Ki a szabadba...!
2012. július 27. írta: motoroskonyhaja

Ki a szabadba...!

Jó idő van végre! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy azonnal húzzon ki a szabad levegőre, kiránduljon, sátorozzon, motorozzon, utazzon. Ezen a hétvégén vétek otthon maradni! Ha pedig az ember kimozdul, akkor éhes is lesz. És ha éhes, akkor már egyen valami finomat:) De -ahogy a nagy okosok mondani szokták- ilyen melegben próbáljunk könnyebb, könnyedebb ételeket enni, ne terheljük túl a gyomrunkat. Hadd adjak pár isteni ötletet akkor a könnyedebb kajákhoz! De először -mindenkinek, aki szereti- nyomás koviubit készíteni. Amíg érik mi simán csavaroghatunk, sátorozhatunk, jól érezhetjük magunkat! Nincs is annál jobb, mint hogy egy finom grillezett husit (vagy egy nehezebb bográcsos ételt) koviubival tolunk be az arcunka. Persze ilyenkor sem feledem el a japán hetek receptjeit, de most ki kell használni az alkalmat és a jó időt, a japán konyha receptjei ráérnek, hisz' megvannak, a készítést le is fényképeztem, nehogy bárki lemaradjon róla!

De most lássuk az én koviubi receptemet:

Kovászos uborka, ahogy én készítem

Hozzávalók:
2 kg uborka
2 csokor kapor
5-6 gerezd fokhagyma
1 szelet kenyér

Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, két végét levágjuk, és megnyaljuk, hogy nem keserű-e.

kov01.JPG

Az uborkák oldalát 3-4 helyen hosszában mélyen bevágjuk, majd 3 literes üvegbe tesszük. Vizet forralunk, literenként egy evőkanál sót teszünk bele, jól elkeverjük. Közben az üveg aljára egy csokor kaprot teszünk, erre rakjuk az uborkát, beleszórjuk a félbevágott fokhagymagerezdeket, majd az egészet a másik csomag kaporral borítjuk be.

kov02.JPG

A forró vizet az uborkára öntjük, és erre helyezzük a kenyérszeletet. Kicsit meg is nyomkodjuk, hogy a kenyér beszívhassa a vizet.

kov03.JPG

Az üveget kistányérral letakarjuk, napos helyre állítjuk.

kov04.JPG

Amikor a víz zavarossá válik (ez kb. 1-2 nap), a kenyeret kivesszük belőle, a vizet szűrőn keresztül lábasba öntjük, és újra felforrósítjuk. Visszatesszük a kaprot és a fokhagymát is az uborka mellé. A forró levet az üvegben lévő uborkákra öntjük, és napos helyen addig érleljük tovább, míg az uborkák színe vad zöldből sárgás-zöldessé nem változik.

kov05.JPG

Ekkor az uborkákat kiveszük, levét ismét leszűrjük. Az uborkákat zárható edénybe tesszük, leöntjük a szűrt lével, és hűtőszekrényben tároljuk. Csak hidegen jó. 2 hétig fogyasztható.

kov06.JPG

Ne felejtsük el, hogy a koviubi leve is nagyon finom, nem mellesleg pedig eszméletlen hasznos!

Miután elkészült a koviubi-alap, jöhet a nagyokosok által ajánlott könnyedebb cucc. Két salátára esett a választás, ezek önmagukban is remek csemegék, de grillezett hússal tuti nyerők lehetünk velük egy grillpartin vagy összejövetelen.


Répás-szójacsírás saláta friss zöldségekkel

Hozzávalók:
2 szép szál sárgarépa (kb. 40 dkg)
1 fej vöröshagyma
4 főtt tojás
10 dkg kígyóuborka
10 dkg színes paprika
10 dkg paradicsom
10 dkg szójacsíra
4 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál bazsalikom
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál fehérbor ecet
bors, só

Elkészítése:érvbo
A sárgarépát lereszeljük, vagy julienne-re (nagyon apró szálakra) vágjuk. A vöröshagymát félfőre aprítjuk, majd hozzáadjuk a répához, amihez a kockázott paprikát is keverjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a karikázott újhagymával, a zúzott fokhagymával, a darabolt paradicsommal és a vékonyra szelt kígyóuborkával. Alaposan átkeverjük, majd beletesszük a szójacsírát. A fehérborecettel és olivaolajjal fűszerezzük, legvégül a durvára metélt bazsalikomot is hozzáadjuk. Tálaláskor tesszük rá a cikkekre vágott főtt tojásokat.

Tipp: tormával tálalva nagyon finom önálló vacsora.

Répás-szójacsírás saláta friss zöldségekkel.JPG

Ez már önmagában is fejedelmi vacsora, de írok egy "B" verziót is, hátha valaki arra bukik :)


Vegyes zöldsaláta pirított lazaccal és zsemlekockával

Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
20 dkg lazac
10 dkg füstölt sonka
2 szikkadt zsemle
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 csokor kapor
1-2 ágacska oregano
1 kisebb kígyóuborka (kb. 20 dkg)
1 kávéskanál Tabasco
1 kávéskanál málnaecet
só, bors


Elkészítése:

A salátát leveleire szedjük, majd azokat is falatnyi darabokra vágjuk (sznobéknál tépjük). A hagymákat nagyon apróra metéljük, a paradicsomot aprítjuk. A zsemléket apró kockákra vágjuk, a kaprot és az oregánót metéljük, a kígyóubit pedig vékony szeletekre vágjuk. A saláta lényege: a salátaleveleket összekeverjük a paradicsommal, a kígyóubival, a hagymákkal, az uborkával, a kaporral és oregánóval. A lazacot akkora darabokra vágjuk, mint a zsemléket (azaz 1 x 1 cm-es kockákra). Előbb a sonkacsíkokat pirítjuk meg, majd hozzáadjuk a lazacdarabokat, és 2 perc pirítás után az egészet kiszedjük. A visszamaradt zsírt sózzuk, borsozzuk, és abban pirítjuk át a zsemlekockákat. Az összekevert salátára halmozzuk a húsragus zsemlekockákat, meglocsoljuk Tabascoval és lepermetezzük a málnaecettel.

Tipp: lime-mal megöntözve még finomabb.

Zöldsaláta pirított lazaccal és zsemlekockával.JPG

Na ugye, hogy ugye? ;) Előételként egy kerti partyn, romantikus -és könnyű- esti vacsiként elvarázsolni valakit, vagy egy erdei vöröshús grillezés mellé köretként egyaránt fogyasztahtó mindegyik!

És mire hazaérünk a kirándulásból-motorozásból-sátorozásból, már elkészül a koviubink első fázisa is, azaz ki tudjuk szedni a kenyeret és már csak az érésére kell várnunk kicsit. Hidegen imádom önmagában is nassolni :)

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr904682704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2015.10.10. 17:48:30

Ajjaj. Az én frissen 'kitalált' receptem a koviubira a következő:
Uborkát átszúrva bemetél, és a többi. Üvegbe bele, meleg vízzel fel (40-60°C), kapor a tetejére, só a tetejére, ha forróság vala, akkor nem kötelező kirakni a napra sem. Kenyér nem kell a tetejére. Kettő-négy nap múlva jó lesz.

motoroskonyhaja 2015.10.10. 23:52:28

@szivar: Akkor most én is azt írom: ajjaj :) A hő arra jó, hogy a lé meleg maradjon. A forralt víz és a Nap pedig arra, hogy a lé közel forrjon (ezért kell a nap intenzív hője, hiszen a napsugárzás üvegre -és az üvegben lévő folyadékra- gyakorolt hatása eléggé ismert, azaz a cél az, hogy ez a közel forrpont megmaradjon a leghosszabb ideig. Az kell még plusz arra is, hogy a kenyérrel együtt "megbuggyantsa", érlelje -csúnyán írva rohassza az ubit (ez látszik akkor, ha kicsit pezseg a lé, azaz légbuborékok szállnak fel az üveg aljáról). Ezért kenyér nélkül csak egy felmelegített sós uborkát fogsz kapni, némi kapros beütéssel. Mert kenyér nélkül mitől is lenne kovászos? ;) Ha a sót csak a tetejére szórod nem kapsz homogén állagot. A kapor pedig jó, ha mindkét felén van (sőt közte is az ágacskák), hiszen intenzívebb íze lesz. Fokhagyma hol marad belőle? Ne érts félre, nem rossz szándékkal írom, amit!
Száz szónak is egy a vége: próbáld ki az enyémet is a frissen kitalált recepted után, nem fogsz leszokni róla, ezt garantálom ;)
Bár ebben az időben nem tanácsos nekikezdeni, arról nem is beszélve, hogy a koviubi szezon -sajnos- lecsengett, de majd jövőre!!! ;)

szivar 2015.10.11. 16:50:17

@motoroskonyhaja: Ez a kinek a pap, kinek a papnéné tipikus esete. De lényegében most is lehetne kovászos uborkát készíteni, s ettől csak egy tényező rettent el: ~450-500 pénz egy kiló uborka.

Véleményem szerint a kovászos uborka lényege az, hogy (minimum) sós, kapros és SAVANYÚ legyen. A kenyérszelet gyorsítja a tej- és ecetsav termelő mianevéket, ellenben ha nincs résen az emberfia, akkor hamar megpunnyad az uborka (nyúlós lesz az uborka bele). A kihagyásával kicsivel később lesz jó a cucc, de jobban el is lehet találni azt az időt, amikor már hűtő pozitív az eledel, tovább marad fogyasztható. Hihetetlen módon az erjedés mindenféle kenyérszelet nélkül is beindul - hasonlóan a káposztasavanyításhoz (folyamatban), hiszen nem a napfénytől lesz savanyú az ubi, hanem a tej- és ecetsavas erjedéstől. :P Meleg legyen (opt. 33-35°C), levegőt kapjon.

A sorrendet valóban elbasztam. Uborka, só (és ki hogy szereti jellegű fűszerek- hallottam már szőlőlevélről is), meleg víz a heles sorrend. Azt a fokhagymát meg már tényleg ideje kipróbálni...

motoroskonyhaja 2015.10.11. 19:22:35

@szivar: Pont ezért írtam a kenyérszelet-felhasználásánal, amit, hogy ne legyen nyúlós az ubi belseje :) Nnnna, a káposztát én is magam savanyítom, vagy az itthoni módszer szerint, vagy a koreai kimchit készítem el belőle. Mindegyik nagyon jó! Örülök, hogy Te is ilyeneket készítesz, szerintem nagyon megéri a magunk által elkészített savanyúság/étel no és az a büszkeség, amikor család elé teszi az ember ! ;)

szivar 2015.10.12. 08:53:12

@motoroskonyhaja:
Én alapvetően lusta ember vagyok. Ezért is készítem úgy a dolgokat, ahogy készítem. Nekem ez a kovászos uborka recept bevált, semmi munka nincs vele - az előkészítésen kívül. Ha a nyár közepén nem jön az a kényszeráramszünet (villámlás, stb + menni kellett dolgozni = 13 óra kimaradás), akkor megérte volna a harmadik hetét is az a tíz kiló ubi. Így sajnos egy tányérra valót ki kellett dobnom...

Amúgy lehet valami ebben a büszkeség dologban... Nincs is felemelőbb érzés annál, mint amikor elrakom zsebre a dicséretet a kajával kapcsolatban, s utána oda lehet dörgölni a mutter orra alá azt (csak bajusz alól), hogy: "ugye hogy meg lehet enni a főtt paradicsomot, meg a bazsalikomot..."
süti beállítások módosítása