Egyszerű csülkös bableves
2018. szeptember 20. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű csülkös bableves

Egy ideig távol voltunk, és "kissé" más ételeken éltünk, ezért ahogy hazaértünk valami nagyszerű ízbombára vágytunk, ami hamar elkészíthető, egyszerű és minden íz benne van, amit a kirándulásunk alatt hiányoltunk. Ez az étel pedig nem más, mint a csülkös bab :) Tudom, itthon még tombol a meleg, de nem tudtuk megállni azt, hogy végre egy olyan egytálétel kerüljön az asztalunkra, ami felpezsdíti az ízlelőbimbóinkat. Gyorsan szerettük volna elkészíteni, így kompromisszumra is kényszerültünk, de nagyon megérte...

dscf6281.JPG

Egyszerű csülkös bableves

Hozzávalók:
50 dkg nyers, füstölt csülök
2 doboz konzerv vörösbab (vesebab)
2 szál szép sárgarépa (kb. 25 dkg)
1 szál petrezselyemgyökér (kb. 15 dkg)
1 szép nagy krumpli
1 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna (mi -szokás szerint- Tomi barátunk háztáji, szabadtartású mangalica-szalonnáját használtuk)
1 csokor petrezselyemzöld
Kis darab (max 6-8 dkg) szárzeller (halványító zellerként is imserhetjük)
2 szem szép krumpli (opcionális, mi most foszlós kenyérrel toltuk az arcunkba)
1 evőkanál fűszerpaprika (bogyiszlai, mi más)


Elkészítése:
Mi sem egyszerűbb! Minimális zsiradékra tesszük a kockázott szalonnát és a félfőre vágott hagymát, majd pirítani kezdjük. Amikor a szalonna kiadja a zsírját az edényt lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a paprikát. Felengedjük 2 liter vízzel, majd az egész cucc mehet vissza a tűzre. Beletesszük az időközben felkockázott füstölt csülköt (bőrével együtt, of course), a darabolt sárgarépát és petrezselyem gyökeret, majd rázúdítjuk a 2 doboz vesebabot is a darabolt szárzellerrel együtt.
Megvárjuk, míg felforr, 
dscf6275.JPGmajd visszavesszük a lángot, és hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét. Kb. 30 percig gyöngyözve főzzük, aztán jöhet bele a kockázott krumpli is (már ha azzal szeretnénk elkészíteni. Ahogy írtam is mi anélkül ettük, és úgy is nagyon finom lett. De készíthetjük csipetkével is, azaz 10 dkg liszhez 1 tojást és egy késhegynyi sót teszünk, összegyúrjuk, majd belecsipegetjük a levesbe). 
dscf6276.JPGA hús és a krumpli elvileg így már egyszerre fog megpuhulni, így addig kell gyöngyözve főznünk, míg az alkatrészek meg nem puhulnak. Közben persze kóstoljuk, ha kell sózzuk (de vigyázat: a szalonna és a füstölt csülök is eléggé sós, szóval csak óvatosan!) Tálalás előtt keverjük bele az aprított petrezselyem másik felét, így megőrzi minden frissességét és zamatát.

Ha szeretnénk, tálalás előtt tejföllel is dúsíthatjuk. Érdekes, de egy evőkanálnyi darabolt fekete olajbogyó citrommal csodát tud az étellel tenni. Puha kenyérrel, esetleg friss chilivel vagy csípős paprikával adjuk az asztalra.
Forrón az igazi! Ahogy a lágy krumpli a füstölt csülökkel elolvad a szánkban, miközben a bab is krémesen kényeztet, az maga  a boldogság!
dscf6280.JPGJó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4514251273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2018.09.20. 16:13:28

Minálunk felé ezt bonyolultabban szokás megoldani: száraz babból. Lusta vagyok na. Vöröshagymás-pirospaprikás-erőspaprikás rántás, rá hideg víz (ha forróban rakja fel az ember, akkor nem puhul meg a bab, soha az életben), bele minden földi jó - elsőnek a bab, ha már kezd pötyögni, akkor a csülök - de az egészben (előtte éjjel nem árt beáztatni a só miatt). Sót nem igazán szoktunk belerakni, inkább vizet, hogy ne legyen ehetetlenül sós - saját füstölés. Felkockázott zöldség és répa másfél marék, petrezselyemzöld ránézésre. Két óra főzögetés többnyire elég neki. Szigorúan kenyérrel fogyasztandó, a húst főzés után és ízlés szerint felkockázzuk. :) Szinte el sem lehet rontani.

motoroskonyhaja 2018.09.20. 19:08:13

@szivar:Mi is bonyolultabban szoktuk megoldani, de most olyannyira ki voltunk éhezve valami finomságra, hogy -ahogy írtam is a posztban- kompromisszumot kellett kötnünk (pl. konzerv bab stb).
Hja, akinek van saját füstölője/füstölése az szerencsés ember :) És igen, szigorúen kenyérrel (,eg sok csípős paprikával :) )
Amin viszont csodálkozok, hogy a húst a főzés után kockáűzzátok. Elárulod miért? Én azért kockázom előtte, mert így hamarabb megpuhul.

