Egy ideig távol voltunk, és "kissé" más ételeken éltünk, ezért ahogy hazaértünk valami nagyszerű ízbombára vágytunk, ami hamar elkészíthető, egyszerű és minden íz benne van, amit a kirándulásunk alatt hiányoltunk. Ez az étel pedig nem más, mint a csülkös bab :) Tudom, itthon még tombol a meleg, de nem tudtuk megállni azt, hogy végre egy olyan egytálétel kerüljön az asztalunkra, ami felpezsdíti az ízlelőbimbóinkat. Gyorsan szerettük volna elkészíteni, így kompromisszumra is kényszerültünk, de nagyon megérte...
Egyszerű csülkös bableves
Hozzávalók:
50 dkg nyers, füstölt csülök
2 doboz konzerv vörösbab (vesebab)
2 szál szép sárgarépa (kb. 25 dkg)
1 szál petrezselyemgyökér (kb. 15 dkg)
1 szép nagy krumpli
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna (mi -szokás szerint- Tomi barátunk háztáji, szabadtartású mangalica-szalonnáját használtuk)
1 csokor petrezselyemzöld
Kis darab (max 6-8 dkg) szárzeller (halványító zellerként is imserhetjük)
2 szem szép krumpli (opcionális, mi most foszlós kenyérrel toltuk az arcunkba)
1 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más)
Só
Elkészítése:
Mi sem egyszerűbb! Minimális zsiradékra tesszük a kockázott szalonnát és a félfőre vágott hagymát, majd pirítani kezdjük. Amikor a szalonna kiadja a zsírját az edényt lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a paprikát. Felengedjük 2 liter vízzel, majd az egész cucc mehet vissza a tűzre. Beletesszük az időközben felkockázott füstölt csülköt (bőrével együtt, of course), a darabolt sárgarépát és petrezselyem gyökeret, majd rázúdítjuk a 2 doboz vesebabot is a darabolt szárzellerrel együtt.
Megvárjuk, míg felforr,
majd visszavesszük a lángot, és hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét. Kb. 30 percig gyöngyözve főzzük, aztán jöhet bele a kockázott krumpli is (már ha azzal szeretnénk elkészíteni. Ahogy írtam is mi anélkül ettük, és úgy is nagyon finom lett. De készíthetjük csipetkével is, azaz 10 dkg liszhez 1 tojást és egy késhegynyi sót teszünk, összegyúrjuk, majd belecsipegetjük a levesbe).
A hús és a krumpli elvileg így már egyszerre fog megpuhulni, így addig kell gyöngyözve főznünk, míg az alkatrészek meg nem puhulnak. Közben persze kóstoljuk, ha kell sózzuk (de vigyázat: a szalonna és a füstölt csülök is eléggé sós, szóval csak óvatosan!) Tálalás előtt keverjük bele az aprított petrezselyem másik felét, így megőrzi minden frissességét és zamatát.
Ha szeretnénk, tálalás előtt tejföllel is dúsíthatjuk. Érdekes, de egy evőkanálnyi darabolt fekete olajbogyó citrommal csodát tud az étellel tenni. Puha kenyérrel, esetleg friss chilivel vagy csípős paprikával adjuk az asztalra.
Forrón az igazi! Ahogy a lágy krumpli a füstölt csülökkel elolvad a szánkban, miközben a bab is krémesen kényeztet, az maga a boldogság!
Jó étvágyat!