Itt az igazi tavasz végre, a sok eső után az erdők is felélednek. Illetve nem is az erdők, hanem inkább a gombák; de mennyire! Egy-egy kirándulás alkalmával rengeteget gyűjthetünk belőlük, persze MINDEN ESETBEN mutassuk meg hivatalos gombaszakértőnek a zsákmányt (ingyenes!!!). Cserébe viszont olyan illatos, ízes gombákat tudunk enni, hogy a bolti csiperke és laska a nyomukba sem ér. Aki szeret kirándulni kösse össze a kellemest a hasznossal, tartsa be az alapvető szabályokat (minden fajtát külön szedünk és tárolunk a gombavizsgálatig) és eszméletlen ízélményben lesz része! Azt már nem is kell ecsetelnem mennyire fantasztikus a magunk szedte erdei gombákból ebben a melegben egy tál finom leves.
Erdei gombaleves pirított kenyérkockával
Hozzávalók:
1 kg erdei gomba vegyesen
1,5 l húsleves (a marhacsontból készült a leginomabb hozzá, de a többi is megteszi)
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál szárított gombapor (opcionális)
4 szelet szikkadt kenyér
Bors
Só
Elkészítése:
Semmi extrára ne gondoljunk, egyszerű ez a kaja is, mint a faék! A gombákat daraboljuk nagyobb részekre, a vöröshagymát félfőre, a pórét karikára és a fokhagymát szeletekre. Serpenyőben hevítsünk kevés zsiradékot, tegyük bele a felszeletelt hozzávalókat (gombát, vöröshagymát, pórét és fokhagymát). Én mondjuk kevés Tabasco Chipotle szószt is csempésztem hozzá, de ez nem kötelező :)
Sózzuk, borsozzuk, majd süssük zsírjára az egészet (miközben azért párszor keverjük át).
Amint ez kész öntsük át az egészet egy fazékba, löttyintsük fel a húslevessel és rotyogtassuk 10 percen keresztül. Addig a felkockázott kenyeret simán meg tudjuk pirítani az előző serpenyőben, persze kevés zsiradékot ez alá is kell tenni. Ha a kenyérkockák virgonc-pirosak lettek szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre (ilyenkor én meg szoktam szórni őket fokhagymaporral (NEM fokhagymás sóval!!!). A levesbe viszont most mehet a titkos favorit, azaz a szárított erdei gombapor is. Ha nincs hát nincs, de nagyon tudja gazdagítani az ételt!
Keverjük át a levest, és további 5 perc főzés után szedjünk ki belőle egy merőkanálnyi gombát. Nem kell semmi csodára gondolni, merjünk bele a levesbe, majd csurgassuk ki a kanálból a levet, hogy csak a hagymás gomba maradjon meg. Ezt az adag gombát tegyük félre, a levest pedig turmixoljuk át, azaz pépesítsük, mert pépesíteni jóóó. Kóstoljuk, ha kell tovább sózzuk-borsozzuk. Alakul már a leves, ugye? :)
Most mehet vissza az egészbe az előbb kivett gomba és most szórhatjuk meg az aprított petrezselyemmel is. Csupán felrottyantjuk az egészet és már tálalhatunk is. Leves a tányérba, rá a pirított kenyérkocka. Aki igényli (naná!) annak adjunk mellé egy üveg Tabasco Chipotle szószt is. És egy lehűtött Cserszegi fűszerest se sajnáljunk a néptől, mindenképpen jó kiegészítő lesz a leves mellé.
Plusz ötlet: nagyon jól illik ehhez a leveshez kevés NORMÁLIS mustárral elkevert gazdag (hab)tejszín, amibe kicsi tárkonyt is keverünk. A normális mustár az én olvasatomban MINIMUM azt jelenti, hogy orosz, de inkább kozák. A magyar "mustárok", vagy a dijoni-angol tengely meg sem közelítik a keleti mustárok aromáját, azok csak amolyan generál-szószok az ételhez (persze van normális angol és dijoni mustár is, de az nem egyenlő azokkal, amiket általában itthon kínálnak a fenti nevek alatt...) Keressünk pl. Kozacska-t (Arbat), nnnnna ott kezdődik az ott kezdődik az ott kezdődik a -nem tánc- hanem a MUSTÁR. Egy ilyen mustárt pl. egy eredeti debrecenihez, vagy igazi házi -jó fűszeres- sültkolbászhoz kóstolva egy pofa jóféle sörrel és puha friss kenyérrel..... De most maradjunk az erdei gombalevesnél inkább, mert a poszt erről szól :)
Jó étvágyat!