szivar 2018.09.21. 05:58:31

@motoroskonyhaja:
A füstölőt akkor készítettem, amikor be sikerült vásárolnom olyan oldalasból, aminek kátrányszaga volt a főzés folyamán - aznap nem csülkös bab volt az ebéd, hanem zsíroskenyér. Én meg begorombultam és összevarrtam egyet vasból. Fél óra munka a sózás (páclé és jó napot), azután 5-6 hét múlva napi három-négy óra megfeszített füstölés (óránként öntök rá fűrészport). :D

"Amin viszont csodálkozok, hogy a húst a főzés után..."
A másfél kiló körüli csülök szépen átfől addigra, mire a bab is jó lesz, megfőzve sokkal könnyebb összemetélni, mindenki annyit vág amennyit jónak lát, nem kell kutorászni a húsdarabok után... A füstölt oldalast viszont előtte szoktam összemetélni. Azért azt el tudod képzelni, hogy pl. a tavaly novemberben füstölt motyó milyen puha lehet már a nyár elején is? :D

laci_52 2018.09.21. 19:06:15

Ha a babot egy éjszakára beáztatjuk, gyorsabban megpuhul, mint a csülök. A csülköt is érdemes beáztatni és főzés előtt leönteni róla a vizet, különben lehet, hogy nagyon sós lesz leves.

motoroskonyhaja 2018.09.21. 19:14:18

@laci_52: Ahogy írtam is: nekünk most úgy kellett egy ilyen kaja, mint egy falat kenyér, ezért használtunk konzerv babot, mert így gyorsan el tudtuk készíteni az ételt (este 6 tájban érkeztünk meg Afrikából, és baromira vágytunk valami normális hazaira:) ) A csülöknél külön írtam, hogy vigyázni kell vele, mert eléggé sós (mondjuk én ha boltit veszek, akkor kizárólag Tóalmásit használok). A csülköt sokan magában teszik fel főni, de ennek én sosem dobom ki a levét, lévén az nagyon jó alapanyag egy további finom leveshez ) .
Darabolni is azért szoktam nyersen, mert így hamarabb megpuhul, és a leves további hozzávalói jobban átjárják a húst.
Ha viszont ráérek úgy csinálom, ahogy írtad is: normális (és lehetőleg többféle) szárazbabból, de most a hamargyorsanaszámbanakaromérezni volt a lényeg :)

laci_52 2018.09.21. 23:21:16

@motoroskonyhaja: A füstölt csülök levét valóban nem kell kiönteni, sőt más füstölt hús levét sem: nálunk húsvét előtt szombaton fő a füstölt sonka(vagy tarja) és a levében főzzük meg a tojásokat, majd a bablevest.

szivar 2018.09.22. 05:54:12

@laci_52: Röhögni nem fogsz, de többnyire felesleges az áztatás a babnál és a lencsénél is (a vöröslencsét most inkább hagyjuk, mert az képes percek alatt szétfőni). Hideg vízben kell felrakni főzni, kb. 20 perccel később fő meg, mint az áztatás után. Ha forró vízbe kerül - bár nem tudom, mi az oka, akkor szinte soha sem fől meg.

Mondjuk ennek akkor van nagy szerepe, amikor az ember hazaesik a munkából és elkezd tanakodni azon, hogy mi is legyen akkor ma az ebéd?

motoroskonyhaja 2018.09.22. 07:37:31

@laci_52: Mi sem szoktuk kiönteni semmilyen füstölt hús levét, ahogy írtam is. A húsvéti sonkáét pl. mindig lefagyasztjuk, és ebből készítünk Kaszáslét:

motoroskonyhaja.blog.hu/2014/11/08/kaszasle

motoroskonyhaja 2018.09.22. 07:38:35

@szivar: Egyetértek: lencsét sosem áztatok, babot pedig akkor, ha már öreg. ÉS igen: hideg vízben kell feltenni főni.

szivar 2018.09.22. 19:15:38

@motoroskonyhaja: Az egyik portásunk mesélt egy sztorit - csak így a babbal kapcsolatban jutott eszembe.

Hősünk és népes társasága egy tanyán javította a tetőt. Fent a padláson találtak egy kosár babot. Mondták is a gazdasszonynak - aki már rendesen benne volt a korban, nyolcvan elmúlt, hogy vasárnapra elkészülünk a munkával, és már igazán régen ettünk finom babgulyást. Ha lehet, akkor azzal búcsúztassuk a munkát. Pénteken főz a néne. Babot. Azt a babot. Szóvá is tették neki. Akkor bökte ki a ház asszonya, hogy azt a a kosár babot még kislány korában vitte föl... Vasárnapra kész volt a gulyás. Legalábbis a legendárium szerint.
süti beállítások módosítása