A napokban gondolkodtam el, milyen régen is ettem már szűzpecsenyét, pedig imádom. Persze a magyarázat is megvan, hiszen annyi, de annyi finom étel és alapanyag van a világon, hogy vétek lenne rendszeresen ugyanazokat -és ugyanúgy elkészítve- fogyasztani.
Mivel szűzpecsenyét már évek óta nem ettem, így ma rá esett választás. És ha már megtisztelek egy húst azzal, hogy elkészítem, akkor annak meg is adom a módját. Rádásul vasárnap van, ilyenkor azért "illik" egy jót főzőcskézni. A húst szépen körbetekertem sima füstölt baconnel, rózsaszínre pirítottam, majd kétféle körettel adtam az asztalra. Egy sváb, savanyú káposztás nudlival, amihez főtt, ecetes fürjtojásokat kínáltam, és egy Roquefortos-tejszínes pappardellével, amit friss medvehagymával szórtam meg. Lehetett volna ezerféle más köret is hozzá, de ma épp' ezeket kívántam.
Hozzávalók:
1 kg sertésszűz (két dundi darab, így minden adagra 3-3 db fog jutni)
12 szelet sima füstölt bacon (szerintem a legjobb a Pennyben kapható Karát füstölt bacon. Finom íz, nem szakadnak a szeletek -mint mondjuk a Ringa, ami semmire se jó-, és még a legolcsóbb is az összes kapható közül, érdemes kipróbálni)
50 dkg frissen, zsírban pirított szalonnás nudli (ha kell a recept csak sikítsatok!)
25 dkg házi pappardelle tészta (recept ITT)
25 dkg savanyú káposzta
12 db főtt fürjtojás
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 dl habtejszín (azaz minimum 30-35% zsírtartalommal rendelkező)
2 x 5 dkg Roquefort (vagy más, de hasonlóan aromás kéksajt)
2 dkg normális vaj
Pár levél friss medvehagyma
1 púpozott evőkanál sertészsír (igen-igen)
1 evőkanál normális mustár (nem, nem magyar....)
2 evőkanál normál ecet (10%-os)
1 mokkáskanál egész kömény
1 mokkáskanál fehér bors
Bors
Só
Elkészítése:
Semmi gond nincs, minden egyszerű lesz. Először is fogjuk a zsírt, tegyük egy magasabb falú edénybe, és olvasszuk fel. Szórjuk bele a köményt (ami, mint tudjuk zsírban adja ki az ízét), majd pirítsuk kicsit őkelméket. Dobjuk hozzá az aprított vöröshagymát.
Öntsünk az egész alá 1 dl vizet, kavarjunk egyet rajta, majd fedjük le. Kb. 20 perc alatt össze fog roppanni. Ha a levét elfőtte mindig kevés (max. 0,5 dl) vízzel pótoljuk, és mindig keverjük át.
A szósz főzőlapján simán főzzük meg a fürjtojásokat. A kb. 2 liter vízbe csurgassuk bele az ecetet, és amikor felforrt tegyük bele a tojásokat.
10 perc főzés után hirtelen hűtsük ki, majd pucoljuk meg őket. Az ecetes fürjtojással is elkészültünk.
Egy felforrósított -és kevés sertészsírral izgalmasabbá tett- serpenyőbe tegyük a húsokat egyenként. A trükk -amiről fentebb is szó volt- egyszerű. A baconnal körbetekert húsokat nem lapjukkal tesszük a serpenyőbe, hanem azon a részen, ahol a bacon összeér a hús körül. Először tehát úgy pirítjuk körbe a húsokat, hogy a szalonnaköpeny megpiruljon, utána lehet aranybarnára sütni a lapján mindegyiket. Jöhet egy igazán izgalmas mustár mindegyik tetejére.
Mikor a húsok elkészültek egyenként kivesszük egy tálba, majd csak akkor sózzuk és borsozzuk, mikor már pihenni tértek. Elkészültünk, jöhet a tálalás!
Minden tányérra teszünk a baconnal pirított szűzérméből, majd megkínáljuk a köretekkel. Aki a sváb savanyú káposztás nudlival szereti annak azt adjuk mellé, ecetes fürjtojással,
Jó étvágyat!