Extra sajtos házi stangli
2021. január 08. írta: motoroskonyhaja

Extra sajtos házi stangli

forrón a sütődből - otthon

Imádjuk a szabadnapokat! Olyankor mindig sokáig lustálkodunk, majd egy számunkra nagyon is kényeztető reggelivel kezdjük a napot. Reggielivel, ami lehet akár délután 3-kor is, mert baromira ráérünk, és ha már itthon tudunk lenni kettesben, hát használjuk is ki az időt, és adjuk meg minden étkezés módját. Rengeteg kényeztető reggeli receptet osztottunk már meg eddig is (rá tudtok keresni a reggeli szó beírásával a keresés mezőben), reméljük azért kipróbáltatok párat. Aminek viszont biztosan nem fogtok tudni ellenállni, az a forró, frissen sült, extra sajtos stangli, azaz az igazán sajtos kifli!
Tartsatok velünk most is! Vigyázat, kajapornó veszély!!! :) 
dscn4985.JPGExtra sajtos stangli, forrón a sütőből - otthon készítve

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (BL-80)
40-45 dkg reszelt sajt (jó hozzá a normális - mondom normális!- edami vagy trappista is)
2,5 dl langyos tej (a tej egy részét 25%-os tejföllel helyettesíthetjük)
7 dkg vaj (VAJ, nem margarin...)
1 dl langyos víz (a liszt állagától és fajtájától függően, ezt majd a posztban)
2 tasak porított élesztő
2 teáskanál só
csipetnyi cukor

Elkészítése:
Egyszerű, kevés munkával jár, de az eredmény fenomenális, garantáljuk! ;)  Fogjuk a jó öreg kenyérlisztet (BL-80), szitáljuk át, majd adjuk hozzá a vajat, a szárított élesztőket, a tejet, a vajat, a sót és a cukrot. Keverjük össze, közben adagoljuk hozzá a langyos vizet, amennyi kell. A vizet mindig apránként adjuk gyúrás közben a tésztához. A lényeg, hogy a készülő tészta elváljon az edény falától a dagasztás végére. Mi persze előnyben vagyunk, hiszen - törzsolvasóink pontosan tudják - egy nagyon trendi (32 éves) ropotgéppel szoktuk a dagasztást megoldani :) Ha a tészta kész, egy tálba téve - letakarva - tegyük langyos helyre 1,5 órára. Addig.... bármit csinálhatunk. Mondjuk egy közös fürdés? ;) A 1,5 óra után ilyen gyönyörűre fog dagadni a tésztánk. Ha tejföllel helyettesítjük a tej egy részét, attól még gazdagabb, még lágyabb tésztát fogunk majd kapni, érdemes kipróbálni.
dscn4937.JPGSzedjük ki a tálból, majd vágjuk három felé, ez eddig nem nehéz, ugye? Ha megvan a három adag tésztánk,  nyújtsuk ki egyesével a lisztezett deszkán (és ne úgy, mint mi, mert mi simán az előkészítő pulton oldottuk meg a folyamatot, ahogy szoktuk is :) )  A sajtot felezzük el, majd az egyik felét reszeljük le a reszelő kis lyukán. Osszuk el ezt a reszeléket három felé, majd a harmadával hintsük meg a tészták mindegyikét, így egyforma sajtmennyiség fog a stanglikba kerülni. Amint elkészültünk egy-egy tésztával
dscn4947.JPGkezdjük el hosszában felgöngyölíteni, feltekerni.dscn4949.JPGAmikor feltekeredett, akkor egy hosszabb kígyót fogunk kapni:
dscn4941.JPGVágjuk középen ketté, majd a végeit hajtogassuk be picit. Nnnnna, nem kell Michelin-csillagos módon, hiszen otthon vagyunk, csak simán, bátran tegyük, ha nem lesz mindegyik ugyanolyan, akkor is szuper lesz, plusz sülés közben gyönyörűen alakulni is fog az egyre dundibb tésztánk.
dscn4944.JPGHa elkészültünk mindhárom tésztával (és azok kettévágásával, behajtogatásával) tegyük a kiflicskéket egy sütőpapírral kibélelt lapos tepsire, egymástól úgy 4-5 centi távolságra,
dscn4952.JPGmajd kenegessük meg kevés langyos tejjel a felületüket.
dscn4953.JPGMost fogjuk a maradék sajtot (azt a felet, amit eddig meghagytunk), és a reszelő legnagyobb fokán (hiszen ha már sajtos, akkor legyen extra sajtos) reszeljük le az összeset. Ezzel a csodásan kövér reszelékkel pedig hintsük be a kifliket, de rendesen!
dscn4960.JPGSpricceljük meg alaposan vízzel az ételt, majd takarjuk le úgy, hogy még véletlenül se érjen hozzá a tejes-sajtos tetejükhöz semmi. A legjobb megoldás, ha egy magasabb falú sütőtepsivel fedjük le az ételt, addig fel tudjuk fűteni a sütőt 170 fokra, tudunk egy finom fehérbort bontani, vagy ki tudunk keverni egy szardellás vajat is akár.
Ha a sütő felfűtött mehetnek is be a csodák sülni:
dscn4962.JPG25 perc 170 fokos sütés után emeljük fel a hőt 190-195 fokra, és süssük a stanglikat további 10 percig, meg fogják hálálni a kicsikék. Nem is kell több idő, hiszen elkészültünk! Vegyük ki a finoman illatozó remekeket a sütőből, 
dscn4968.JPGdscn4975.JPGmajd szedjük egy vágódeszkára, vagy bárhová, ahol hűlni tudnak (a tepsi még forró, ezért nem javasolt rajta hagyni). Amint ehető állagú lesz, és lehűl annyira, hogy kóstolni tudjuk...... hát be fogjuk zabálni az egészet. szerdallás vajjal, sima vajjal, teával, habos házi kakaóval, magában, bárhogy! Az, hogy nekünk sikerült kenyérkosárba tenni, hát az a mérhetetlen önuralmunkról árulkodott... :)
dscn4986.JPGFinom, házi kakaóval vagy igazán jó teával önmagában is eszméletlen élmény. Ha pedig még tuningoljuk is kettévágva pár szelet minőségi szárított sonkával, frissen főtt tojással, vagy szardíniakrémmel, esetleg habos, házi mustáros-tejszínes snidlingmártással, rukkolával vagy házi gombakrémmel, hát fél perc sem fog kelleni, hogy elfogyjon :)

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8516373030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása