Stefánia muffin sajtos tejfölmázzal
2020. december 21. írta: motoroskonyhaja

Stefánia muffin sajtos tejfölmázzal

hagymás tört burgonyával

Idén - szerintem életemben először - úgy alakult, hogy 9 napon keresztül "kénytelen vagyok" itthon lenni szabin és pihenőn Karácsonykor. Hihetetlen, hogy kereskedelem/vendéglátás területen dolgozva ilyen nagylelkű munkáltató létezik, és lám: mégis! Az ünnepi bevásárlásokat már rég letudtuk Dórival, minden ott figyel a hűtőben, fagyasztóban, kamrában, ami az igazán különleges alkalomra kell.
Tegnap Aranyvasárnap volt, meg is adtuk a módját már a reggelinél: nagy alvás után 14:30-kor ettük, gambaspástétom, Lapsang Souchong, friss, ropogós bagett és lágytojás volt terítéken sajtokkal, szószokkal, miegymással. Ez eddig oké is, de mi legyen akkor az ebéd? Szeretjük a stefániát, szeretjük a muffint így kézenfekvő volt, hogy házasítsuk őket, persze azért egy kis csavart hozzátettünk :) 
dscn4837.JPGStefánia muffin sajtos tejfölmázzal, hagymás tört burgonyával

Hozzávalók:
1 kg kockára vágott főtt burgonya
50 dkg sertés darálthús (30%-os zsírtartalmú, különben száraz taplót rágcsálhatnánk)
5 főtt tojás
1 nyers tojás
1 fej vöröshagyma
2 szikkadt kifli vagy ennek megfelelő súlyú kenyér (a vizes zsemlét ne akarjuk lazítónak, mert sz*rt sem ér)
1 pohár normális (25%-os) tejföl (175 gr)
10 dkg aromásabb sajt
4 gerezd fokhagyma
zsír
petrezselyemzöld
2 teáskanál fűszerpaprika
Bors


Elkészítése:
Ahogy az alkatrészekből is látszik egy egyszerű tojásos fasírtot fogunk készíteni, de nem hagyományos módon. Lássunk is hozzzá: először a szikkadt kifliket vagy kenyeret tépkedjük apró darabokra, majd tegyük egy tálba, amibe előzőleg 2 evőkanál tejfölt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót és borsot kevertünk el vízzel. Ebben fognak ázni és duzzadni a kifli- vagy kenyérdarabok. Amíg ők békésen csücsülnek a lében keverjük össze a húsmassza alapot. A darált húshoz adjuk a többi zúzott fokhagymát, fél fej aprított vöröshagymát, a nyers tojást és a petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg fűszerpaprikával. Keverjük alaposan össze a kezünkkel, majd kinyomkodva adjuk az egészhez az áztatott kiflit vagy kenyeret. Alaposan dolgozzuk össze (kb. 1 perc).,
dscn4818.JPGmajd jöhet a muffinforma. Nekünk szilikonos van (a színéért mi kérünk elnézést :), ennek ellenére megkentük az általunk készített kaporolajjal a szélét, csak az íze miatt. Tegyünk kevés húsmasszát mindegyik muffinforma aljára, amire ültessük rá a keresztben (és nem hosszában!) félbevágott főtt tojásokat. Ha hosszában vágnánk őket ketté, akkor nem férnének a formába :) 
dscn4821.JPGHa megvagyunk jöhet a többi fasírtmassza a tojások fölé és köré, míg úgy nem fog kinézni, mint egy muffin.
dscn4824.JPGMehet is az egész a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre, addig szabadprogram mindenkinek :) A muffinok sütési ideje alatt össze tudjuk keverni a maradék tejfölt a reszelt sajttal, de nézhetünk Star Warst is, vagy nyelvet ölthetünk tanulhatunk stb. 30 perc múlva vegyük ki az ételt, és állítsuk a sütőt a legmagasabb grillfokozatra. Amíg a grillszál felfűt kenjük meg egy kanál segítségével a muffinok tetejét a sajtos tejfölmasszával,
dscn4830.JPGmajd dugjuk vissza a sütőbe őket. Gyönyörő, ropogós-barnára fog sülni a máz a grillszál alatt. Grillezés közben készítsük el a hagymás tört burgonyát: hevítsük fel egy serpenyőben a zsírt, amibe tegyük bele az aprított vöröshagyma másik felét. Amint egy picuri színt kap mehet is hozzá a burgonya, amit krumplitörővel 1 perc alatt összekeverünk a hagymás zsírral, miközben meg is törjük őket. Kicsi só és le is húzhatjuk a tűzről, mert elkészültünk. Ahogy a muffinokkal is, hiszen a legmagasabb grillfokozaton nem kell több nekik, mint max. 3 perc, hogy ropogós legyen a tetejükön a máz. Gyorsan kivesszük a sütőből és már csak tálalnunk kell.
A muffinok még papír nélkül is simán kicsusszannak a formából, hozzáadjuk a tört burgonyát és valami finom savanyút. Mi anyósom szuperfinom vegyesvágottját választottuk hozzá, amit én még megspékeltem pár savanyított chilivel is.
dscn4853.JPGEgyszerű, mégis különleges fogás, ami eteti magát. Ha még turbózni szeretnénk, akkor a muffinformákba tehetünk egy-egy csík bacont vagy fekete erdei sonkát is körbe, úgy még ünnepibb, még különlegesebb lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5316352878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása