Férfias játékok 3. Tejszínes sertésszív májjal
2014. március 26. írta: motoroskonyhaja

Férfias játékok 3. Tejszínes sertésszív májjal

Aki a Férfias játékok postokat olvassa bizonyára tudja már miről is szólnak a bejegyzések. Olyan ételekről amiket nem eszünk, nem készítünk minden nap (sajnos!), de mégis szívet-melengetőek, finomak és laktatóak egyben. Ráadásul az elkészítésük sem túl bonyolult, arról nem is beszélve mennyire olcsón meg lehet kapni a húsokat hozzá. Régóta tervezem kedvenc sváb ételem bemutatását de ez most elmarad, hiszen van jópár olyan recept, ami szintén megérdemli hogy ebbe a csoportba tartozzon. Ilyen a Tejszínes sertésszív receptje is. Konyhatündérek most diszkréten forduljanak el és nyammogják tovább a joghurtjukat, jobb is az, mint egy beöntés.... :)

s01.JPG

Tejszínes sertésszív májjal

Hozzávalók:
80 dkg sertésszív
40 dkg sertésmáj
1 szép fej vöröshagyma
2 dl húsleves
2 dl habtejszín (cukor nélküli!)
1 dl száraz fehérbor
0,5-1 evőkanál ecet (10%-os) ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál majoranna
1 evőkanál kakukkfű
3-4 babérlevél
Csípős paprika ízlés szerint
Bors


Elkészítése:
A férfias játékok első részében (ITT olvasható) vagy a másodikban (ITT olvasható) is hasonló recepteket írtam le: igazi kemény, tápláló fogásokat, amit a joghurtevő emancipáltak nem szeretnek, vagy egyenesen gusztustalannak tartanak (nagy-nagy tisztelet a kivételnek!). Most sem lesz másként, aki finnyás most klikkeljen valami trendi gasztro oldalra... :)

s02.JPG

Először is fogjuk a szíveket. Vagy eszem a szívedet? Még nem, de majd fogom :) Tehát fogjuk a szíveket, vágjuk ketté, majd mossuk ki belőlük a maradék vért. Ezután csíkozzuk fel. Gyönyörű, zsírmentes húsa van, azaz persze izom a lelkem, de ettől csak jobb lesz.

s03.JPG

Tegyük ugyanezt a májjal is, annyi kivétellel, hogy abból nem kell kimosni a vért. Arányaiban így fognak kinézni:

s04.JPG

Mindkét husit borsozzuk bőségesen, majd szórjuk meg majorannával.

s05.JPG

Hevítsünk pici zsiradékot egy magasabb falú serpenyőben (lehet az füstölt szalonna is, de maradék pecsenyezsír is nagyon megy hozzá....), majd tegyük bele a félfőre vágott vöröshagymát és a darabolt fokhagymát. Ha szeretnénk most pl. lehetőség van arra, hogy kevés (max 1 teáskanál) őrölt könényt is szórjunk a hagymákra.

s06.JPG

Amikor a hagymák pirulni kezdenek keverjük a serpenyő tartalmához a csíkozott és fűszerezett szívet.

s07.JPG

Forgassuk át, és ahogy kevergetjük dobjuk hozzá a babérleveleket és a kakukkfüvet is, utána öntsük fel a leves felével.

s08.JPG

Most picit pihenhetünk, kb. 40 percig. Addig pl. letakarhatjuk a serpenyőt és kisebb lángra vehetjük, vagy ízleljük meg rendesen a választott fehérbort. Nehogyámmá valami édes desszertbort válasszunk, az nem ide való! A 40 perc szolid -és lefedett- rotyogás után küldjük az edénybe a májat is, majd öntsük fel az egészet a maradék húslevessel, hadd rotyogjon együtt az egész cucc.

s09.JPG

De most mehet bele a habtejszín is. Keverjük át, majd főzzük 5 percen keresztül. Addig csak meg tudunk bírkózni egy újabb pohár fehérborral, nem? :) 

s10.JPG

Az idő letelte után kóstoljuk, ha kell sózzuk és borsozzuk még. Ééééés most mehet bele a fehérbor (maradt még?) plusz az ecet. Az ecetet én úgy szoktam alkalmazni, hogy a fehérbor (és az étel átkavarása) után várok egy picit (1 percet) az ecettel. Utána kóstolom, ha szükséges hozzá ecet akkor teáskanalanként adagolom, átkeverem és kóstolom. 1 teáskanál ecet (és keverés) után 1 percig fő, majd kóstolás. Csak akkor teszek hozzá, ha úgy érzem kell! Ne legyen nekem teljesen savanyú a kaja, mert nem ez a cél!!!! Szükség esetén egy picike kristálycukrot is tehetünk hozzá, bár nem feltétlenül kell.

s11.JPG

A fehérborral és ecettel már csak 5-10 percig főzzük együtt, közben újra kóstoljuk (immár a húsokkal együtt - mostanra meg kellett puhulniuk). Finom friss kenyérrel (én ÍGY készítem) és csípős savanyú paprikával vagy savanyú káposztával tálaljuk - na és persze bontsunk egy újabb üveg száraz fehéret a vendégek kedvéért..... :)

s01.JPG

 Finom, laktató és tökéletesen illik egy hétvégi kanbulihoz.... :)

Jó étvágyat!

