Pár napra el kellett utaznom. Hétköznapi dolgok: értekezlet, tréning stb, mindenki el tudja képzelni. Szállodai ételek garmadával kellett beérnem (amúgy -a hazai viszonyokhoz képest- meglepően jól sikerültek voltak az ételek - bár a Holiday Inn-hez fogható minőségű, választékú és precíz ételeket eddig egyik lánc vagy szálló sem tudott letenni az asztalra nekem itthon...) De nem is ez az érdekes. Szombat este, végre hazaérek a tréningről a Velencei tó partjáról. Mit gondoltok mi fogad? Igen: a feleségem meglepetés étele, ami ráadásul egy nagyon jól megkomponált húsos, sült tészta minden földi jóval töltve.
Pikánsan töltött tésztacsomag
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
3,5 dl tej
Fél csomag szárított élesztő
Ízlés szerint friss oregánó (azaz sok)
Só
Bors
1 mokkáskanál cukor
1 tojás (tanyasi és NEM bolti)
A töltelékhez:
80 dkg csirkemell filé
20 dkg füstölt bacon
20 dkg főtt bab
1 paradicsom
4 szál újhagyma
40 dkg erdei gomba (ChiliRevi fekete trombitagombát használt hozzá)
10 dkg medvehagyma
Só
Bors
Elkészítése:
A liszthez adjuk a tejet, az élesztőt, mokkáskanál cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. Az aprított friss oregánóval dúsítjuk és ezzel együtt gyúrjuk át. Elég ergyén fog kinézni elsőre a tésztánk, de nem szabad meghökkenni tőle.
Fedjük le és tegyük langyos helyre, hadd kelljen őfelsége; a tészta. Addig készítsük el a tölteléket! Fogjuk a csirkemellet szeleteljük fel, majd magas hőn (sózva-borsozva) pirítsuk meg, majd tegyük félre. A karikázott újhagymát tegyük a felforrósított serpenyőbe, majd dobjuk rá a főtt babot. Kevergessük pár percig, majd adjuk hozzá az aprított paradicsomot és a gombát. Ezt is sózzuk, borsozzuk, majd kevés vizet aláadva rotyogtassuk max. 5 percig, hogy rendesen össze tudjon állni a tölteléknek való alapanyag.
Amire ezekkel végzünk a tésztánk is szépen meg fog kelni.
Szedjük a megkelt tésztát négy felé, majd egyenként lapítsuk el őket, azaz sodrófával kell dolgoznunk. Nem egy nagy etvasz, gyorsan el fogunk vele készülni. A képen lehet látni, hogy nem kell a tökéletes kör-alakra gyúrnunk, így is mennyei lesz az eredmény!
Most jöhet a töltés! Tegyünk a kilapított tésztára az egyenlően elosztott baconból, szépen, adagonként,
majd halmozzuk rá a sült csirkemellet.
Erre a rétegre jöhet a jó adag medvehagyma (remélem mindenki szedett időben és lefagyasztotta....)
Az egészet pedig a babos-paradicsomos raguval koronázzuk meg. Amint megvagyunk egy-egy tésztacsomaggal hajtogassuk hagymakupola-alakúra, és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Ha ügyesek voltunk (és miért ne lettünk volna azok) akkor négy gyönyörű tésztabatyut fogunk kapni, amit a 180 fokos sütőbe tolva és 30-35 percen át benne felejtve ilyen eredményt fogunk kapni. Ne felejtsük el előtte lekenni a tésztát az elkevert tojással, ettől lesz nagyon szép fényes!!!!
Hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd kettészelve tálaljuk finom normális majonéz, ketchup és friss oregánó társaságában. Az, hogy egy finom Kadarka vagy egy VALÓBAN friss rozé (ugye mindenki tudja, hogy a rozé minél frissebb annál jobb, ergo felejtsük már el a több éves évjáratú, hipermarketben kapható szarokat...) Szóval: eszméletlenül illik hozzá egy Kadarka és egy friss rozé is, már csak bónuszként is.
Finom, pikáns, szaftos és különleges. Kell ennél több egy fáradt utazó számára?
Jó étvágyat!
Természetesen mindenki olyan töltelékkel tölti, ahogy csak szeretné (illetve olyan alapanyagokkal, ami éppen van otthon!). Lehet ezt-azt kihagyni, és más finomságokkal pótolni. Lehet ez egy TÉNYLEG normális sajt és házi füstölt sonka jégsalátával, vagy marhahús finom lila hagymával és HÁZI majonézzel: gyakorlatilag mindegy, a lényeg a személyes fantázia és a kamra tartalma....
Most pedig nekiállok gombát marinálni ezen a szép őszi estén, ami nagyon jól fog jönni egy-egy marha- vagy báránysülthöz, nota bene a karácsonyi ételekhez is. Persze a normál savanyítást biztos mindenki ismeri, de vörösborral és sertészsírral elkészítve ki csinál ilyet....? Hát én :)
És az ÉV -számomra- nagy durranása is a héten indul: BikerCider! Válogatott hazai -zamatos és érett- almafajtákból, eperfa hordóban érlelve, karácsonyra elkészülve. Mert megérdemlem....
Ti mivel készültök az ünnepekre?