Bouillabaisse - a halleves franciául
2018. július 05. írta: motoroskonyhaja

Bouillabaisse - a halleves franciául

Itt a nyár és a meleg, a kertekben, hétvégi házakban vagy a barátoknál sok helyen rotyog a halászlé bográcsban, finom fatűz fölött, ahogy illik. Én is imádom a jóféle halászlét, de -a magyarok nagy többségével ellentétben- én nem karácsonykor fogyasztom, hanem akkor, amikor szabadtűzön, bográcsban tudom elkészíteni.

De most nem az itthon ismert és népszerű halászléről szeretnék írni, hanem annak egyik "unokatestvéréről", a franciáknál szintén nagy népszerűségnek örvendő Bouillabaissa-ről (kicsit bután néz ki így leírva, de mit tegyen az egyszeri Motoros, ha ez a neve - kiejtve kb. Bujabessz, de ha hülyeséget írtam nagylányom majd kijavít :) 

A hasonlóság a mi halászlevünk és a francia halleves között a hal és a vöröshagyma, de talán ennyiben ki is merül. A különbség -a többi mellett- pl. az, hogy ez nem igazán leves, sok helyen egytálételként készítik és fogyasztják, míg más helyen külön eszik a levét és második fogáskánt a halat. Aki szereti a halat és a tengeri herkentyűket, és még nem kóstolta ezt a levest bátran tegye meg, mert eszméletlen finom és élvezetesen pikáns.

img_20180704_1606571_kics.jpg
Bouillabaisse - francia halleves

Hozzávalók:
50 dkg halnyesedék (fej, farok, gerinc stb)
50 dkg halfilé (én most makrélát és tőkehalat használtam hozzá)
50 dkg napérlelte édes paradicsom (pl. Sunstream)
15 dkg garnéla (én most nyers óriásgarnélát használtam hozzá - az Aldiban kapható)
15 dkg kagyló (a héjas autentikusabb, de sajnos most csak pucolt volt itthon)
1 szép fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 édeskömény vagy 1 mokkáskanál tört ánizs
3-4 babérlevél
Mokkáskanál kakukkfű
Csipetnyi sáfrány (ez -sajnos az árát ismerve- 1 tasaknyi boltban kapható)
Bors

Chili (opcionális, azaz kell :)

Elkészítése:
Teljesen egyszerű dolgunk lesz, vágjunk is bele! Fogjunk egy lábost, és kicsi, forró zsiradékban pároljuk üvegesre az aprított vöröshagymát.
img_20180704_1314056.jpgTegyük hozzá az aprított fél édesköményt (vagy a tört ánizst), a finomra vágott fokhagymát, a darabolt paradicsomot, a babérlevelet és a halnyesedéket. Nekem most szerencsém volt, mert egész makréláim voltak a fagyasztóban, csak ki kellett filéznem őket. Sózzuk, borsozzuk, hozzászórjuk a sáfrányt és a kakukkfüvet. Kavarunk egyet rajta, majd pár percig rotyogni hagyjuk.
img_20180704_1317042.jpgMikor az egész átforrósodott, a paradicsom pedig kevés levet engedett jöhet az egészhez bő 1 liter víz.
img_20180704_1318307.jpg 
Lefedjük a lábost, felforraljuk a levest, majd takarékra tesszük a hőt, és jó egy órányit gyöngyözve főzzük. 1 óra gyöngyözés után kb. így fog kinézni a készülő étel:
img_20180704_1427001.jpgMost jön egy kicsit nehezebb rész (persze nem nehéz, nuku para!): ki kell szednünk a fejeket-farkakat, halgerincet:
img_20180704_1428011.jpgAz apró szálkák ennyi idő alatt feloldódtak, a nagyobbak meg simán kihalászhatók, nem kell félni! Alakul a levesünk, alakul! Fogjunk egy botmixert és a darabos levest turmixoljuk át, hogy szép krémes, bársonyos legyen.
img_20180704_1451405.jpg1-2 perc és valóban csodaszépen csillogó levest fogunk kapni.
img_20180704_1453036.jpgJöhet a kóstolás, ha kell most tudjuk kicsit sózni. Tegyük vissza a tűzhelyre, és mehetnek bele a darabolt halfilék kb. 5 percig rotyogva. Az utolsó percben zuttyantsuk az egészhez a kagylót és a garnélát, nekik valóban már csak egyetlen percecske kell.

