Most akkor mi van? Ki az a balfék, aki egészben süt zellert főételnek, ráadásul pecsenye módon? Hát én! És miért? Mert eszméletlen finom, olcsó, egészséges és egyszerűűűű...
Imádom a zellert minden formában elkészítve. Egy kakukkfüves angol tört zeller kiváló körete bármilyen sültnek. No de -ahogy most be fogom mutatni- a zeller nem kizárólag a köret kategóriában király.
Egyben sült zeller pecsenye módon
Hozzávalók (a zellerhez):
1 szép fej zellergumó (az enyém kb. 1 kg-s volt)
1 csokor zöldfűszer (én oregánót és kakukkfüvet használtam hozzá)
4-5 babérlevél
2-3 dkg vaj (VAJ, nem margarin)
2 evőkanál olaj
5 dkg aromásabb sajt (én skót cheddart használtam hozzá)
A tejszínes gombához:
80 dkg gomba
2 dl habtejszín (NEM főzőtejszín)
1/2 csokor petrezselyemzöld
Só
Bors
Elkészítése:
Semmi pánik, isteni lesz! Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Amíg melegszik fogjuk a zellert, és alaposan mossuk meg. Figyeljünk arra hogy elég rücskös szegényke, ezért alaposan sikáljuk meg mindenhol. Nem pucoljuk meg, ezért kell precíznek lennünk. Amint kész vagyunk a művelettel jöhet az alufólia. Az olaj miatt én több réteget használtam. A zellert locsoljuk meg az olajjal, majd kenjünk át a külsejét (én szarvasgombás napraforgóolajat használtam). Mikor a zeller teljes felülete olajos pakoljuk rá a zöldfűszereket mindenestől. Nem kell lecsípkedni a leveleket, mehetnek szárral együtt a zöldségre. Tegyük rá a babérleveleket (mehet mellé is egy-kettő) és a végén koronázzuk meg a vajjal.
Csomagoljuk be az alufóliával, tegyük hőálló tálba és már mehet is a sütőbe, mint egy egyben sült pecsenye. Most van bő 2 óra szabadidőnk, ami bőségesen elég arra, hogy a zeller köretét elkészítsük. Jöhet a gomba! Szeljük fel vékonyra, majd minimális zsiradékon pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, majd
öntsük fel a tejszínnel és tegyük hozzá az aprított petrezselymet.
Rottyantsunk egyet rajta, majd le is húzhatjuk a tűzről, hiszen elkészültünk vele.
Két óra múlva kivehetjük a sütőből az időközben vajpuhává változott zellert. Csomagoljuk ki, hagyjuk picit hűlni.
Szedjük le a fűszernövényeket és a babérleveleket róla, majd -mint egy igazi pecsenyét- szeleteljük fel.
Már csak a tálalás maradt hátra. Porciózzuk ki a gombát, majd helyezzünk rá pár szelet zellert. Picit sózzuk, majd meghintjük a reszelt sajttal és már falhatjuk is. Én pluszban meglocsoltam a szarvasgombás olajjal is a sajtszórás előtt. Ugye, hogy milyen egyszerű volt?
Jó étvágyat!