Ha a luxusreggeli-, vagy előétel szinonímáját szeretnénk megtalálni nem is kell tovább keresnünk: friss, hízott libamáj. Igazán ünnepi. Igazán egyedi. Igazán különleges, amit csak valóban különleges alkalmakkor eszünk. Nagyon egyszerű elkészíteni, sokáig eláll, és eszméletlen finom. Tartsatok velünk most is!
Zsírban sült hízott libamáj
Hozzávalók:
50-60 dkg-s szép, friss, hízott libamáj
1 kg libazsír
2 ágacska rozmaring
Elkészítése:
Olyan egyszerű, a neten mégis össze-vissza rontják el. Van, ahol konfitáltnak írják, pedig nem az, hiszen kb. 15 perc alatt elkészül, egy konfitált hús viszont hosszú órák alatt. Van, ahol ugyanannyi zsiradékot ajánlanak, mint a máj súlya, ami azért nem szerencsés, mert nem fogja tudni befedni a májat, így hamar megromolhat. No de mindegy is, lássuk mi hogyan is csináljuk.
A libamájat felhasználás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből és a csomagolásából, így mikorra felhasználásra kerül már szabőmérsékletű lesz.
Fogjuk a zsírt, kanalazzuk egy fazékba, majd szépen melegítsük fel. Amikor olvadni kezd tegyük hozzá a két ágacska friss rozmaringot, de csak addig, míg a zsír teljesen fel nem hevül. Abban a pillanatban már vegyük is ki, különben megégne, és kesernyés ízt kölcsönözne az ételnek.
Most jöhet a libamáj. Egyszerűen - de óvatosan! - küldjük el fürdeni, azaz merítsük a forró zsírba.
Bontsunk egy üveg hűs Irsai Olivért, és kortyoljunk el egy pohárral, mert a munka nehezén már túl is vagyunk. Amíg a bort ízleljük a libamáj magától készül, nem kell kevergetni, rázogatni stb. 10 perc múlva óvatosan fordítsuk meg a belsőséget, és további 2-3 percig (nem tovább!!!!) rotyogtassuk, majd húzzuk le a tűzről, mert elkészültünk. Tadááám, hát nem volt az egész művelet több 15 percnél.
Óvatosan emeljük ki a májat, majd helyezzük abba a tálba, amiben majd az asztalra fogjuk adni. Öntsük rá az olvadt zsírt,
majd hagyjuk az ételt szobahőmérsékletre hűlni. Tegyük be a hűtőbe, és a nagy alkalomkor tálalhatjuk is. Sokan írják a neten, hogy szűrjük le a zsírt, és úgy öntsük a májra, de könyörgöm: vétek - és ostobaság - lenne mindazt az értékes és finom májmorzsalékot kidobni az ételből, ami a zsírt még finomabbá és gazdagabbá teszi. Sokan írják azt is, hogy tegyünk a májjal együtt vörös- vagy fokhagymát a zsírba, mi azt mondjuk: ez az étel önmagában tökéletes, nem kell a zsiradékba más fűszer, fogyasztáskor viszont mehetnek hozzá frissen.
Tálaláskor friss, ropogós kenyérre kenjük a dermedt, májdarabos zsírt, majd helyezzük vagy rá, vagy mellé a csodásan krémes libamájszeleteket (attól függ, hogy ünnepi villásreggelinek vagy előételnek szánjuk). Újhagymával vagy lilahagymával kínáljuk, és csak a fogyasztáskor sózzuk. Nagyon jól megy hozzá egy pohár minőségi Irsai Olivér, de egy jó évjáratú félszáraz Szamorodni is csodásan kiegészíti..
Ez a krémesen olvadó luxusétel megfelelően indítja az ünnepi reggelünket, vagy egy csodás menüsor kezdete is lehet. Egyszerű elkészíteni, és a zsírnak köszönhetően sokáig eláll annak ellenére, hogy tulajdonképpen egy belsőségről van szó. Az évek során többször is csodálkoztak a kollégáim azon, amikor pl. Karácsony után szendvicseket vittem munkába. Kérdezték: Te mit eszel? Zsíros kenyeret - válaszoltam, és nem is hazudtam ;)
Jó étvágyat!
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).