Végre áruházban is lehet kapni muflont, nem kell -szó szerint- nekünk levadászni :) Ahogy olvastam az ajánlatot már rohantam is az adott boltba, hogy magamévá tegyek pár dobozzal a frissen csomagolt, csont nélküli, elvileg gulyáshúsnak nevezett termékből.
A muflont sokan a birkához hasonlítják ízvilágban, de nem annyira markáns, inkább simulékony, a vad jegyeket megőrizve. Nagyszerű pörkölt készíthető belőle, amit fejedelmi erdei gombákkal és egyéb fűszerekkel gazdagítottam.
Muflon Erdész módra, újkáposzta salátával és sóval főtt újkrumplival
Hozzávalók:
80 dkg muflonhús
10 dkg vöröshagyma félfőre vágva (kettévágva, majd szeletelve)
10 dkg vargánya darabolva
10 dkg rókgomba
5 dkg zsír (én mangalica zsírt használtam hozzá)
5 dkg kenyérszalonna (én sima füstölt mangalica szalonnát használtam hozzá)
1 evőkanál fűszerpaprika (én a házi bogyiszlait imádom a legjobban)
1 szép TV paprika (vagy ahogy mostanában hívják: étkezési paprika)
1 db paradicsom
6-8 szem szétnyomkodott borókabogyó
5-6 babérlevél
1 mokkáskanál majoránna
Fél mokkáskanál őrölt kömény
Bors
Só
Elkészítése:
Elsőként daraboljuk fel a muflonhúst, és tegyük egy edénybe. Forraljunk vizet, majd forrázzuk le a muflont.
Amíg a hús pihen, fogjuk a zsírt, és dobjuk egy magasabb falú edénybe. Tegyük hozzá a darabolt szalonnát is. Pirítsuk addig, amíg a szalonna üvegessé nem válik, majd szórjuk bele a félfőre vágott hagymát. Most mehet hozzá az őrölt kömény is.
A hagyma pirulásáig süssük, majd húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg a fűszerpaprikával. Keverjük el,
és most mehet az egészhez az időközben leszűrt hús is.
Amint a húst az alapba tettük sózzuk is meg. Amikor keverjük (azaz pörköljük) látni fogjuk, ahogy a hús levet ereszt, azaz nem kell hozzá semmilyen folyadékot adnunk.
Nem, nem lesz olyan a színe, mint a hagyományos pörkölteké, de nem is ez a cél! Ahogy a húsdarabok megpirulnak dobjuk az ételhez a darabolt paradicsomot és a paprikát is.
Tegyük bele a babérlevelet és a szétnyomkodott borókabogyókat is.
Kavarjuk át, vegyük le a hőt, majd fedjük le és pároljuk kb. egy órán keresztül. Ha a tűzhely jól végezte a dolgát (és miért ne végezte volna) ilyen lesz az étel az idő letelte után:
Most zuttyantsuk a finom erdei gombákat a finomsághoz!
A gombák saját szedésűek, de sajnos még nincs itt szezonjuk, így a fagyasztóból varázsoltam elő őkelméket :) Ha valaki szereti -és ki ne szeretné- most tehetünk hozzá finom, szárított cseresznyepaprikát (NEM!!!! erőspistát és társait).
Keverjük át, fedjük le az edényt, majd a hús puhulásáig hagyjuk békén az ételt (ami kb. még egy órácska). A hús addigra vajpuha lesz, és teljesen összeérik a többi alkatrésszel.
Ahogy elkészül az étel finom, szaftos, markáns erdei ízvilágot fogunk kapni. Kóstoljuk, ha kell sózzuk még picit. Szórjuk meg, majd keverjük el benne a majorannát. Sima, sóval főtt burgonyával (én újkrumplit használtam hozzá) tálaljuk, és nagyon jól illik mellé az újkáposztából készült saláta is (receptjét ITT tudod megnézni).
Gyönyörű, vörösesbarna szaft, omlós, pörkölt hús egyetlen ételben a finom erdei gombákkal és a kiegészítő fűszerekkel. Igazi ünnepi étel, amit a friss újkáposzta saláta és a sóban főtt újkrumpli tesz felejthetetlenné.
Jó étvágyat!