Legközelebb menjünk tovább a Férfias játékokkal (van egy nagyszerű saját receptem sertéskörmös marharaguhoz tejföllel....)

m01_1.JPG

vagy lehet egy vörösboros balzsamecetben sült házi vajas csirkemell sültkrumplis céklasalival:

b01.JPG

esetleg inkább egy most ultra-trendi medvehagymás receptet szeretnétek látni mondjuk csirkéből? :)
Várom a szavazatokat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr445879655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TSK 2014.03.26. 14:48:29

Na ugye, hogy a "főzőtejszín" Sz*rt sem ér. 30+-os habtejszín cukor nélkül. Annak van értelme. Klassz kaja. Kár hogy egyedül enném itthon :D

A fickó 2014.03.26. 16:22:55

Szerintem csak a tejszín van, mint olyan, amivel természetesen lehet főzni is. 30% zsírtartalom alatt nem lehet felverni, valószínűleg innen a "főzőtejszín" kifejezés - csak "főzni" vele, viszont a csökkentett zsírtartalom miatt arra meg nem jó. Főleg, amikor mondjuk egy mártáshoz felére kell forralni. :D Ilyenkor szoktam extrém magas (48%) zsírtartalmú tejszínt (double cream) használni.
www.culinaris.hu/item/longley-farm-magas-zsirtartalmu-tejszin-48--250ml
Amúgy meg már néhány éve kizárólag csak ezt az üvegest használom.
www.royalmilk.hu/jomentett/zvaj.htm
Nagyon jól felverhető, nem esik össze és még sorolhatnám.

A fickó 2014.03.26. 16:46:45

Áááá, ezt még, muszáj (már régebben is akartam). :) Tudom, hogy nem vagy (akarsz lenni) a trendi blogger(ina) kategória, de ez a tányér szélére szórt száraz fűszer ez gáz. :D
Régi szocreál éttermek hangulatát idézi fel bennem és ezt nem biztos hogy jól teszi. :DD
Én sem vagyok mondjuk az a megkopottrégieszcájgokdizájnosfotón kategória, mert nálam nem az a lényeg. Meg nem is vagyok fotós. Persze azért legyen szép és gusztusos a tálalás, hiszen a szemünkkel is fogyasztjuk az ételt némi képzavarral élve. :) Bár Heston B. szerint még a fülünkkel is. :)

motoroskonyhaja 2014.03.26. 18:50:57

@TSK: Na ugye? :) Nekem sosem mondtad, és én is a habtejszínt preferálom, ami 30%+-os :D Persze régebben én is főzőtejszínt használtam, de az utóbbi években nem :)

motoroskonyhaja 2014.03.26. 18:55:11

@A fickó: Igazad van ez már nekem is eszembe jutott párszor, de rengetegszer elfelejtem :D Lehet, hogy a régi beidegződések dolgoznak még?
Tudatosabban fogok figyelni erre, mármint hogy ne legyen körbeszórva, köszönöm a tanácsot! :)

motoroskonyhaja 2014.03.26. 19:28:28

@A fickó: Gondolkodtam a dolgon. Lehet azért van ez a beidegződés, mert én jobbára szezonális zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztok, így nem tudom mivel díszíteni a tányér szélét. Paradicsom majd ha lesz saját, uborka pedig a piszkos 12-be tartozik a salátával együtt, lehet ezért van az, hogy egyenesen a szárított fűszerkhez nyúlok, de ez csak most jutott eszembe....

TSK 2014.03.26. 20:40:06

Eskü megfőzöm faternak húsvétkor :D Szintén Béres alexandra inkompatibilis. Apropó, látom pécsi pizzériát reklámozol, csak nem pécsi vagy?

A fickó 2014.03.26. 21:23:22

@motoroskonyhaja: Friss helyeske zöldfűszerek, amiket az étel is tartalmaz, azokkal lehet díszíteni. Sütve is pl. kakukkfű, zsálya). Aztán az ehető virágok az most nagyon menő, csak nem könnyű beszerezni. Nekem már lassan jönnek a mikro növénykéim, zsázsa és társai. Magcsírák is nagyon jók és remekül ízesítenek is. Mikro saláta levélkék stb. De legtöbbször maga az étel elég ahogy van. Ami szerintem még gáz az a tányér széli salátalevél paradicsommal, uborkával, sárgarépával és gyalult káposztával. Régen ez is felkerült minden tányérra, mindegy mi volt mellette az étel. Nagyon trendi és finom díszítő még a borsóhajtás, sok étel mellé jó és finom borsó ízű is.

motoroskonyhaja 2014.03.26. 22:00:03

@A fickó: Persze, ezeket én is tudom, csak rengetegszer nem alkalmazom :D Ehető virágot nem szeretnék tányérra tenni, borsóhajtás pedig (még) nincs. Át fogom variálni kicsit tudatosabban a díszítést, bár a béna fotóimat nem tudom mennyire is fogja feldobni :D De dolgozni fogok rajtuk.

YAN CHI 2014.03.26. 23:09:44

Ugye nem szentségtörés ecet helyett mustárt használni?

motoroskonyhaja 2014.03.27. 10:10:56

@YAN CHI: Dehogyis, tehát nem szentségtörés :)
Arra figyelj, hogy nem biztos hogy kell az ecet/mustár. Minden attól függ milyen jellegű fehérbort öntesz az ételhez. Egy kövidinkának vagy egy szürkebarátnak is más a savassága, mint egy rizlingnek vagy chardonnay-nek, ezért van szükség -néha az ecet/mustár használatára.

motoroskonyhaja 2014.03.27. 10:11:46

@YAN CHI: A cél egy krémes, és -ízéstől függően- pikánsan savanykás kaja, ezt kell szem előtt tartani.

motoroskonyhaja 2014.03.27. 10:14:58

@TSK: Nem, nem vagyok pécsi, szimplán egy linkcsere történt. Bár az első bő 30 évemben Szekszárdon éltem és elég gyakran látogattam meg a baranyai fővárost :) Jó 10-11 éve viszont Ajkán élek.

Burgermeister 2014.07.20. 08:10:31

Ma csinalom meg ezt a durva kajat:)))

motoroskonyhaja 2014.07.22. 07:14:12

@Burgermeister: Kíváncsi vagyok az eredményre! ;)

Burgermeister 2014.07.31. 07:34:32

Nagyon finom lett.:) Egy kérdés, a máj és a szív neked is kemény lett? Burg.

motoroskonyhaja 2014.08.01. 00:43:05

@Burgermeister: Dehogyis! Nem szabad keménynek lennie! Persze a szív (mivel izom) kissé keményebben hat, mintha pl. csirkecombot vagy mellet ennél, de omlósnak kell lennie. A receptben pedig pont azért írtam a vágáre a májat, mert annak -szó szerint, ha feldolgozod- 5-10 perc kell csak. Egy kérdés: ez az étel előtt ettél már elkészített szívet? Csak azért kérdezem, hogy van-e összehasonlítási alapod. Úgy kell elképzelni az állagukat, mintha pl. egy húslevesben főzted volna: egy csirke szív rágósabb, a csirkemáj omlósabb, de egyik sem lehet kemény, rágós.

motoroskonyhaja 2014.08.01. 00:45:08

vágáre=végére (12 óra meló + 2 óra autózás után ez van :)

motoroskonyhaja 2014.08.01. 01:07:42

Még egy megjegyzés: az ettél-e már elkészített szívet gondoltatra. Természetesen elkészített sertés-szívre gondoltam ;)

2016.03.18. 19:51:55

@TSK: Legközelebb én csatlakoznék :)
Bocsika, csak most találtam rá az oldalra, a szív(em) által :))
Aláírás: a Nő@motoroskonyhaja:

Linnax (törölt) 2016.03.18. 19:53:41

@Linnax: Naaaa, hogy lett ebből valami email-cím forma?! Ja, szőke vagyok :D

Linnax (törölt) 2016.03.18. 19:59:39

@motoroskonyhaja: Én csak egyetlen egyszer. Többé soha.
Mi több, már csak házi (pontosabban kisgazdaságból származó) tejet iszom. És ha valakinek lenne problémája a bolti tejjel, próbálja meg a valódit. A boltitól - már elnézést! - de mindig f...tam, az "igazitól' semmi bajom.
Fiúkák, működtök még??
Van itt pacal és más marhaságok is?

Linnax (törölt) 2016.03.18. 20:04:36

@A fickó: :DD a citromkarikát ki ne hagyd!
Ugyan nekem tökmindegy, én a hús-hússal mellett "legelek" is.
süti beállítások módosítása