Balkán fanatic - Szófia 3.
2012. november 29. írta: motoroskonyhaja

Balkán fanatic - Szófia 3.

Életmód - 1.

Hogyan is élnek Szófiában az emberek? Hát eléggé a külsőségek határozzák meg a mindennapjaikat. Említettem a 6 Porshét egy utcában, az van, de betonút már nincs hozzá :) Ugyanígy működik minden, ahogy ChiliRevivel jellemezni szoktuk: nyugatmajmolás...

Rengeteg jó ételük-italuk van, mégis a nyugati márkák a slágerek, még ha sokkal rosszabb minőségűek is. De ha az ember végig sétál Szófia sétáló utcáján megérti miről beszélek: a Vitosa boulevardon (ajj be szép elnevezés:) végigmenve három féle üzlettel találkozhatunk: legújabb divatmárkák üzletei, kávézók hatalmas terasszal, és külföldi éttermek garmadája. A legújabb divatmárkákról nincs mit mondani, egy Prada, vagy Gucci szalon önmagáért beszél. Találtunk egy nagyon érdekes boltot is, ezt Camden High Street-nek hívják. Aki ismer minket tudja, hogy oda és vissza vagyunk a londoni Camdentől, így rögvest be is ugrottunk az üzletbe. Aztán jókat röhögtünk magunkban: a boltnak természetesen semmi köze a Camden roadhoz, egyszerű nyugatmajmolás ez is. Ócska angol szuvenírek garmadája, amit mindegyik Oxford streeten lévő üzletben a turisták nyakába varrnak (csak Szófiában a londoni árak többszörösét kérik értük).

04_camden.JPG

A kávézók már megérnek egy misét: minden utcában (a legutolsóbban is), minimum kettő van, és megél! Ezek a társadalmi élet színterei, itt történnek a "nagy dolgok". A bolgárok imádnak reggeltől ott kotlani, és kávézás közben eszmét cserélni. A külföldi éttermek a nyugat majmolás velejárói, tálalhatsz görög, török, ámerikai, olasz, indiai - ergo mindenféle éttermet, csak bolgárt nem.

Meki "természetesen" itt is van, a jó öreg globális gondolkodás alapján az árak teljesen megegyeznek a világ bármely más pontján lévő éttermekével (csak a bérek mások mindenütt, de ez egy másik szösszenet:) Ráadásul itt kapható az általam egyetlen fogyaszthatónak ítélt Mekis cucc, a dupla sajtos McRoyal, nem úgy, mint Horvátország tengerpartján, ahol -mivel tengerpart- az egész család egy kikötői hal-ebédre készült, de ilyen ott nem létezik, Meki viszont van, így nem volt más választás....

08_meki.JPG

Van viszont adventi díszítés az egész utcában. Mint megtudtuk ez igen praktikus okból van így: nem kell minden évben felszerelni a cuccokat. Csak azért így szeptember közepén-végén "kissé" röhejesen hatottak.

09_kari.JPG

Mivel a szemünk már kopogott az éhségtől kénytelenek voltunk betérni mi is egy ilyen "nyugati" műintézménybe. Előtte kb. 2 órán keresztül kerestünk helyit (google a mi barátunk, stb). Hát nem volt. Így betértünk egy -az étterem által- világkonyhának hirdetett helyre, a Gekko-ba. A sör legalább bolgár volt, és dohányozni is lehetett a teraszon (Szófiában gyakorlatilag két alapvető "élelmiszer" van: a cigi és a pia. De mindkettő nagyüzemi módon...., erről majd később).

Én ámerikai sertésbordát kértem, ChiliRevi pedig házi pappardellét parmezánnal. Nos a jó hír az, hogy ócsó volt..... Az ámerikai sertésborda annyira volt az, hogy adtak hozzá steak burgonyát (ahogy amerikában még véletlenül sem eszik) és egy mézes-mustáros szószt egy leheletnyi chilivel.

01_amerik.JPG

02_amerik.JPG

A pappardelle tulképpen egy Carbonara variációval volt nyakon öntve, a sajt valóban Parmezán (nem Grana Padano vagy Gran Moravia), és még friss bazsalikom is került a tetejére. Nem volt rossz, de én ezerszer jobbat készítek otthon (jó-jó, most lehet dobálni engem, de be fogom bizonyítani:)

03_amerik.JPG

Legalább nem maradtunk éhesek, de nem adtuk fel az igazi bolgár kaják utáni hajszát. A következő részben folytatom a szófiai életmódot. Lesz itt mézfesztivál, művészeti hétvége, "Csodák" palotája, utcai guggolós, Pia workshop  és sok minden más. Csak egyet kell aludni hozzá :)

következő rész ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr884933222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása