Békebeli töltött marhatekercs kapribogyós sörmártással
2021. február 15. írta: motoroskonyhaja

Békebeli töltött marhatekercs kapribogyós sörmártással

A napokban kegyetlenül hideg van, de mit rinyálunk, hiszen tél van, itthon ez a hideg évszak, és kész. De ha már tél, és nagyon hideg, akkor együnk egy régi téli klasszikust a majdnem elfeledett régmúltból, ami valóban testet-lelket felmelegítő, különleges kulináris élményt ad amellett, hogy nem kell sokat vacakolni vele. Tartsatok velünk most is!
dscn5220.JPGEbben a nagy hidegben egyetlen nagyon idegesítő dolog van, mégpedig a facebook. Ez a szemét naponta bombáz az "Emlékeid" nevű múltidézéssel. És naponta dobálja fel azt, hogy az utóbbi években ezen és ezen a februári napon hol voltál, mit csináltál. Ananászt szedtél. Banán- vagy teaültetvényen voltál. Fürödtél a dzsungelben vagy az óceánban. Éppen egy vulkán kráterében túráztál, bálnákat figyeltél meg, vagy leégtél a napon egy februári alkalommal. Nnnna, ez valóban rinyálásra ad okot, hiszen jelenleg sehová sem lehet menni, csupán itthon megélni a telet. De van remény, már gőzerővel tervezzük a következő utazásunkat (nem, nem nyáron, aki ismer minket az tudja: mi sosem megyünk a melegből melegbe ;)
Szóval ilyen hideg, szeles, morcos időben mi mást tehetünk, minthogy ünnepibbé varázsoljuk a hétköznapokat, munka utáni estéinket egy-egy finom fogással. Az alábbi recept a régi, valóban polgári időket hozza vissza, nem nehéz elkészíteni, mégis laktató, nagyon finom és nem hétköznapi.

Békebeli töltött marhatekercs kapribogyós sörmártással, rösztivel


Hozzávalók:
4 szelet marhacomb (egyenként kb. 20 dkg-s)
5 dl sör
3-4 dl húsleves, vagy levesalap
20 dkg sima füstölt bacon
4 szelet sült prágai sonka (a sima főttnek se íze se bűze)
1 közepes fej vöröshagyma
2 közepes csemege uborka
2 evőkanálnyi normális mustár
1 evőkanálnyi kapri
1 teáskanál fűszerpaprika (bogyiszlai)
1 teáskanál vaj 
Kevés finomliszt
Bors
Só (parajdi)

Elkészítése:
Nagyon egyszerű a recept, no para! Fogjuk a húsokat, majd egyenként kiklopfoljuk őket. Amilyen picurinak tűnnek a vásárláskor, annyira szépen kiterülnek a klopfolás hatására. Olyan szépen, hogy simán keté tudjuk őket vágni keresztbe. Megkenjuk őket mustárral,
dscn5155.JPGmajd sózzuk, borsozzuk, és meghintjuk a fűszerpaprikával:
dscn5159.JPGKettévágjuk a sült prágai sonkákat is, majd szépen ráhelyezzük őket a húsokra.
dscn5161.JPGJöhetnek a félbevágott baconok, amikre az időközben finomra aprított vöröshagyma kétharmadát és a szintén aprított csemegeuborkát tesszük.
dscn5165.JPGFeltekerjük, mint egy szivart, majd cérnával (cinegével) átkötjük, hogy ne eshessenek szét. Nem kell tökéletességre törekedni, a lényeg, hogy a töltelék ne jöhessen ki, és a hús ne nyílhasson szét.
dscn5168.JPGHevítsünk kevés zsiradékot (mi most kacsazsírt használtunk), majd süssünk kérget a tekercsekre. Oldalanként elég nekik 1-1 perc. 
dscn5172.JPGMiközben a húsok pirulnak mehet hozzá a vajacska:
dscn5176.JPGettől ízletesebb lesz a hús, és fényesebb a mártásunk. Mikor a húsok kellően megpirultak
dscn5182.JPGbontsuk ki a nem lehűtött sörünket, és - fájó szívvel - locsoljuk bele az egészet az edénybe, ahogy a szobahőmérsékletű húsleves is mehet hozzá a darabolt kaprival együtt.
dscn5184.JPGZuttyantsuk rá a maradék vöröshagymát, és kenjük meg a húsok tetejét kevés mustárral (elég csak egy jelzésértékű csíkocska mindegyikre),
dscn5192.JPGmajd vegyük vissza a hőt közepesre, fedjük le az edényt, és hagyjuk magára úgy 40 percig. Eddig 15 percet dolgoztunk vele, 40 percig nem kell hozzányúlnunk, csináljunk csak bátran azt, amit szeretnénk. 
Az idő letelte után vegyük ki a húsokat pihentetni, és kicsit hűteni. Addig kapcsoljuk vissza a hőt, és sűrítsük be a lét a liszttel. Amíg a mártás elkészül le lehet szedni a zsinegeket a langyosra hűlt húsokról.
Elkészültünk, már csak tálalni kell!
Kanalazzunk a mártásból a tányérokra, majd helyezzünk adagonként a tetejükre a félbevágott hústekercsekből. Mi rösztivel tálaltuk, de lehet sima főtt- vagy vajon átfuttatott petrezselymes krumpli is a köret. A bucatini sem ellensége, sőt: úgy fog viselkedni vele, mintha csak egy vadas mellé adnánk.
dscn5222.JPGFűszeres, ízgazdag, laktató és forró, amely a régi, lustább korokat idézi egy-egy morcos téli napon. Lehet akár hétvégére is elkészíteni családi ebédnek, de semmivel nem több idő a fagyos hétköznapokon vacsorára feltálalni. A puha marhahús zamata nagyszerű harmóniában párosul a savanyú uborka, a mustár és a kapri pikáns savanykásságával, amit kitűnően kiegészít a hagyma édessége és a sonka-bacon füstös sóssága.

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8816428348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2021.02.16. 16:51:08

Jóság, de hova tűnt a kapribogyó? :)
Amúgy meg egy jótanács, hehe, höhö :) Egy liter sört kell bekésziteni, oszt' akkor jut a bélbe is :)

motoroskonyhaja 2021.02.16. 16:54:20

@Kedélyes Paraszt: Köszi! :) A kapri benne van a mártásban, ahogy írtam is a posztban :) Azért nem látszik szerintem, mert aprítottam, mielőtt beletettem volna.
Köszi a tanácsot, vásárlásnál sajnos csak az ételre koncentráltam, a szakács meg hoppon maradt. No de többször nem fogom elkövetni ezt a hibát :D :D :D

nincs1agy 2021.02.16. 16:55:54

@Kedélyes Paraszt: A kapribogyó nem vész el, csak átalakul..:D
süti beállítások módosítása