A tavaszi tekercs
2013. április 14. írta: motoroskonyhaja

A tavaszi tekercs

Az ázsiai büfék mellett elhaladva tapasztalhatjuk, hogy mindegyik kínál tavaszi tekercset, amit általában reggelinek, vagy előételnek fogyasztanak. Ahány ház annyi szokás – szoktuk mondani ugyanannak az ételnek a különböző változataira, ugyanez a tavaszi tekercsre is áll. A közös bennük az, hogy mindegyik ízletes, friss és tápláló.

Tavaszi tekercs.JPG

A tavaszi tekercs eredetileg egy kínai sült tésztaétel, de része egész délkelet-Ázsia étkezési kultúrájának. Nevét a kínai tavaszünnepről, a Tavaszi Fesztiválról kapta. Innen indult délkelet-Ázsia több részébe, hogy mára a mindennapi étkezés része legyen úgy Vietnamban, Koreában, mint Thaiföldön, Szingapúrban, vagy Indonéziában is. Ahogy a délkelet-ázsiai konyhák egyre népszerűbbek lettek a világon, a tavaszi tekercs is egyszerűen elérhetővé vált mindenki számára.

A tavaszi tekercs alapja egy körülbelül 16-20 cm átmérőjű hajszálvékony, korong alakú tésztalap, amely rizslisztből, vízből és némi sóból készül hasonló nehézségek árán, mint a mi rétestésztánk. A tészta vékonyságát jelzi, hogy több helyen rizspapírnak is nevezik. A tavaszi tekercs lapokat viszont a rétestésztától eltérően kiszárítják és így kerül forgalomba is. Simán le tudjuk rendelni egy webshopból!

A tavaszi tekercs készítése roppant egyszerű és –a különböző töltelékeknek köszönhetően- nagyon változatos. A tavaszi tekercs lapokat –mivel szárítva kaphatóak - először elő kell készíteni. Egyenként szobahőmérsékletű vízbe mártva a tészta maximum 5 másodperc alatt formázhatóvá válik, utána ezzel az egy tésztával dolgozzunk mindig, azaz először készítsük el a töltelékhez valókat!. Vigyázzunk, ha túl soká áztatjuk a tészta könnyen szakadó, mállós lesz! Ha a tészta már hajlítható egy-két evőkanálnyi tölteléket helyezünk rá, feltekerjük, behajtjuk a végeit és bő, forró olajban kisütjük. A töltelék szinte bármi lehet, a hagyományos ázsiai töltelékektől a tésztával dúsítottakig, akár a magyaros pörköltes, székelykáposztás, sonkás-tojásos variációkig, de természetesen tisztán növényi töltelékkel töltve is nagyszerű. A tésztát országonként –van ahol már tartományonként is - máshogy tekerik fel, Kínában és Vietnámban ennek külön hagyománya van.

Sütéskor a tészta visszanyeri ropogós állagát, benne pedig összesül a töltelék. A kisült tavaszi tekercsek azonnal fogyasztandók, Thaiföldön halszószos lébe, Vietnamban édes chili szószba mártogatva fogyasztják, de önmagában is nagyon finom.

Miután ennyit dumáltam jöhetnek a receptek:

Vietnami

Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús (lapocka)
5 dkg karalábé
1 db sárgarépa
1 fej vöröshagyma
25 dkg erdei gomba (eredetileg fafül)
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
halszósz
bors

Elkészítése:
A karalábét, a vöröshagymát, a gombát és a sárgarépát nagyon apróra vágjuk, rányomjuk a zúzott fokhagymát. Kevés olajon megpirítjuk a darált húst, hozzákeverjük a zöldségeket, kevés borssal és ízlés szerint halszósszal fűszerezzük, további 1-2 percig pirítjuk. Egy-két evőkanálnyit teszünk a tészta közepébe. A tészta végét megnedvesítjük (hogy összeragadjon - vízzel vagy tojásfehérjével is lehet), a tésztát feltekerjük, oldalait benyomkodjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Fokhagymás chili szósszal tálaljuk

 


Thai 1.

Hozzávalók:
25 dkg darált sertéshús (lapocka)
10 dkg fejes káposzta
1 kisebb sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál osztriga szósz
1 evőkanál cukor

Elkészítése:
A káposztát és a sárgarépát nagyon vékonyra metéljük. Kevés olajon megpirítjuk a darált húst. Rányomjuk a zúzott fokhagymát, a káposztát és a sárgarépát. A cukorral és az osztrigaszósszal fűszerezzük, további 1-2 percig pirítjuk. Egy-két evőkanálnyit teszünk a tészta közepébe. A tészta végét megnedvesítjük (hogy összeragadjon – vízzel vagy tojásfehérjével is lehet), a tésztát feltekerjük, oldalait benyomkodjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Higított halszósszal tálaljuk.

 

Thai 2.

Hozzávalók:
10 dkg darált sertéshús
Fél csomag (5 dkg) üvegtészta
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 szál aprított újhagyma
1 kisebb sárgarépa reszelve
1 aprított fejeskáposzta levél
4 db szárított fafülgomba
1 mokkáskanál koriander
5 dkg aprított bambuszrügy
10 dkg szójababcsíra
1 evőkanál halszósz

Elkészítése:
A gombát 20 percre meleg vízbe áztatjuk. Így teszünk az üvegtésztával is: meleg vízbe áztatjuk 5 percre, majd leszűrjük. Ha a gomba megpuhult felaprítjuk. Utána nincs más dolgunk, mint minden hozzávalót alaposan összekeverni. Az előkészített tavaszi tekercs lapokra 1-1 evőkanálnyi tölteléket teszünk, feltekerjük, majd forró olajban 1-2 perc alatt kisütjük.

 

Kínai zöldséges

Hozzávalók:
50 dkg kínai kel
1 sárgarépa
15 dkg karalábé
3-4 szál újhagyma
2 evőkanál világos szójaszósz
1 kisujjnyi gyömbér
1 kávéskanál ötfűszer keverék
1 gerezd fokhagyma


Elkészítése:
A kelkáposztát, a gyombért, a karalábét és a sárgarépát nagyon vékonyra metéljük, az újhagymát vékonyan karikázzuk. Kevés olajon 2-3 percig pirítjuk a feldarabolt zöldségeket. Rányomjuk a fokhagymát, megszórjuk az ötfűszer keverékkel és hozzáöntjük a szójaszószt. 1-2 percig pirítjuk. Egy-két evőkanálnyit teszünk a tészta közepébe. A tésztát feltekerjük, oldalait benyomkodjuk, felvert tojásfehérjébe mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Szójaszósszal kínáljuk.

 

Kínai csirkés

Hozzávalók:
30 dkg csirkemell szelet
20 dkg kínai kel
1 köteg újhagyma
10 dkg szójacsíra
10 dkg barna csiperke
2 evőkanál szójaszósz


Elkészítése:
A csirkemell szeleteket sózzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A gombát és a kínai kelt vékonyra metéljük, az újhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a csirkemell csíkokat, hozzáadjuk a zöldségeket és rászórjuk a szójacsírát. Meglocsoljuk a szójaszósszal, meghintjük kevés borssal. Alaposan átkeverjük, és további 1-2 percig pirítjuk. Egy- két evőkanálnyit teszünk a tészta közepébe. A tésztát feltekerjük, oldalait benyomkodjuk, felvert tojásfehérjébe mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Szójaszósszal kínáljuk.

 

Kínai garnélás

Hozzávalók:
20 dkg garnéla
1 sárgarépa
10 dkg bambuszrügy
10 dkg fejeskáposzta
10 dkg csiperke
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanál chiliszósz
1 evőkanál szezámmag
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál lime lé

Elkészítése:
A káposztát, a gombát, a vöröshagymát és a sárgarépát nagyon vékonyra metéljük. A garnélákra öntsük rá a chiliszószt és a lime levet, nyomjuk rá a fokhagymát, majd alaposan keverjük el. Egy serpenyőben –olaj nélkül –pirítsuk meg a szezámmagot, adjuk hozzá a fűszerezett garnélát. Addig pirítsuk, míg a rákok rózsaszínűek nem lesznek, majd szedjük ki a serpenyőből és tegyük félre. A serpenyőben kevés olajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a gombát, káposztát és a sárgarépát, 1-2 percig pirítsuk együtt. Vegyük le a tűzről és keverjük össze a szezámmagos garnélákkal. Egy-két evőkanálnyit tegyünk a tészta közepébe. A tészta végét nedvesítsük meg (hogy összeragadjon – vízzel vagy tojásfehérjével is lehet), tekerjük fel a tésztát, oldalait nyomkodjuk be, majd bő, forró olajban süssük ki.

Legközelebb pár egyszerű és nagyon finom levessel fogok jelentkezni, hiszen húsleves- és gulyásországon kívül rengeteg más, ízletes és egyszerű leves is létezik ;)

sargar.JPG

lyoni.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr425221802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása