Igazi és házi, igen. Lehetett volna a poszt címe az is, hogy "ha normális burgert akarsz enni, menj haza!". Hiszen otthon lehet a legjobb, a saját ízlésünknek legmegfelelőbb hamburgert készíteni úgy, hogy alig kell vele valamit dolgozni.
Imádom a hamburgert, de itthon -tisztelet a kivételnek- csupán néhány helyen kapható általam is ehető változat. A többi vagy műanyag, vagy köze sincs az igazi, klasszikus burgerhez.
Ahhoz, hogy igazi házi burgert készítsünk elengedhetetlen a saját készítésű buci, húspogácsa (ami KIZÁRÓLAG marhahúsból készül, felejtsük el a többit) és a szintén saját készítésű szósz. Nézzük ezt hogyan is lehet egyszerűen megvalósítani!
Igazi házi hamburger
Hozzávalók:
4 db házilag készített hamburgerzsemle (én Limarától vettem a joghurtos hamburgerzsemle receptjét, ami igazi ász, azóta is csak ilyet készítek, persze az arányokon -saját ízlésemnek megfelelően- kicsit változtattam. A recept ITT OLVASHATÓ ), én az eredeti mennyiség feléből készítettem 4 bucit
60 dkg marhahús (én marha combot használtam, mivel hátszín nem kapható Ajkán)
1 dl natúr joghurt (a Penny Sissy natúr joghurtja isteni !)
1 tojás
2 db érett paradicsom (a házi a legjobb, én is azt használtam)
2 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál pirított vöröshagyma
1 teáskanál normális mustár
fél darab savanyú uborka
1 teáskanál aprított kapribogyó
1 teáskanál cukor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?)
5 dkg füstölt scamorza vagy más hasonló sajt
8 szelet érlelt (mature) cheddar (itthon a Tescóban kapható a Cathedral mature cheddar)
fél csokor petrezselyemzöld
Bors
Só
Elkészítése:
Készítsük el a bucikat. Miközben a zsemlék kelnek/készülnek,
daráljuk le kétszer az egyik fej vöröshagymát a felcsíkozott marhahússal együtt.
Most jöhet a hamburger-pogácsa fűszerezése. Nem kell hozzá semmi más, mint só, bors és egyetlen tojás, hogy összefogja. Ellentétben a sertés és ki tudja milyen húsokkal készült húspogácsákkal itt a valódi HÚS ízének az érzése a lényeg.
Gyúrjuk össze a masszát, majd hagyjuk kicsit pihenni, kb. 20 percet, míg rendesen összeáll.
Addig készítsük el a szószokat! Itt sem lesz nehéz dolgunk! A magos mustárt keverjük össze a tejföllel, majd tegyük félre, mert ezzel elkészültünk.
Most jöhet a hamburgerszósz készítése, de itt sem kell paráznunk! Fogjuk a joghurtot, és öntsük egy tálba. Tegyük hozzá az összes szószos hozzávalót (zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, majonézt, aprított savanyú uborkát, mustárt, kapribogyót, aztán sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk,
majd mehet hozzá az aprított scamorza
és a friss petrezselyem is.
Keverjük alaposan át, és ezt is tegyük félre. Félre? Hát hol az a söröspohár, amit eddig szintén félretettünk??? Nosza, azt most vegyük elő és kortyoljunk bátran egy nagyot, mert már most megérdemeljük! Ráadásul most kell majd sütnünk a húspogácsát is, tehát akkor kortyoljunk újra egyet a nagy művelet előtt.
Fogjuk a húst és szedjük négy felé. Formázzunk belőlük pogácsa-formát (de NE lapos korongokat, hanem tényleg pogácsa formát), majd nagyon kevés hevített olajon-szinte csak ki kell vele kenni a serpenyőt- süssük őket át, oldalanként MAXIMUM 3 percig, hogy a közepük még rózsaszín maradjon. Ehhez a legjobb egy normális öntöttvas serpenyő, teflonnal nem lesz ilyen jó az eredmény.
Amikor a húsok egyik fele elkészült (azaz maximum 3 perc) és megfordítjuk, a sült felére (azaz a tetejére) tegyük rá az érlelt cheddart is. További 3 perc múlva vegyük le a húsokat a tűzről, mert elkészültünk! Most jöhet a félbevágott zsemle pirítása, ami 1-1 percet fog igénybe venni.
Utána foghatjuk a zsemléket és készítsük el végre a hamburgerünket. Az alsó szeletre mehet az általunk készített hamburgerszósz, arra jön majd a cheddaros húspogácsa.
Tegyük erre a karikázott paradicsomot és a szintén karikázott másik fej vöröshagymát.
Szórjuk meg az egészet a pirított hagymával, és kenjük rá a magos mustáros tejfölt. A zsemle másik felére kenjünk gazdagon chilis ketchupot, és borítsuk rá a hamburgerre. Elkészültünk, most már csak enni kell az egészet. Ajánlott hozzá a kés és a villa, mert ez nem egykezes hamburger ;)
Mennyire finom és szaftos; imádom!
Jó étvágyat!