A sertés vagy malac farka az egyik kedvenc cuclizós ételem. Van benne hús és zsír is rendesen, igazi férfias étel. Ha pedig még meg is bolondítjuk pl. sertéskörömmel és egyéb apróságokkal, hát annak nagyon nehéz ellenállni; én sem tudtam.
Egy ilyen őszi napon, amikor szép az idő (süt a nap, nincs szél és kellemes a hőmérséklet) még bográcsban is könnyedén elkészíthető. Két ilyen kedvencem van, az egyik a saját vegyes pörköltem (marhanyak, sertésköröm, csülök és tarja - a fűszereken kívül persze - talán majd ennek bemutatására is sor kerül egyszer) a másik pedig ez. Cupákos, cuclizós, mennyei, igazi közösségi étel, ami nem sűrűn kerül az ember asztalára, mégis meg tudnék veszni érte....
Sertésfarokpörkölt körömmel
Hozzávalók:
1 kg sertésfarok (hentesnél általában 300-400 Ft/kg)
60 dkg házi krumpli
50 dkg sertésköröm (gyakorlatilag 2 köröm hosszában és széltében is hasítva)
10 dkg sima füstölt szalonna (NEM főtt-füstölt!!!! Én füstölt házi mangalica szalonnát használtam hozzá)
10 dkg füstölt házi kolbász
1 fej vöröshagyma
4 gerezd dundi fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
2 evőkanál lecsó-alap (vagy 1 egész tv paprika és 1 egész paradicsom; mindkettő darabolva)
1-1,5 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más?)
1 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt kömény
Savanyú uborka
Bors
Só
Elkészítése:
Egyszerű, és egyszerűen tökéletes lesz a végeredmény! Egy magasabb falú lábosban forrósítsuk fel a zsírt, a zsírral párhuzamosan pedig tegyük bele az őrölt köményt. Amíg a zsír melegszik és összebarátkozik a köménnyel daraboljuk apróra a füstölt szalonnát és karikázzuk fel a kolbászt. Tegyük a felhevült köményes zsírhoz, hadd piruljanak kedvükre és engedjék szabadjára a szaftjukat.
Amikor pirulni kezdenek húzzuk le a lábost a tűzről, majd szórjuk rá a fűszerpaprika 2/3-át.
Kavarjuk át, majd tegyük vissza a tűzre és dobáljuk rá a metéltre vágott vöröshagymát. Most jöhet hozzá a lecsó alap (én mindig szoktam eltenni - ha kell a recept sikítsatok nyugodtan!) ennek hiányában az aprított paradicsom és a paprika. Kevergessük pár percig, ha úgy látjuk kezdene odakapni kevés -max 0,5 dl- vízzel higítsuk fel.
Jöhetnek a húsok! Először a köröm, ami hosszában és széltében is hasítva van (utána pedig rendesen átmosva -of course). És most mehetnek hozzá a felezett gerezd fokhagymák is.
Erre tegyünk maximum 5 dl vizet (amennyi FÉLIG ellepi), fedjük le és vegyük vissza a hőt. Gyöngyözve főzzük kb. 35-40 percig. Ha kell a vizet pótoljuk ám! Ám! De hol az a bor, ami a kajához kell? Mert minőség-ellenőrzés nélkül nem mehet az ételbe! Azt ugye már mindenki elfelejtette, hogy "ez a bor inni nem jó, de az ételhez jó lesz"... Kóstoljuk azt a bort a köröm-idő alatt, jó-jó, ha elsőre nem vagyunk biztosak a minőségében akkor jöhet a második teszt is :)
Jöhet a farok, azaz a farkak. Tegyük a körmös alaphoz azt is, persze egészben, ezzel semmi dolgunk nincs.
Kavarjuk át az egészet és rotyogtassuk tovább lefedve egy órán keresztül. Ha kell a vizet (már mondanom sem kell) pótoljuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne áztassuk el az ételt vele.
30 perc múlva kóstoljuk, most sózzuk és borsozzuk. Ha szükséges a maradék fűszerpaprikával tudjuk még fűszerezni. Most zúdulhat az egészbe a darabolt krumpli! Kicsit vegyük feljebb a hőt, hogy ne üljön le az étel (magyarán rotyogjon tovább) és 30 perc alatt főzzük készre.
A 30 percből viszont legyen inkább 20. Ekkor ismét kóstoljuk (hiszen a krumpli szereti felszívni az ízeket és a sót, így szükség lehet újabb sózásra, borsozásra). Nézzük meg a farkat és a körmöt is. Ha már vaj-puha mindegyik mehet az ételbe a bor is (ja, hogy az is kell? Maradt még egyáltalán???) további 10 perc rotyogás után elkészültünk, tálalhatunk.
Finom savanyú uborkával, vagy csípős és savanyított alma/cseresznye paprikával kínáljuk friss kenyér mellett.
Akár otthon készítjük (akár bográcsban) valódi fejedelmi étel, ami nem drága, ellenben annyira finom, hogy mindenki sikítani fog a repetáért...
Jó étvágyat!