Balkán fanatic: Neszebár 1.
2013. október 08. írta: motoroskonyhaja

Balkán fanatic: Neszebár 1.

Bejegyzés alcíme...

Ahogy az első évadban a fővárost Szófiát, a másodikban a tengerparti Neszebárt fogjuk bemutatni a magunk sajátos módján.
Neszebár. Az UNESCO Világörökség része. Bűbáj, teljesen sajátos hangulattal rendelkező nagyon régi városka ez, szemben a legtöbb tengerparti településsel, amik kizárólag üdülőfaluk. Neszebár eredetileg egy trák halászfalu volt Menabria néven. Később bizánci és görög behatásokat is kapott, de -mint tudjátok- ez nem egy történelmi blog, akit érdekel olvasson utána :)

taj02.JPG

Hazai felkészülés:
A hazai fórumokat olvasva inkább sír az egyszeri utazó, mintsem hasznos infókat talál. Jellemző példák: lefoglaltuk és kifizettük a szállodánkat (legtöbb esetben utazási irodánál - a XXI. században még van olyan ember, aki papír-katalógusokból választ...? Szent Ré!!!!! ), tudnátok róla valami infót, hogy jó-e? Vagy: itt és itt voltunk fejenkét 100-200 ropiért/hét, de nem azt kaptuk, amit vártunk, ráadásul a törölközőnket sem cserélték naponta. Mennyibe kerül a gyros és a pizza? Milyen az idő? Milyen meleg a tenger? Tipikus. Érdekes, hogy ezek a kérdések a Törökország, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Görögország, Egyiptom és Tunézia területen kívül eltűnnek... Ráadásul az említett országokba utazók elég szép része AI (all inclusive) ellátást kér, amivel szépen a szállodához is kötözik magukat, mert milyen jó reggeltől-estig zabálni ugyanazokat a megszokott ételeket bazi drágán, de esküdöznek, hogy ez így megéri. Oké, nem is vitatom. Sőt: sok ember van, akinek az is lényeges, hogy esténként legyen animáció, vagy legyen medence a szállodában. Nekük ezek mind lényegtelenek. Ez a hét fejenként, minden költséget beleszámolva (benzin, autópálya matrica, parkoljcsendesen.hu, szállás és összes kaja, transzferek Bulgáriában) 45 ropira jött ki nekünk, pedig a reggelin kívül kizárólag éttermekben ettünk (ott és akkor, ahol és amikor akartunk). Persze a repülőjegy ára nincs benne, de miért is lenne? Hiszen mi WIZZ kártyát használunk, azaz ingyen repülünk. És ez azért jó, mert nem csak nekünk, hanem mindenki számára elérhető (arra azért figyeljen mindenki, hogy a kibocsátó bank valahogy csak a hitelkártyát hirdeti, pedig betétiben is elérhető!!!). Nnnna, megvan? :) De vissza a lényeghez:

Általános benyomások:
Itthonról Neszebárba a legegyszerűbben és leggyorsabban repülővel lehet eljutni. A gép Burgaszban száll le 1 óra 40 perc után. A WIZZ járata jó, hiszen odafelé 8:30-ra ott van az ember (6:15-kor indul Ferihegyről), vissza pedig 14:45-kor száll fel Burgaszból, így az első nap is teljes, és az utolsón is tud párat csobbanni a tengerben az utazó. A burgaszi reptér teljesen normális, még Szófiához képest is jobb, modernebb. Szófiához? Ferihegyhez képest is....! Jellemző, hogy ott ingyen mehet fel az ember a repülőket és a repülőteret megnézni, míg Pesten -jó magyar szokáshoz híven- lehúzzák még ezért is. Ami nagyon tetszett, hogy volt elkerített rész a becsekkolás után ahol lehetett dohányozni, voltak büfék, kávézók stb (a dohányos részen!!!). Pedig Bulgária is EU....
Szóval megérkeztünk. Normál reptér, normál szolgáltatásokkal, jó nagy meleg. Ahogy kijöttünk rögtön szembe tűnt egy Meki, elég durva árakkal, viszont volt Big Tasty - az egyik olyan mekis kaja, ami számunkra is fogyasztható! Persze nem ettünk, mert nem ezért jöttünk, hanem a helyi ízeket levadászni :)

A reptérről kijőve megkerestük azt a buszmegállót ami nekünk kell, és békésen vártuk a járgányt, ami utasonként 6 leváért elvisz minket a Neszebár melletti főútvonal állomásáig. Itt fogtuk ki a mi kis (nem hivatalos) taxisunkat, aki 10 leváért (fejenként) a hotelhez vitt minket, ergo nem kellett a buszmegállóból jó fél órát caplatni a bőröndjeinkkel a hotelig. Ha valakinek kell az elérhetősége dobjon egy mailt, mert megvan. Természetesen a visszautat is lezsíroztuk azon nyomban :) Angol alapból illik a társalgáshoz és a visszaútra megrendelt sms-hez. 

Szállás:
Megérkeztünk! A Villa Elegance-ban foglaltunk szobákat,

villa.jpg

jó szokásunkhoz híven a booking.com-on. A szállás nem okozott csalódást azt kaptuk, amit vártunk. Normál szoba (a másik oldalról azért nem tettem be képet, mert még eléggé kupis volt :) a nagysága megfelelő volt,

szall01.JPG

terasszal (és ChiliRevivel). Ide kaptuk reggelenként a kávénkat a bárból (1,25 leva, 200 Ft - ennyi pénzért nemhogy a teraszodra nem hozzák a kávét egy hotelben itthon, hanem még egy koszos-büdös MÁV állomáson sem kapod meg a restiben), ja és akkor hozták, amikor csak kértük...: 

szall03.JPG

...hűtővel, tv-vel, fürdővel, WI-FI-vel stb. Minden nap takarítottak, ja és a törölközőt is cserélték :)

szall02.JPG

Nem is kell több. (ez a klotyós kép kiválóan illik is egy gasztro-bloghoz :)

A beköltözés után rögtön lementünk a partra, mintegy körülnézni. Az 50 méteres távolságon belül (amíg a partra értünk) két kisbolt is volt (amolyan kisrabló), az elsőbe benéztünk. Mintha otthoni éjjel-nappali boltok lettek volna, arra specializálódott választékkal. Nekünk nem is volt másra szükségünk: egy sör (2,99 leva) és egy cigi (4,10 leva). Ja, a sör 2 lityós volt :) Ezekkel felfegyverkezve mentünk le a partra.

A partszakasz homokos, csodaszép a kilátás és mindent megkapsz, amire vágynál: fürdés (mondjuk ez alap :), bárok, éttermek sokasága. És családias hangulat. Mi is élveztük a látványt a mólóról nézve, miközben leöblítettük száraz torkunkat a hűsítő helyi sörrel. Nem kell pánikolni: négyen voltunk a 2 lityósra ;)

A látvány megfogott  (a nap is), a sör étel után kiáltott, így elkezdtük felkutatni a közeli éttermeket és azok kínálatát. Hogy hol is ettünk először és milyen ételekre esett a választás a következő részből -sok mással együtt-  kiderül... :)

Következő rész: ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr775553828
süti beállítások módosítása