Jó idő van végre! Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy azonnal húzzon ki a szabad levegőre, kiránduljon, sátorozzon, motorozzon, utazzon. Ezen a hétvégén vétek otthon maradni! Ha pedig az ember kimozdul, akkor éhes is lesz. És ha éhes, akkor már egyen valami finomat:) De -ahogy a nagy okosok mondani szokták- ilyen melegben próbáljunk könnyebb, könnyedebb ételeket enni, ne terheljük túl a gyomrunkat. Hadd adjak pár isteni ötletet akkor a könnyedebb kajákhoz! De először -mindenkinek, aki szereti- nyomás koviubit készíteni. Amíg érik mi simán csavaroghatunk, sátorozhatunk, jól érezhetjük magunkat! Nincs is annál jobb, mint hogy egy finom grillezett husit (vagy egy nehezebb bográcsos ételt) koviubival tolunk be az arcunka. Persze ilyenkor sem feledem el a japán hetek receptjeit, de most ki kell használni az alkalmat és a jó időt, a japán konyha receptjei ráérnek, hisz' megvannak, a készítést le is fényképeztem, nehogy bárki lemaradjon róla!
De most lássuk az én koviubi receptemet:
Kovászos uborka, ahogy én készítem
Hozzávalók:
2 kg uborka
2 csokor kapor
5-6 gerezd fokhagyma
1 szelet kenyér
só
Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, két végét levágjuk, és megnyaljuk, hogy nem keserű-e.
Az uborkák oldalát 3-4 helyen hosszában mélyen bevágjuk, majd 3 literes üvegbe tesszük. Vizet forralunk, literenként egy evőkanál sót teszünk bele, jól elkeverjük. Közben az üveg aljára egy csokor kaprot teszünk, erre rakjuk az uborkát, beleszórjuk a félbevágott fokhagymagerezdeket, majd az egészet a másik csomag kaporral borítjuk be.
A forró vizet az uborkára öntjük, és erre helyezzük a kenyérszeletet. Kicsit meg is nyomkodjuk, hogy a kenyér beszívhassa a vizet.
Az üveget kistányérral letakarjuk, napos helyre állítjuk.
Amikor a víz zavarossá válik (ez kb. 1-2 nap), a kenyeret kivesszük belőle, a vizet szűrőn keresztül lábasba öntjük, és újra felforrósítjuk. Visszatesszük a kaprot és a fokhagymát is az uborka mellé. A forró levet az üvegben lévő uborkákra öntjük, és napos helyen addig érleljük tovább, míg az uborkák színe vad zöldből sárgás-zöldessé nem változik.
Ekkor az uborkákat kiveszük, levét ismét leszűrjük. Az uborkákat zárható edénybe tesszük, leöntjük a szűrt lével, és hűtőszekrényben tároljuk. Csak hidegen jó. 2 hétig fogyasztható.
Ne felejtsük el, hogy a koviubi leve is nagyon finom, nem mellesleg pedig eszméletlen hasznos!
Miután elkészült a koviubi-alap, jöhet a nagyokosok által ajánlott könnyedebb cucc. Két salátára esett a választás, ezek önmagukban is remek csemegék, de grillezett hússal tuti nyerők lehetünk velük egy grillpartin vagy összejövetelen.
Répás-szójacsírás saláta friss zöldségekkel
Hozzávalók:
2 szép szál sárgarépa (kb. 40 dkg)
1 fej vöröshagyma
4 főtt tojás
10 dkg kígyóuborka
10 dkg színes paprika
10 dkg paradicsom
10 dkg szójacsíra
4 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál bazsalikom
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál fehérbor ecet
bors, só
Elkészítése:érvbo
A sárgarépát lereszeljük, vagy julienne-re (nagyon apró szálakra) vágjuk. A vöröshagymát félfőre aprítjuk, majd hozzáadjuk a répához, amihez a kockázott paprikát is keverjük. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük a karikázott újhagymával, a zúzott fokhagymával, a darabolt paradicsommal és a vékonyra szelt kígyóuborkával. Alaposan átkeverjük, majd beletesszük a szójacsírát. A fehérborecettel és olivaolajjal fűszerezzük, legvégül a durvára metélt bazsalikomot is hozzáadjuk. Tálaláskor tesszük rá a cikkekre vágott főtt tojásokat.
Tipp: tormával tálalva nagyon finom önálló vacsora.
Ez már önmagában is fejedelmi vacsora, de írok egy "B" verziót is, hátha valaki arra bukik :)
Vegyes zöldsaláta pirított lazaccal és zsemlekockával
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
20 dkg lazac
10 dkg füstölt sonka
2 szikkadt zsemle
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 csokor kapor
1-2 ágacska oregano
1 kisebb kígyóuborka (kb. 20 dkg)
1 kávéskanál Tabasco
1 kávéskanál málnaecet
só, bors
Elkészítése:
A salátát leveleire szedjük, majd azokat is falatnyi darabokra vágjuk (sznobéknál tépjük). A hagymákat nagyon apróra metéljük, a paradicsomot aprítjuk. A zsemléket apró kockákra vágjuk, a kaprot és az oregánót metéljük, a kígyóubit pedig vékony szeletekre vágjuk. A saláta lényege: a salátaleveleket összekeverjük a paradicsommal, a kígyóubival, a hagymákkal, az uborkával, a kaporral és oregánóval. A lazacot akkora darabokra vágjuk, mint a zsemléket (azaz 1 x 1 cm-es kockákra). Előbb a sonkacsíkokat pirítjuk meg, majd hozzáadjuk a lazacdarabokat, és 2 perc pirítás után az egészet kiszedjük. A visszamaradt zsírt sózzuk, borsozzuk, és abban pirítjuk át a zsemlekockákat. Az összekevert salátára halmozzuk a húsragus zsemlekockákat, meglocsoljuk Tabascoval és lepermetezzük a málnaecettel.
Tipp: lime-mal megöntözve még finomabb.
Na ugye, hogy ugye? ;) Előételként egy kerti partyn, romantikus -és könnyű- esti vacsiként elvarázsolni valakit, vagy egy erdei vöröshús grillezés mellé köretként egyaránt fogyasztahtó mindegyik!
És mire hazaérünk a kirándulásból-motorozásból-sátorozásból, már elkészül a koviubink első fázisa is, azaz ki tudjuk szedni a kenyeret és már csak az érésére kell várnunk kicsit. Hidegen imádom önmagában is nassolni :)