Lassan sült marharagu csillagánizzsal
2020. június 26. írta: motoroskonyhaja

Lassan sült marharagu csillagánizzsal

A napokban gyönyörű marhalábszárra tettem szert, és már a megvételekor kigondoltam milyen ételt készítek belőle. Nem, nem pörköltet és nem is gulyást! Szerettem volna olyan finomságot, amivel nincs sok munka, majdhogynem magától ekészül, a végeredmény mégis puha, szaftos és ízletes. Persze azért nem egy átlag marharaguban gondolkodtam, hiszen ismertek már :) Akár most hétvégén is elkészíthető, miközben kirándulunk, vagy motorozunk egyet (most a mosásról, takarításról inkább ne beszéljünk :)
dscn3803.JPGLassan sült marharagu csillagánizzsal

Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
50 dkg hagyma vegyesen (vörös- és lilahagyma, törekedjünk a kicsikre)
5 dl paradicsomlé (én Dóri mamájának házi paradicsomlevét használtam)
Marhaalaplé (nekem most bárány volt a fagyasztóban, így azt használtam hozzá)
1-1,5 dl száraz vörösbor
6-7 gerezd fokhagyma
4-5 db babér
2-3 db csillagánizs (aki kevésbe szereti az intenzív ánizsos ízeket, neki elég lesz egy darab is)
Bors

Kevés zsiradék

Elkészítése:
Tök egyszerű, gyakorlatilag 15 perc munka van csak vele. Kapcsoljuk be a sütőt 150 fokra. Már most elfáradt mindenki, ugye? :) Fogjuk a marhahúst (ha egyben vettük vágjuk nagyobb darabokra), majd sózzuk, borsozzuk. Kevés zsiradékot hevítünk serpenyőben (én most kacsazsírt használtam), majd beletesszük a húst. 
dscn3758.JPGMinden oldalát szépen átpirítjuk benne, így - amellett, hogy gyönyörű kérget kap - finoman karamellizálódik is a húsban lévő cukor.
dscn3763.JPGAmikor ilyen szép a színe (kb. 5 perc) tegyük át egy hőálló fazékba, majd a serpenyőbe mehetnek a hagymák a marhahús helyére.
dscn3764.JPGLehet látni, hogy a nagyobb hagymákat daraboltam, a kicsiket egyben hagytam, ahogy a fokhagymákat is egész gerezdenként dobtam az edénybe. Őket is átpirítjuk, amíg szép színük nem lesz (kb. további 2 perc).
dscn3768.JPGA hagymákat tegyük a húsra, a serpenyőt pedig vissza a tűzhelyre. Vétek lenne ugyanis azokat a finom pörzsanyagokat veszni hagyni, amik a hús és a hagymák pirulása során keletkeztek. Nnnnna, erre jó a vörösbor! Öntsük a serpenyőbe, majd szépen kavargatva oldjuk fel az edény alján letapadt finomságokat.
dscn3769.JPGAmikor minden feloldódott, ezzel az ízes lével locsoljuk meg a hagymás húst. A serpenyőre már nem lesz szükségünk (csak a helyére a tűzhelyen, ezért ne kapcsoljuk ki a lángot), de már a fazékkal dolgozunk tovább. Dolgozunk? Ugyanmár! Beleöntjük a fazékba a paradicsomlevet (ha valaki nem szereti a savasabb ízeket tehet egy pici cukrot is bele),
dscn3772.JPGmajd felöntjük annyi alaplével vagy húslevessel, amennyi az egész ételt elfedi. Hozzáadjuk a babérlevelet és a csillagánizst,
dscn3775.JPGmajd rátesszük a fedőt és felforraljuk.
dscn3780.JPGAmint felforrt a lé kapcsoljuk ki a hőt, és az edényt tegyük az előmelegített sütőbe.
dscn3781.JPGEzután hagyjuk magára úgy 4,5 órán keresztül. Ugye, hogy nem egy nagy etvasz? Sózni nem kell külön, hiszen a húst sóztuk, a paradicsomlé enyhén savas, és az alaplében/húslevesben is van só. Amint letelt az idő vegyük ki a fazekat a sütőből, mert az ételünk elkészült.
dscn3783.JPGLehet látni mennyire elpárolgott a folyadék, mennyire besűrűsödött az étel. Amit nem lehet látni az az, hogy koncentrálódtak az ízek is. Egy gyors kóstolás, ha kell most tudjuk még sózni. Kivesszük a sallangokat (babérlevél, csillagánizs) és már tálalhatunk is.
Az enyémbe tettem egy finom, szárított piri-pirit, csak az íze kedvéért :) Frissen sült fokhagymás bagettel tálaltam.
dscn3793.JPGSűrű, szaftos, tunkolós étel. A hús olyan puha, hogy elolvad a szánkban. Minimális munkával nagyszerű ízélményhez juthatunk, ami ugyan nem szokványos, ellenben zseniálisan finom. Meglepően ánizsos, mégis kellemesen savanykás a paradicsomtól, és édes a karamellizált hagymáktól.  Egy finom fokhagymás bagett (de lehet fokhagymás pirítós is) nagyszerűen kiegészíti. Tüzes, forró, laktató, mégsem nehéz étel. Nyami :) 

Jó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, ami nincs fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9015960350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2020.06.27. 12:17:15

jóság. Talán a csilisbabot loptam innen :) Én rendszeresen készitek igy bárányt, birkát, kecskét, marhát. Egy dolgot mondanék csak, hogy amikor lefedve beteszed az edényt a sütőbe, akkor abból már nemigen fog viz távozni. Tehát, ha bő szafttal készitetted, akkor az olyan is marad. Nekem az úgy nem jön be igazán, ezért én úgy szoktam, hogy beteszem a cuccot a sütőbe, elmegyek a dolgomra, majd 3-4 óra múlva még egy fél-háromnegyed órára leveszem a fedőt, és úgy sül még az étel. Jobban összeállnak az izek, elpárolog a felesleges viz.

motoroskonyhaja 2020.06.27. 12:57:23

@Kedélyes Paraszt: Köszi az ötletet, de legfőképpen azt, hogy nem csak olvasol, hanem készítesz is tőlünk ételeket! Respect! ;)
(a bárány, birka, kecske miatt most rendesen irigykedünk! Nekünk - még itt, vidéken is - rendesen vadászni kell az ilyen ínyencségekre, pont ezért becsüljük meg a fagyasztónkat, mert (többek között) ilyenekkel van megrakva).
Amiben az ételt készítettük olyan edény, hogy a fedelén oldalt van gőzkijárat (illetve több is, ahogy beállítjuk, így pl. a tészta főzővizét is ki tudjuk önteni belőle úgy, hogy a fedél az edényen marad). Ahogy a posztban lévő képen is látszik rendesen redukálódott a lé az eredeti mennyiséghez képest. Mi sem szeretjük hosszú lével, hanem sűrű, tunkolós szafttal ;)
süti beállítások módosítása