Ha a luxusreggeli-, vagy előétel szinonímáját szeretnénk megtalálni nem is kell tovább keresnünk: friss, hízott libamáj. Igazán ünnepi. Igazán egyedi. Igazán különleges, amit csak valóban különleges alkalmakkor eszünk. Nagyon egyszerű elkészíteni, sokáig eláll, és eszméletlen finom. Tartsatok velünk most is!Zsírban sült hízott libamáj
Hozzávalók:
50-60 dkg-s szép, friss, hízott libamáj
1 kg libazsír
2 ágacska rozmaring
Elkészítése:
Olyan egyszerű, a neten mégis össze-vissza rontják el. Van, ahol konfitáltnak írják, pedig nem az, hiszen kb. 15 perc alatt elkészül, egy konfitált hús viszont hosszú órák alatt. Van, ahol ugyanannyi zsiradékot ajánlanak, mint a máj súlya, ami azért nem szerencsés, mert nem fogja tudni befedni a májat, így hamar megromolhat. No de mindegy is, lássuk mi hogyan is csináljuk.
A libamájat felhasználás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből és a csomagolásából, így mikorra felhasználásra kerül már szabőmérsékletű lesz.
Fogjuk a zsírt, kanalazzuk egy fazékba, majd szépen melegítsük fel. Amikor olvadni kezd tegyük hozzá a két ágacska friss rozmaringot, de csak addig, míg a zsír teljesen fel nem hevül. Abban a pillanatban már vegyük is ki, különben megégne, és kesernyés ízt kölcsönözne az ételnek.
Most jöhet a libamáj. Egyszerűen - de óvatosan! - küldjük el fürdeni, azaz merítsük a forró zsírba.Bontsunk egy üveg hűs Irsai Olivért, és kortyoljunk el egy pohárral, mert a munka nehezén már túl is vagyunk. Amíg a bort ízleljük a libamáj magától készül, nem kell kevergetni, rázogatni stb. 10 perc múlva óvatosan fordítsuk meg a belsőséget, és további 2-3 percig (nem tovább!!!!) rotyogtassuk, majd húzzuk le a tűzről, mert elkészültünk. Tadááám, hát nem volt az egész művelet több 15 percnél.
Óvatosan emeljük ki a májat, majd helyezzük abba a tálba, amiben majd az asztalra fogjuk adni. Öntsük rá az olvadt zsírt,majd hagyjuk az ételt szobahőmérsékletre hűlni. Tegyük be a hűtőbe, és a nagy alkalomkor tálalhatjuk is. Sokan írják a neten, hogy szűrjük le a zsírt, és úgy öntsük a májra, de könyörgöm: vétek - és ostobaság - lenne mindazt az értékes és finom májmorzsalékot kidobni az ételből, ami a zsírt még finomabbá és gazdagabbá teszi. Sokan írják azt is, hogy tegyünk a májjal együtt vörös- vagy fokhagymát a zsírba, mi azt mondjuk: ez az étel önmagában tökéletes, nem kell a zsiradékba más fűszer, fogyasztáskor viszont mehetnek hozzá frissen.
Tálaláskor friss, ropogós kenyérre kenjük a dermedt, májdarabos zsírt, majd helyezzük vagy rá, vagy mellé a csodásan krémes libamájszeleteket (attól függ, hogy ünnepi villásreggelinek vagy előételnek szánjuk). Újhagymával vagy lilahagymával kínáljuk, és csak a fogyasztáskor sózzuk. Nagyon jól megy hozzá egy pohár minőségi Irsai Olivér, de egy jó évjáratú félszáraz Szamorodni is csodásan kiegészíti..
Ez a krémesen olvadó luxusétel megfelelően indítja az ünnepi reggelünket, vagy egy csodás menüsor kezdete is lehet. Egyszerű elkészíteni, és a zsírnak köszönhetően sokáig eláll annak ellenére, hogy tulajdonképpen egy belsőségről van szó. Az évek során többször is csodálkoztak a kollégáim azon, amikor pl. Karácsony után szendvicseket vittem munkába. Kérdezték: Te mit eszel? Zsíros kenyeret - válaszoltam, és nem is hazudtam ;) Jó étvágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).