A legjobb cigánypecsenye
2014. június 05. írta: motoroskonyhaja

A legjobb cigánypecsenye

A cigánypecsenyét mindenki szereti. Na jó, mondjuk a legtöbb ember. (A normálisabbak. A fitnesz pipsik tolják csak tovább a fehérje turmixukat, aztán egyenek a strandon egy lángost....)

Finom, szaftos, zsíros, füstös és eszméletlenül laktató ez az étel. Igazi kétkezes, csámcsogós kaja, mindegyik falatnál élvezni tudja az ember azt, hogy kicsordul a füstös-zsíros íz a hirtelen sült hús, és a pirított füstölt szalonna egyvelegéből, amit kellően ki tud egészíteni a -normális- krumpli-köret és a rengeteg savanyú (plusz a jéghideg sör, hehe....) . De rengetegen nem tudják elkészíteni, jobban mondva úgy készítik hogy az minden, csak nem cigánypecsenye....

Emlékeztek még a klasszikus csirkepörköltre? Ha nem, ITT lehet elolvasni.  Ott is hasonló volt a helyzet: Mindenki rendszeresen készíti, a legtöbb esetben viszont nincs köze a csirkepörkölthöz, sőőőőt....

c01.JPG

A napokban a Balaton-parton voltunk egy -elvileg jó hírű- étteremben, és ChiliRevi cigánypecsenyét rendelt. Egy agyon-klopfolt -ráadásul karajból készült- szarrá sütött cipőtalpat kapott, gyakorlatilag egy natúr szeletet megszórva fűszerpaprikával és kicsi fokhagymával. Nnnnna, ezt azért nem kellene. Kíváncsiságból körbenéztem a neten mit is csinálnak az emberek itthon cigánypecsenye név alatt. Elborzadtam, ezért elhatároztam, hogy megmutatom én hogyan is készítem. A legdurvább dolgokat azért felsorolom, hogy elkerüljük ezeket a butaságokat. Nos lássuk az általam összeolvasott tanácsokat "cigánypecsenye" címén:

- Előző nap pácoljuk be. A legjobb, ha be is vagdossuk a hús széleit, hogy ne kunkorodjon fel. (nem kell egy napig pácolni, a húst pedig nem kell bevagdosni)
- Forgassuk paprikás lisztbe és úgy süssük ki. (a zsengébb verzió simán csak lisztbe akarja forgatni). (aki hekket szeretne készíteni nyugodtan forgassa paprikás lisztbe, de a cigánypecsenyét ne)
- A pirítás után öntsünk a hús alá vizet (!!!) és abban pároljuk, míg megpuhul a hús. (hirtelen sült hús a cigánypecsenye, nem kell még pluszban párolni)
- Készítsük karajból.  (egy túróst, a cigánypecsenye tarjából készül)
- Alaposan klopfoljuk ki. (nem szabad kiklopfolni)

Nos, akkor itt a legjobb cigánypecsenye recept, amit csak el lehet képzelni:

A legjobb cigánypecsenye

Hozzávalók:
8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg) (szabadtartású mangalica pl.)
1 kg apróbb krumpli
40 dkg sima füstölt szalonna (én füstölt szabadtartású mangalica szalonnát használtam). NE használjunk FŐTT ÉS füstölt dolgokat! A legjobb a sima füstölt szalonna (mondjuk kenyérszalonna).
4 evőkanál olaj
8 gerezd fokhagyma
2 evőkanál különböző mustár (próbáljunk normális mustárt venni). Én bolgár és orosz mustár keverékét használtam.
2 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, más nem játszik)
Majoranna
Szurokfű, azaz vadmajoranna (sokan oregánóként ismerik)
Bors

Elkészítése:
Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak. Öntsük egy tálba a 4 evőkanál olajat, nyomjunk hozzá 4 gerezd fokhagymát és a mustárokat. Szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk. A képen -remélem- jól látszik a kétféle mustár...

c02.JPG

Keverjük alaposan el.

