Sztrapacska duplán
2014. július 14. írta: motoroskonyhaja

Sztrapacska duplán

Sokan ismerik és szeretik (én magam is imádom) a sztrapacskát. Több olyan ismerősöm is van, aki csak azért megy (gurul) ide vagy oda, hogy ehessen egy jót eme remek ételből. Én azt mondom: fölösleges több ezret kiadni egy gurulásért és egy olyan kajáért ami fillérekbe kerül, mégis királyi fogás; inkább készítsük el otthon!
Mert miről is szól a sztrapacska? Gyakorlatilag krumplistészta mindenféle földi jóval, ami egyszerű, finom és -itthon- különleges.

Most két olyan sztrapacskát mutatok be, amit általában szeretnek az emberek. Mindegyik egyszerű, olcsó (négy adag a drágábbik változatból kb. 500-550 Ft. Mondom NÉGY ADAG!!!) és laktató is egyben. Egy finom pofa sörrel elegyítve hatalmas élvezeteknek lehetünk szereplői, így ki tudna ellenállni nekik? :)

sz01.JPG(ez a savanyú káposztás-pirított hagymás változat)

Sztrapacska duplán
(savanyú káposztás sztrapacska pirított vöröshagymával, és juhtúrós sztrapacska pirított füstölt szalonnával)

Hozzávalók:
80 dkg krumpli (ja, tudom burgonya)
1 tojás
3 dkg zsiradék (én vajat használtam)
35 dkg liszt

és a változatokhoz:
15 dkg juhtúró (Penny vagy ALDI a nyerő, a többi nem is tudom mit keres a polcokon......)
10 dkg füstölt kenyérszalonna

20 dkg savanyú káposzta
5 dkg pirított vöröshagyma

bors

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, és szépen lereszeljük. Semmi sallang, semmi nagy etvasz. Közben felteszünk egy nagy kondér sós vizet főni. Amíg a víz felforr, a tésztához

sz02.JPG

hozzákeverjük a zsiradékot, a tojást és a lisztet. Kb. olyannak kell lennie (állagra) mintha galuskát készítenénk (naná, hogy azt, hiszen az eredeti neve haluski).

sz04.JPG
A tésztát sózzuk-borsozzuk, majd újra átkeverjük.  Kóstoljuk (igen-igen!!!), ha kell utána fűszerezzük, majd újból átgyúrjuk. Most jöhet a neheze: a tésztát egy teáskanál segítségével galuskává formázzuk, majd a forró-zubogó vízbe tesszük, hadd főjön kedvére!

sz06.JPG

Amíg a galuska (haluski) fő megpiríthatjuk a félfőre vágott vöröshagymát is, ahogy  a darabolt füstölt szalonnát is zsírjára piríthatjuk. Megszomjaztunk? Nem csodálom! Egy csodás -és hideg- Sztaropramen, Pilsner vagy Saris kellően meg fogja tenni a hatását ebben a meleg időben is!
Amint a galuskák feljöttek a sós víz tetejére (kb. 4-5 perc) szűrjük le őket, hiszen a sztrapacska-tésztánk elkészült!

Most már csak az a dolgunk, hogy kétféleképpen tálaljuk a friss sztrapacskát:

1: a sztrapacska felére tegyünk savanyú káposztát, majd szórjuk rá a pirított vöröshagymát,
2: a sztrapacska tetejáre morzsoljuk rá a juhtúrót (bryndzát), és koronázzuk meg az aprított, pirított, füstölt kenyérszalonnával.

KIZÁRÓLAG minőségi Szlovák vagy Cseh sör kíréretében tegyük az asztalra, megérdemli!

sz08.JPG
(ez pedig a juhtúrós-pirított szalonnapörcös változat)

 Jó étvágyat!

Jelenleg friss kapros-gyömbéres karalábéfőzeléket készítek ropogós sült tofuval. Érdekel Titeket? ;) 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr246507255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemszólokmégegyszer 2014.07.15. 07:12:59

Tökéletes reklám a két említett cégnek. :-(( Nálunk viszont a COOP-ban kapható friss, kimért juhtúró. Na akkor?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.15. 08:45:21

A savanyú káposztát is le kell pirítani a zsíron, nem csak a hagymát.

mizie 2014.07.15. 09:02:47

Bocs, de az uccsó a képen az a juhtúró minden csak nem minőségi :(

jinjang 2014.07.15. 10:36:30

Mi a tésztába mindig teszünk 2-3 gerezd átpréselt fokhagymát, és sima túróval plusz tejföllel esszük. A szalonna megpirításával kezdjük az egész műveletet, mert a zsírjából teszünk a tésztába, a pirított szalonna meg megy a tetejére a végén.

motoroskonyhaja 2014.07.15. 18:55:22

@nemszólokmégegyszer: Nem reklám, ez nem szponzorblog! Ha olvasod (szerintem nem) a blogomat majd' minden posztomban meg szoktam írni, hogy -SZERINTEM- mi az, ami jó az adott alapanyagok közül. Van amikor pont a Pennyt és az ALDI-t szapulom, vagy nagyobb márkákat, de van, hogy pont a Coop-ot emelem ki jó példaként.
Amúgy nálunk is van Coop, és itt is kapható friss, kimért juhtúró. nekem nem jön be. Az eredeti szlovák bryndzában van valami, amit az itthoni készítők nem tudnak beletenni. Mondok egy másik példát: Cserpes. Sokan szeretik (én is). De a cheddarja meg sem közelíti az angol kommersz minőséget sem, pedig tuti jól készíti ő is.

motoroskonyhaja 2014.07.15. 18:56:05

@polyvinyl: Igen, ban, aki lepirítja és van aki nem. Lehet ez bele is fogom írni a posztba (és köszönöm az ötletet!)

motoroskonyhaja 2014.07.15. 18:57:11

@mizie: Semmi gond! Ettél (láttál) már bryndzát mondjuk a hazájában, pl. Liptószentmiklóson.....? ;)

motoroskonyhaja 2014.07.15. 18:59:39

@polyvinyl: A fokhagymát és a szlonnazsírból tésztába tevést még nem hallottam, de ki fogom próbálni, nagyon jól hangzik!

A fickó 2014.07.16. 01:37:24

Én meg a Culinarisban veszem a gyimesi racka juh tejéből készült kézműveset. :) Tehénturiból meg a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. dobozosát. Lágy, olvadós-vajas és túróízű. Nem gumis és száraz savanyú vacak. A túróval mindig gondom volt, de ez k'rvára bevált. Na, kapásból két reklámot betoltam ide, hehe. :DD
süti beállítások módosítása