Különleges, de egyszerű ételek minden nemzet konyhájában megtalálhatók. Ilyen a misoval sült padlizsán is:
Misoval sült padlizsán
Hozzávalók:
4 db padlizsán
pár evőkanál étolaj
4 evőkanál miso
4 teáskanál mirin
1 tojássárgája
petrezselyem
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Amíg a sütő melegszik a padlizsánokat hosszában vágjuk ketté, majd húsukat rombusz alakban vagdossuk be. Legyen minél mélyebb az a vágás, de ügyeljünk arra, hogy a padlizsánok héját ne vágjuk át. Kenjük meg az így előkészített padlizsánokat étolajjal, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe a vágásokkal lefelé, és süssük 10 percig. Amíg az étel sül keverjük össze a misot, a mirint és a tojássárgáját. Ha van otthon 1 evőkanálnyi szakét is tehetünk bele. A 10 perc sütés letelte után fordítsuk meg a padlizsánokat, kenjük meg jó alaposan a misós keverékkel, majd további 10 percre toljuk vissza a sütőbe. Tálaláskor aprított petrezselyemmel szórjuk meg, és főtt krumplit kínáljunk hozzá.
Tengeri hal norvég burgonyasalátával
Hozzávalók:
4 szelet tengeri hal (tőkehal, naphal, stb)
60 dkg kifliburgonya
1 evőkanál mustár
1 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor snidling
fél csokor kapor
Só
Bors
Elkészítése:
A halat sózzuk, borsozzuk, kevés citrommal meglocsoljuk, majd félretesszük legalább fél órára. Keverjük össze a mustárt, tejfölt, majonézt, aprított vöröshagymát, finomra vágott snidlinget és kaprot. Sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a főtt és hámozott kifliburgonyára.
Alaposan összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük pihenni. Pici olajon süssük meg a halakat (oldalanként maximum 1-2 perc!!!), majd burgonyasalátával és párolt zöldségekkel tálaljuk.
Mindkét étel egyszerű, kellőképpen böjti, és eszméletlenül finom.
A következő postban töltött nyúlgerincet fogok készíteni paprika salsával és pecsenyemártással,
és a sült maradékának a felhasználására is adok ötletet.
Remélem velem fogtok tartani a következő alkalommal is:)