Aki a Férfias játékok postokat olvassa bizonyára tudja már miről is szólnak a bejegyzések. Olyan ételekről amiket nem eszünk, nem készítünk minden nap (sajnos!), de mégis szívet-melengetőek, finomak és laktatóak egyben. Ráadásul az elkészítésük sem túl bonyolult, arról nem is beszélve mennyire olcsón meg lehet kapni a húsokat hozzá. Régóta tervezem kedvenc sváb ételem bemutatását de ez most elmarad, hiszen van jópár olyan recept, ami szintén megérdemli hogy ebbe a csoportba tartozzon. Ilyen a Tejszínes sertésszív receptje is. Konyhatündérek most diszkréten forduljanak el és nyammogják tovább a joghurtjukat, jobb is az, mint egy beöntés.... :)
Tejszínes sertésszív májjal
Hozzávalók:
80 dkg sertésszív
40 dkg sertésmáj
1 szép fej vöröshagyma
2 dl húsleves
2 dl habtejszín (cukor nélküli!)
1 dl száraz fehérbor
0,5-1 evőkanál ecet (10%-os) ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoranna
1 evőkanál kakukkfű
3-4 babérlevél
Csípős paprika ízlés szerint
Bors
Só
Elkészítése:
A férfias játékok első részében (ITT olvasható) vagy a másodikban (ITT olvasható) is hasonló recepteket írtam le: igazi kemény, tápláló fogásokat, amit a joghurtevő emancipáltak nem szeretnek, vagy egyenesen gusztustalannak tartanak (nagy-nagy tisztelet a kivételnek!). Most sem lesz másként, aki finnyás most klikkeljen valami trendi gasztro oldalra... :)
Először is fogjuk a szíveket. Vagy eszem a szívedet? Még nem, de majd fogom :) Tehát fogjuk a szíveket, vágjuk ketté, majd mossuk ki belőlük a maradék vért. Ezután csíkozzuk fel. Gyönyörű, zsírmentes húsa van, azaz persze izom a lelkem, de ettől csak jobb lesz.
Tegyük ugyanezt a májjal is, annyi kivétellel, hogy abból nem kell kimosni a vért. Arányaiban így fognak kinézni:
Mindkét husit borsozzuk bőségesen, majd szórjuk meg majorannával.
Hevítsünk pici zsiradékot egy magasabb falú serpenyőben (lehet az füstölt szalonna is, de maradék pecsenyezsír is nagyon megy hozzá....), majd tegyük bele a félfőre vágott vöröshagymát és a darabolt fokhagymát. Ha szeretnénk most pl. lehetőség van arra, hogy kevés (max 1 teáskanál) őrölt könényt is szórjunk a hagymákra.
Amikor a hagymák pirulni kezdenek keverjük a serpenyő tartalmához a csíkozott és fűszerezett szívet.
Forgassuk át, és ahogy kevergetjük dobjuk hozzá a babérleveleket és a kakukkfüvet is, utána öntsük fel a leves felével.
Most picit pihenhetünk, kb. 40 percig. Addig pl. letakarhatjuk a serpenyőt és kisebb lángra vehetjük, vagy ízleljük meg rendesen a választott fehérbort. Nehogyámmá valami édes desszertbort válasszunk, az nem ide való! A 40 perc szolid -és lefedett- rotyogás után küldjük az edénybe a májat is, majd öntsük fel az egészet a maradék húslevessel, hadd rotyogjon együtt az egész cucc.
De most mehet bele a habtejszín is. Keverjük át, majd főzzük 5 percen keresztül. Addig csak meg tudunk bírkózni egy újabb pohár fehérborral, nem? :)
Az idő letelte után kóstoljuk, ha kell sózzuk és borsozzuk még. Ééééés most mehet bele a fehérbor (maradt még?) plusz az ecet. Az ecetet én úgy szoktam alkalmazni, hogy a fehérbor (és az étel átkavarása) után várok egy picit (1 percet) az ecettel. Utána kóstolom, ha szükséges hozzá ecet akkor teáskanalanként adagolom, átkeverem és kóstolom. 1 teáskanál ecet (és keverés) után 1 percig fő, majd kóstolás. Csak akkor teszek hozzá, ha úgy érzem kell! Ne legyen nekem teljesen savanyú a kaja, mert nem ez a cél!!!! Szükség esetén egy picike kristálycukrot is tehetünk hozzá, bár nem feltétlenül kell.
A fehérborral és ecettel már csak 5-10 percig főzzük együtt, közben újra kóstoljuk (immár a húsokkal együtt - mostanra meg kellett puhulniuk). Finom friss kenyérrel (én ÍGY készítem) és csípős savanyú paprikával vagy savanyú káposztával tálaljuk - na és persze bontsunk egy újabb üveg száraz fehéret a vendégek kedvéért..... :)
Finom, laktató és tökéletesen illik egy hétvégi kanbulihoz.... :)
Jó étvágyat!
Legközelebb menjünk tovább a Férfias játékokkal (van egy nagyszerű saját receptem sertéskörmös marharaguhoz tejföllel....)
vagy lehet egy vörösboros balzsamecetben sült házi vajas csirkemell sültkrumplis céklasalival:
esetleg inkább egy most ultra-trendi medvehagymás receptet szeretnétek látni mondjuk csirkéből? :)
Várom a szavazatokat :)