c03.JPG

Ezzel a krémmel kezdjük el -sütőecsettel- bekenni a tarjákat. Tarjákat, mondom, hiszen a cigánypecsenye KIZÁRÓLAG tarjából készül. Nem comb, nem karaj, hanem tarja. A húst közepesen vékonyra kell szeletelni (MAX. 1 ujjnyi vastagra, azaz kb. 1,5-2 centi vastagra), és TILOS klopfolni!!!! Ha klopfolunk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, azaz az értékes nedveknek búcsút inthetünk (mert a klopfolás hatására kicsorognak), így kezdődik a száraz hús sütése, azaz a cipőtalp. Tehát semmi klopfolás, maximum a kezünkkel nyomkodjuk meg kicsit ha nagyon szeretnénk, de ez sem szükséges.

c04.JPG

Minden tarja mindkét felét kenjük át, míg az összes hús el nem fogy, és közben rétegesen rakjuk egymásra a húsokat.

c05.JPG

Amint megvagyunk, tegyük a rétegezett húsokat a hűtőbe, kb. 1 órára, meg fogják hálálni.

c06.JPG

Most jöhet a krumpli. A krumplikkal nem lesz nagy gond, vágjuk mindegyiket hosszában négy felé, majd szórjuk meg a következőkkel: só, bors, majoránna, szurokfű, a fűszerpaprika másik fele, kevés olaj. Keverjük össze az egészet. Természetesen minden fűszert ízlés szerint használjunk,

c09.JPG

és tegyük 200 C-fokra felfűtött sütőbe kb. 40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként keverjük-rázogassuk át. Sima hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy puha-e a krumpli. Ha már puha akkor mehet maxira a sütő (nálunk ez 250 C): hadd piruljon a köret!

Közben hevítsünk egy serpenyőt, amiben a füstölt szalonnát meg tudjuk pirítani. A sütni való kis finomságokat előzőleg vágjuk félujjnyi vastag darabokra (a 40 dkg-t 4 hosszanti részre), majd metéljük be a háromnegyed-részükig. A szalonna pirulásáig hagyjuk a serpenyőben (természetesen mindkét oldalát pirítsuk meg), majd vegyük ki, addig szépen kiereszti a finom zsírját.

c11.JPG

Amikor a szalonnákat kivettük mehet a kisült zsírba a hús is, de előtte vegyük vissza a hőt közepesre és várjunk 5 percet, hogy a zsír valóban lehűljön picit. Az is megoldás, ha a serpenyőt pár percre lehúzzuk a tűzről, így a főzőlap és az edény is megfelelően le tud hűlni. A húsok mindkét oldalát süssük maximum 3 percig (NEM tovább!), majd vegyük ki a serpenyőből. Ekkor nagyon finom, szaftos, omlós húst fogunk kapni. Nem szabad tovább sütni, hiszen akkor már kiszárítjuk az egészet. A cigánypecsenye egy hirtelen sült hús, és pont ez a lényege: szaftos, tocsogós és zsíros, megfejelve a frissességgel és omlóssággal.

c12.JPG

Amint mindkét oldal megsült már tálalhatjuk is. A cigányoknál az a szokás, hogy bőségtálakat kínálnak, azaz nem egy-egy nyamvadt szeletet a tányérokra porciózva, hanem egyben az egész ételt. Tehát tegyük a kisült, ropogós fűszeres krumplikat egy szép nagy tálra, helyezzük rá a húsokat, kenjük meg őket a másik fél adag zúzott fokhagymával, rakjuk a tetejére az időközben fűszerpaprikába mártott füstölt szalonnát (csak a tetejét kell a paprikába mártani), majd halmozzuk mellé a finoman csípős savanyúságokat. Én a kedvenc tavaszi savanyúságommal, újkáposzta salátával és örmény répasalátával kínáltam (ha kell a recept csak szóljatok), persze sima savanyú uborka is került az ételhez. Ja, és jéghideg sör ezerrel!!!!

Ennyi az egész. Nagyon finom, nagyon szaftos, nagyon kell!

Már régóta készültem kedvenc Indexes újságíróm "meghívására". Ha egy nőnek a szívpörkölt tényleg finom (amúgy tényleg az volt!) és szívesen tunkolna bele (ahogy írta is), akkor Gábris Eszter remélem kedvét leli egy igazi szaftos-füstös cigánypecsenye befalásában is.... ;)

 

c14.JPG
Jó étvágyat!

Itt a hosszú hétvége, gyerünk: mindenki készítsen ilyen finomságot, nagyon megéri! :)

Jön a borzalmas meleg is. Nem ennétek pl. egy finom kínai paradicsomlevest a kánikulában? Semmi különleges nem kell hozzá ahhoz képest, hogy kínai. Ha kíváncsiak vagytok a recept ITT található!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr676281268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2014.06.06. 00:19:20

Már vacsoráztam, de ez olyan jól néz ki, hogy csorog a nyálam. A cigánypecsenye nálam is örök toplistás. Mondjuk én még szoktam egy fej fokhagymát megpucolni és harapni mellé, de ez csak az én fokhagymatelhetetlenségem.

motoroskonyhaja 2014.06.06. 10:43:36

@senkisemszámítaspanyolinkvizícióra: Örülök, hogy tetszik, bár azért kóstolva az igazi :)
Simán, nyersen harapod mellé a fokhagymát? Hűha! Nekem elég a pácba plusz a kész húsra nyersen rákenve, úgy is tud ütni, de ha még nyersen harapod is hozzá....nem semmi :)

megasün 2014.06.06. 13:54:09

Ez biztos nagyon finom lehet, nagyon ínycsiklandó, én is ki fogom próbálni egyszer, de ez NEM cigánypecsenye, sajnos a tarján és a szalonnán kivül nem hasonlít rá. Az igazi cigánypecsenyéhez nem kell semmiféle pác, főleg nem mustáros. Az oregánó, majoranna mediterrán ízvilága pedig szintén nem eme remek magyar étel hozzávalója még a körethez sem. Ennyi erővel elbírt volna egy curryt, harissát stb. Hangsúlyozom ez biztosan egy nagyon finom étel, de nem cigánypecsenye. Én is szoktam kísérletezni új ízekkel és néha nagyon fel lehet dobni egy-két klasszikust egy kis átalakítással, de az már nem az.

motoroskonyhaja 2014.06.06. 14:47:24

@megasün: Pedig ez a klasszikus cigánypecsenye :) Sajnos a fejekben pont az van, hogy "így vagy úgy kell készíteni" ahogy pl. a brassóinál is a legtöbb ember borsót emleget, pedig nem kell hozzá (amúgy a brassói eredetileg malacfarokból készül, de ha ilyet posztolnék szintén megkapnám az általad írt kritikát....) Kérdezz rá pár cigány ismerősödnél hogyan is készítik ők; én megtettem, bár az éttermi cuccok biztos nem ilyenek ;)
Eredetileg egy teljesen egyszerű étel, hirtelen sült szaftos tarja pirított szalonnával, fűszerpaprikával és a társaival. Ja, és jóóóó sok nyers fokhagymával (plusz sörrel), persze! A köret lehet sima sültkrumpli (erdetileg kenyér volt hozzá, illetve a cigányok ezzel eszik), de sokkal jobb és gazdagabb a fűszerezett -manapság steak burgonyának nevezett- körettel.
Szóval csak bátran :) Ha pedig a cigány ismerőseim nem ismerik a róluk elnevezett ételt, akkor én kérek elnézést :)

megasün 2014.06.06. 14:59:10

Én eddig úgy tudtam, hogy mindenféle pác nélkül a tarját sózva, borsozva ki kell sütni, arra jön rá a pirospaprika, még egy kis bors , tört fokhagyma és a tarajos szalonna, ehhez friss kenyér. Ennyi. Pácról nem hallottam, de akkor lehet, hogy én tudom rosszul.

motoroskonyhaja 2014.06.06. 16:22:35

@megasün: Jól tudtad: sózzák, borsozzák, de nem utólag fűszerezik fűszerpaprikával, hanem előtte kenik be vele a húst. De mivel a fűszerpaprika nem igazán kenhető magában (inkább csak szórható), ezért szokták olajjal és mustárral elkeverni, mert így jobban kenhető. A kenyér -ahogy én is írtam- szintén oké, a cigányok alapvetően ezzel eszik, a fűszeres krumplit én készítettem hozzá (ahogy a savanyúkat is), mert szerintem jobban kiegészíti a szaftos húst. Hidd el: egy próbát mindenképpen megér, mert nagyon finom, szaftos, füstös és tényleg laktató ;)

motoroskonyhaja 2014.06.06. 16:53:05

@megasün: Amúgy eredetileg azért ragadtam billentyűzetet, mert a legtöbb ember nem igazán ismeri hogyan is kell készíteni a klasszikus cigánypecsenyét (és egy sor más klasszikus ételt). Mindenkiben van valami elképzelés, de az sajnos sokszor téves. Ezért utaltam az egyszerű csirkepörköltre is:
motoroskonyhaja.blog.hu/2013/05/11/egyszeruen_csirkeporkolt
Ha megnézed hogyan is készül valóban a csirkepörkölt és összehasonlítod azzal, hogy Nálad/Nálatok hogy készül látni fogod a különbséget :) Pont ezek azok az eltérések, amitől más az eredeti és más az, amit általában készíteni szoktak.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.06.06. 16:57:52

Itt vagyok, itt vagyok, csak hát a sok meló, meg a nagy család :-D
De Te nagyon szépet és tartalmasat és igazán gusztát készítettél. Most értem haza egy hosszú "vidéki turnéról", dög éhes vagyok - te pedig ilyen gyönyörűséggel jössz... Pedig 6 óra után nem is ehetek... Na majd nézd meg a hétvége után, hogy a Húsimádó is él és virul :-D
Még egyszer gratula, kellemes hétvégét Neked!

pucros 2014.06.06. 17:15:35

Mi az ott a képen a hústól balra? Annak is kérném a receptjét :)

Silbermann 2014.06.06. 17:47:56

Szerintem az az örmény répasaláta. Recept a poszt írójánál. :-)

motoroskonyhaja 2014.06.06. 18:51:33

@Húsimádó: Akkor a hosszú vidéki turné után remélem jut majd időd a főzésre és a posztolásra is :)
Örülök, ha tetszett a recept, igazi Húsimádó kaja :) De most már ne próbálkozz vele, mert rendesen elmúlt este 6, majd én eszek helyetted is :D

motoroskonyhaja 2014.06.06. 19:07:08

@pucros: Silbermann (csak nem a Terminátorból? :) megadta a választ: örmény répasaláta van a képen a hústól balra.
Nem nagy cucc, de kell hozzá pár -khm- itthon kevésbé kapható dolog is.
A recept:
80 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl illatos olaj (speciálisan préselt napraforgóolaj, Kárpátalján, Ukrajnában hozzáférhető)
1 evőkanál Hmeli szuneli (koriander, kék lepkeszegmag, sáfrány, zeller, édeskömény, petrezselyem, fahéj és benedekfű keveréke). Ez amúgy egy grúz fűszer, de az örményeknél sokkal jobban imádják. Kb. olyan, mint nálunk a paprika. Nem tőlünk származik, de magunkénak érezzük)
1 citrom leve
Bors

Petrezselyemzöld

Elkészítése:
A répát reszeljük le apróra (juliennre), majd tegyük hozzá a többi cuccot: a zúzott fokhagymát, a félfőre vágott vöröshagymát, a Hmeli szunelit. Locsoljuk meg a citrom levével, majd sózzuk, borsozzuk. Keverjük át, kóstoljuk, ha kell még sózzuk és citromozzuk picit, a végén pedig keverjük bele az aprított petrezselymet. A végén locsoljuk meg kevés illatos olajjal.
Nagyon finom, speciális ízvilágú saláta, ami nagyon megy a cigánypecsenyéhez. Sajnos a hozzávalók egy része nem igazán hozzáférhető itthon.

pucros 2014.06.06. 19:10:08

Köszönöm, remekül hangzik.
Arbatban sincs hmeli szuneli? Ott lehet kapni adzsikát, gyerekkori kedvencemet, ami szintén grúz.

motoroskonyhaja 2014.06.06. 19:15:47

@pucros: Az Adzsikát imádom én is, bár én már saját magam készítem. Kell a recept? :)
Az Arbatot én is szeretem, de nem tudom, hogy lehet-e kapni ott Hmeli szunelit. Régebben rendszeresen jártam a boltba (amíg a Cora üzletsoron volt) Neten viszont lehet rendelni azt tudom :)

Adzsika nagyon király, imádom mindenhez, de a legjobb a cipljata tabakához, mártogatva. Plusz egy finom sör hozzá :D

MittuDomain 2014.06.07. 07:34:25

Ott az elején a "készítsük karajból" mondatot javítsd ki,neadjisten még valaki karajból fogja megcsinálni :)

motoroskonyhaja 2014.06.07. 07:51:02

@MittuDomain: Picit átírtam azt a részt, remélem így már egyértelműbb lesz :)

Negotiator 2014.06.12. 09:29:18

Arbat van szerteszéjjel Budapesten, sőt az István utcában önkiszolgáló éttermük is van, ami jó. A Fény utcai piacon is volt, de elmúlt sajnos....
A kaukázusi konyhák, különösen a grúz, nagyon jók.
A kánikulát meg is ünnepeltem tegnap este egy diós padlizsánnal, éljen a grúz konyha.
Sőt, egy ideje az Andrássy út elején van egy grúz étterem, de még nem voltam.

objekt678 2014.06.14. 20:34:19

@motoroskonyhaja:
Kedves motoro !
Az a "csak Kárpátalján, Ukrajnában hozzáférhető" olaj nálunk is "hozzáférhető". Finomítatlan napraforgóolajat kell keresni.

Olvasok tovább.

motoroskonyhaja 2014.07.24. 15:26:05

@objekt678: Nnnnna, ma is tanultam valami újat! Köszönöm, ezt nem is tudtam, eddig mindig külföldről "importáltuk";)

Zsuzsi Mekota 2014.08.16. 13:13:09

@megasün: Kedves Megasün ! :)
Motorossal értek egyet :) nekem is vannak cigány ismerőseim és ők is így készítik el a cigánypecsenyét :) isteni

Zsuzsi Mekota 2014.08.16. 13:17:31

@motoroskonyhaja: elkészítettem :) isteni fincsi lett , "sajna" nem bírok betelni vele :) azért van kis "hiányossága" , én fokhagymás-tejfölös ubisalit csináltam hozzá , de én azt is imádom :) bírom , ha pasi ilyen jól főz :)
köszi a receptet
üdv : Zsu

motoroskonyhaja 2014.08.16. 17:34:29

@Zsuzsi Mekota: Szia Zsu! Örülök, hogy jól sikerült és ízlett, én magam is nagy rajongója vagyok ennek az ételnek (is...)
Jaj, a jó fokhagymás-tejfölös ubisali! Én is imádom. Ehhez a recepthez azért nem ezt készítettem, mert ehhez csípős savanyúság dukál (szerintem). Ahogy pl. egy finom pacalpörköltet is kizárólag csípős savanyúsággal tudok elképzelni. Viszont az egybesült darált húsok mellé savanyúságként a tejfölös-fokhagymás ubisali a király, ahogy azt -remélem- meg is fogod tapasztalni, hiszen a napokban indítom el a Darálthús mánia sorozatomat a blogon. Lesz itt minden: a vargánya stefániától kezdve az igazi házi hamburgerig (marhahúsból és saját sütésű bucival) a nem nagyon ismert, mozzarellával töltött egyben sült darált húsig paradicsomszószos spagetti körettel, vagy a saját stefániámig sok ételemet fogom bemutatni.
Örülök, ha tetszenek a receptjeim és ötleteim, a bóknak pedig -hogy is fogalmazzak nagyon szelíden- még sokkal jobban :)
Várlak vissza a többi bejegyzésemnél! ;)
Üdv: Motoros

Zsuzsi Mekota 2014.08.16. 19:35:13

@motoroskonyhaja: Szia Motoros ! újra :)
Az ubisali a kedvencem és amúgy sem maradt volna idő ma másra :) talán majd legközelebb jöhet a csípős savanyúság :) ismerek elég sok olasz kaját :) a kedvencem Toszkána , onnan "hoztam" pár receptet (itt a mozzarellás töltött husira gondoltam) , főztem már párx bolognait is :) nem volt olyan fini , mint amit olaszban ettünk , de hasonló :) és mivel a lasagne alapja a bolognai , azt is készítettem már :) ezentúl figyelem majd a blogodat , biztos lesz amit én is el fogok készíteni :) még valami , mivel imádom a fokhagymát , én abból a dupláját használtam , mint Te :) délután kártyázni és borozgatni voltunk Kőszegen a kedvenc pincénkben , hát .... nem ízlett a bor először :) a megszokott kőszegi kékfrankos savanyúnak tűnt :) elsokalltam a fokhagymát , tömény fokhagymaszagom volt , de biztos , h legközelebb is így készítem el :) szép estét ! Zsu

Koriori 2015.04.01. 10:22:03

Ez remek! Épp azon gondolkodtam mi legyen az ebéd. Már az olvasás olyan élmény, hogy korogni kezdett a gyomrom. Megyek tarjáért!

Így készítem 2015.06.11. 12:02:50

Ez egy szuper recept! Köszi.

Mihályi Onodi 2015.07.25. 16:50:19

Baromi jó Jó étvágyat mindenkinek aki megcsinálja!

Linnax (törölt) 2016.03.18. 21:10:30

@megasün: Egyetértek. Régen-régen nem séf, csak szakásnő, vagy inkább csak főzőasszony rokonom mondta tollba a házi, saját szakácsfüzetembe, és csupa ilyen egyszerű elkészítést diktált. Mondta, hogy variálgathatja ki hogy akarja, de ez az alap! Én ma is ehhez tartom magam.
A másik: egyre inkább kezdek leszokni a fűszer fűszer hátán ételekről, és mindinkább kezdek visszatérni a fentebbiekben írt egyszerű, alap készítési módokhoz. Csak ehhez jó, minőségi húsok és hozzávalók kellenek!!
Ettől függetlenül néha én is valamilyen megkívánás okán variálok itt-ott, de soha nem gondolkozom, hogy illik-e a megnevezés vagy nem. Legfeljebb annyi, hogy: "Linna módra" :DD

Dióbélbácsi 2016.07.13. 17:45:13

Szia Motoros ! Mióta megosztottad ezt a receptet velünk, havonta készítem el a családnak ezt a Cigánypecsenyét. A receptet fejből tudom és változtatás nélkül alkalmazom, köszönjük neked !!

motoroskonyhaja 2016.07.13. 18:52:01

@Dióbélbácsi: Szia!
Örülök, hogy ízlik, én is nagyon szeretem!

Remélem még több más receptemmel is örömöt tudok okozni Neked ;)

Zsuzsanna Kovács xy 2017.07.05. 13:55:03

Kedves Motoros !
Laikus vagyok én ahhoz, hogy eldöntsem, hogy az általad közölt recept alapján készített cigánypecsenye a leges-leges legautentikusabb-e, avagy van ennél eredetibb, de mivel ma kipróbáltam és éppen az imént nyeltem le az utolsó falatokat, annyit mondhatok, hogy minden falat külün-külön kulmináris élvezetet okozott. Köszönöm a receptet !

motoroskonyhaja 2017.09.04. 23:00:52

@Zsuzsanna Kovács xy: Kedves Zsuzsanna! Ahogy valaki másnak írtam is: "Kb. 70 cigány családot kérdeztem meg (Szekszárd, Tolna, Bogyiszló, Veszprém, Ajka, Devecser, Győr), ők 90%-ban így készítik, ezért is így írtam meg... (a cigány kifejezést pedig azért használom, mert ők magukat így hívják, nem pedig romázzák, azt ki nem állhatják)."
Lehet van eredetibb, vagy sokkal jobb, de én azt szerettem volna megírni, ahogy a gyűjtésem alapján a cigányok készítik.
Ami viszont számomra lényeges hogy ízlett, és "minden falat külün-külön kulmináris élvezetet okozott". Köszönöm szépen a visszajelzést! Remélem más receptjeim is elnyerik a tetszését ;)

szivar 2020.03.11. 12:34:41

Ezt a receptet kérném szépen kiegészíteni, mert az első adag cipőtalp lett, köszönhetően annak, hogy túl vékonyra metéltem a húsocskát. Legalább egy sacc/kb információt is belebiggyeszthetnél a kezdők számára - azaz hogy hány centi vastag szeleteket kell használni. Mert nem mindenkinek egyforma vastag az ujja. :)

Amúgy már rákaptam arra, hogy reggelire elkészítem ezt a szószt (értelemszerűen kisebb adagban), lepirítom a füstölt zsírszalonnát, lepamacsolom és még sütöm pár percig. No, az fel tudja dobni a napot. Mellé köret: kenyér, legalább ki lehet törölgetni vele a szószos zsírt...

motoroskonyhaja 2020.03.14. 20:13:33

@szivar: Pedig nem kell hozzá vastag szelet, mint pl. egy steakhez. Egy 1,5 max. 2 centi vastag bőven elég. A lényeg - ahogy írtam is - nem szabad klopfolni, bevágni, stb. Nem lehet, hogy túlsütöd? Eddig - veled együtt - talán ha hárman írták azt, hogy nem sikerült, egyről kiderült, hogy túlsütötte, a másik nem válaszolt. Pedig 300.000 feletti megtekintéssel rendelkezik jelenleg a poszt, és több, mint 4.100-an kedvelik.
Az ötlet jó, de ha szósszal átsütöd a szalonnát újra, akkor dobj hozzá kevés hagymát is pirítani, a tunkolt kenyérrel nagyon finom lehet! ;)

szivar 2020.03.14. 22:16:45

@motoroskonyhaja: Azt írtam hogy elsőre. Másodszorra már inkább közelebb volt a kettő centihez - akkor már meg is lehetett jóízűen enni. Ezért is írtam azt, hogy a kezdők számára is írd bele posztba, mert a hozzászólásokat nem sokan olvassák el előtte -> durr bele bumm -> sz*r. Sajnos megint rákényszerültem a főzésre, mert a mutter lerobbant... Néha azért meg lehet enni. :D

De a füstölt szalonna... Ilyen miskulanciával összemázolva... Csak próbáld ki és utána szidhatsz bátran és ezerrel. :P

motoroskonyhaja 2020.03.15. 10:40:25

@szivar: Oké, én olvastam akkor rosszul ;) Beletettem a posztba a hús ajánlott vastagságát, köszönöm, hogy jelezted+ ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.17. 12:00:50

Elkészítettem ismét és posztolni is fogom ('15-ben már e poszt szerint sütöttem)!
Valóban így a tökéletes, köszi.

motoroskonyhaja 2020.03.18. 19:24:29

@Andrass9: Igen, olvastam anno, és köszönöm! ;) Én meg úgy feltüzeltem magam a legutóbbi Blogkocsma poszton, hogy ma este disznótoros lesz itthon! Csak már érjen haza a Zasszony a melóból, hogy süthessem őket végre :) :) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.19. 20:51:57

@motoroskonyhaja: Én is enném, ha itt hozzájutnék ehető töltöttáruhoz, de ez valahogy nem sikerült az elmúlt 30 évben :(
Cserében sütöttem remek palacsintákat a Zasszonynak (meg a szomszédságnak).

Kopasz Szuzukis 2020.06.13. 21:11:18

Apró észrevétel: a bihari, és a békési cigányok borsikát (csombor) használnak majoranna és oregano helyett.

motoroskonyhaja 2020.06.14. 10:46:08

@Kopasz Szuzukis: Köszönöm szépen, ezt nem tudtam, de ki fogom egészíteni a posztot ezzel az infóval. Én - ahogy írtam is az egyik kommentemben anno . Szekszárd, Tolna, Bogyiszló, Veszprém, Ajka, Devecser, Győr és környéki családokat kérdeztem meg.
(nagyon régen nem jártál erre, de örülök, hogy most megint ;)
süti beállítások módosítása