Balkán fanatic - Szófia 2.
2012. november 28. írta: motoroskonyhaja

Balkán fanatic - Szófia 2.

Épületek

Kilépünk a metróból. Ahogy az aluljárón megy felfelé az ember úgy csapja arcba Szófia - minden kincsével együtt. Először Szent Petyka síremlékébe botlik az utazó (a hely teljes neve Szvetka Petyka - azaz szent Péntek, nagypéntek). A hely nagyságához képest kicsi, és szeret elbújni a "rengetegben".

01_Szent petyka.JPG

Amint felérünk szembeötlik a Banja Basi dzsámi, és azonnal lenyűgöz építészeti megoldásaival. Amikor mi ott voltunk épp' felújították, de ez cseppet sem vont le az értékéből.

02_Dzsami.JPG

Ahogy a dzsámi mögötti fürdő felújítása sem.

03_Fürdő.JPG

És az ember csak kapkodja a fejét. Orosz, Ukrán, Török, Bolgár, Görög építészeti remekek,

07_vn szekes.JPG

08_vn szekes.JPG

09_vn szekes.JPG

010_orosz.JPG

de a téren még helyet szorítottak egy Sheraton hotelnek és egy CUM áruháznak is. A CUM külön említést érdemel.

04_CUM.JPG

Aki járt már a londoni Selfridges-ben, az ismerősnek fogja látni - a tömeg kivételével, itt ugyanis egy-egy lézengő emberen kívül senki vásárló nincs. Nem úgy az oldalába "vájt" élelmiszer-üzletnek. A Picadilly üzletlánc a hozzánk legközelebb álló, nyugati típusú üzlet. Benne minden, mi szem-szájnak ingere, csak éppen bolgár dolgokat nem kapni :( Nincs helyi mustár, fűszerek, szószok, helyette megy ezerrel a nyugat-majmolás. Kaphatunk 7days-t, Mars szeletet, bármit, ami nyugati - de mi nem ezért jöttünk. Ki is fordulunk az üzletből.

011_picad.JPG

A normál turista-útvonalakon nagyon szép, felújított részek vannak, de ha valaki letér..... hát arcába kapja az igazi Szófiát. Nézzük csak meg a George Washington utcát, vagy a járdákat :)

05_gw.JPG

012_jarda.JPG

Ilyenkor gondolkodik el az egyszerű turista, hogy akkor hogyan is élhetnek a bolgár fővárosban. A következő részből ki fog derülni :) (és nem kell annyit várni rá, a héten még két rész fog megjelenni Szófiával kapcsolatban).

Következő rész ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr484931320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása