nem ismerem eléggé agombákat ahhoz hogy magam merjek szedni, és a család lengyel ágávak megszakadt a kapcsolat pedig ők itt is rengeteget gombásztak és nagyon jól is készítettek el.
kéne Neked egy kis viityilló az oldalában füstölővel... :) egyébként egy barátom olyan kerti tűzhelyet épített, ami füstölő is egyben. na, az elég királyság :)
süti beállítások módosítása