Sokan ismerik és szeretik (én magam is imádom) a sztrapacskát. Több olyan ismerősöm is van, aki csak azért megy (gurul) ide vagy oda, hogy ehessen egy jót eme remek ételből. Én azt mondom: fölösleges több ezret kiadni egy gurulásért és egy olyan kajáért ami fillérekbe kerül, mégis királyi fogás; inkább készítsük el otthon!
Mert miről is szól a sztrapacska? Gyakorlatilag krumplistészta mindenféle földi jóval, ami egyszerű, finom és -itthon- különleges.
Most két olyan sztrapacskát mutatok be, amit általában szeretnek az emberek. Mindegyik egyszerű, olcsó (négy adag a drágábbik változatból kb. 500-550 Ft. Mondom NÉGY ADAG!!!) és laktató is egyben. Egy finom pofa sörrel elegyítve hatalmas élvezeteknek lehetünk szereplői, így ki tudna ellenállni nekik? :)
(ez a savanyú káposztás-pirított hagymás változat)
Sztrapacska duplán
(savanyú káposztás sztrapacska pirított vöröshagymával, és juhtúrós sztrapacska pirított füstölt szalonnával)
Hozzávalók:
80 dkg krumpli (ja, tudom burgonya)
1 tojás
3 dkg zsiradék (én vajat használtam)
35 dkg liszt
és a változatokhoz:
15 dkg juhtúró (Penny vagy ALDI a nyerő, a többi nem is tudom mit keres a polcokon......)
10 dkg füstölt kenyérszalonna
20 dkg savanyú káposzta
5 dkg pirított vöröshagyma
só
bors
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, és szépen lereszeljük. Semmi sallang, semmi nagy etvasz. Közben felteszünk egy nagy kondér sós vizet főni. Amíg a víz felforr, a tésztához
hozzákeverjük a zsiradékot, a tojást és a lisztet. Kb. olyannak kell lennie (állagra) mintha galuskát készítenénk (naná, hogy azt, hiszen az eredeti neve haluski).
A tésztát sózzuk-borsozzuk, majd újra átkeverjük. Kóstoljuk (igen-igen!!!), ha kell utána fűszerezzük, majd újból átgyúrjuk. Most jöhet a neheze: a tésztát egy teáskanál segítségével galuskává formázzuk, majd a forró-zubogó vízbe tesszük, hadd főjön kedvére!
Amíg a galuska (haluski) fő megpiríthatjuk a félfőre vágott vöröshagymát is, ahogy a darabolt füstölt szalonnát is zsírjára piríthatjuk. Megszomjaztunk? Nem csodálom! Egy csodás -és hideg- Sztaropramen, Pilsner vagy Saris kellően meg fogja tenni a hatását ebben a meleg időben is!
Amint a galuskák feljöttek a sós víz tetejére (kb. 4-5 perc) szűrjük le őket, hiszen a sztrapacska-tésztánk elkészült!
Most már csak az a dolgunk, hogy kétféleképpen tálaljuk a friss sztrapacskát:
1: a sztrapacska felére tegyünk savanyú káposztát, majd szórjuk rá a pirított vöröshagymát,
2: a sztrapacska tetejáre morzsoljuk rá a juhtúrót (bryndzát), és koronázzuk meg az aprított, pirított, füstölt kenyérszalonnával.
KIZÁRÓLAG minőségi Szlovák vagy Cseh sör kíréretében tegyük az asztalra, megérdemli!
(ez pedig a juhtúrós-pirított szalonnapörcös változat)
Jó étvágyat!
Jelenleg friss kapros-gyömbéres karalábéfőzeléket készítek ropogós sült tofuval. Érdekel Titeket? ;)