El is készültünk, már tálalhatjuk is. Én ezt az ételt is -mint az itthoni halászlét- tésztával szeretem, így én időközben főztem ki pappardellét hozzá, és azzal ágyaztam meg az ételnek. Erre mertem a forró és gazdag levest. A tetejéről nem maradhatott el a jó sok chili:)

Krémes, húsos, pikánsan forró halleves ez, ami könnyű, üde és az ember hipp-hopp a tengerparton érezheti magát, miközben kanalazza.
img_20180704_1606571_kics.jpg
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4814095705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.07.06. 17:41:53

Szinte minden náció hallevesét imádom, így a bouillabaisset is! Marseilleben kóstoltam először, de ez is nagyon finomnak néz ki. Igaz, a francia levesnek tiszta volt a leve (semmi turmixolás!) és rengeteg más tengeri cucc volt benne.
Csak azt az utolsó képet tudnám feledni a tésztával és a hegyes erőssel!!!
Szóval mitől is bouillabaisse ez a kompozíció?

motoroskonyhaja 2018.07.06. 21:31:16

@Aurora86: Bakker! Tényleg! Köszönöm, azonnal javítottam (kb. 1 perce, mert most értem haza a melóból :) ) Köszönöm szépen a jelzést!!!

motoroskonyhaja 2018.07.06. 21:38:17

@Attilajukkaja: Mi a baj az utolsó képpel és a NEM hegyes erőssel? Ahogy írtam is: én tésztával szeretem (lehet megszokás :). A paprika pedig chili, van olyan képem is, ahol a szürke, nyers garnélával pózol egy képen, amikor még egészben van, de azt végül kihagytam a posztból. Betegyem, hogy elhidd tényleg chili az, és nem hegyes erős? :) (a hegyes erőst nem szeretem, olyan kiforratlannak tartom, bár ez elég hülye megfogalmazás).

Amúgy tényleg sokféleképpen készítik az ország minden táján, mint nálunk a halászlét vagy a töltött káposztát. Én így szeretem :) Viszont most jut eszembe: ha jól emlékszem a Marseille-féle verziót mintha külön névvel is illetnék a franciák (mint nálunk pl a dunai vagy bajai vagy szegedi halászlét) de most ebben nem vagyok teljesen biztos, utána kell néznem.

Attilajukkaja 2018.07.06. 21:58:42

@motoroskonyhaja:
Ha nem hegyes erős, akkor nem hegyes erős. Nem lényeges. A jalapeno vagy más csili sem egy tipikus bouillabaisse feltét. :o)
"én tésztával szeretem"
Nincs ezzel semmi baj, csak így már kevés köze van az eredeti leveshez.
"Betegyem, hogy elhidd tényleg chili az"
Tedd! :o))
"sokféleképpen készítik az ország minden táján, mint nálunk a halászlét vagy a töltött káposztát"
Lehet, ezt nem tudom. Te melyik tájegység receptjét használtad fel?

motoroskonyhaja 2018.07.07. 23:52:31

@Attilajukkaja: Nem hegyes erős (ahogy írtam is: azt nem szeretem). Friss chili néven fut a Spar-ban, általában 3-4 db friss, zöld szépség van egy habtálcán. De én már ennek is örülök, hiszen itt vidéken (Ajkán) legalább lehet friss chilit kapni bizonyos boltokban (még a LIDL-ben van helyben, de azt meg azért nem szeretem, mert a "Chili Mix"-ben -ez a neve- van Habanero is, ami nekem szintén nem jön be a túl gyümölcsös ízvilága miatt). Viszont pont a napokban vettem szintén friss chilit az Auchanban, mondjuk abban is volt Habanero... :)
A recept nem tudom honnan van, nagylányom nagy Franciaország-járó, Ő "hozta" haza. Persze azt tudom, hogy eredetileg provence-i, és hogy ilyen, meg olyan halat mindenképpen kell tenni bele (azt hiszem a sziklahalra emlékszem ezekből) a tengeri herkentyűkön kívül, és sok helyen és sűrítéssel készül, ahogy a neve is mutatja. bouillir: forralni, fortyogni; abaisser: sűríteni. Van, ahol paradicsompürével sűrítik, van, ahol narancsot (vagy narancshéjat) is tesznek bele, és több helyen használják hozzá a bouquet garni-t is. Erre írtam, hogy ahány ház, annyi szokás.

Attilajukkaja 2018.07.09. 15:32:37

@motoroskonyhaja:
Köszi a választ! Sűrítménnyel vagy paradicsommal készült bouillabaisset még sohasem kóstoltam, igaz, nem is jártam olyan sokszor Franciaországban.
A chili szeretete pedig valóban opcionális, ... nálunk szinte mindenbe kerül. (A habanero az erkélyen terem cserepekben, de már az sem elég erős a páromnak. Őőőőőrület!) Csak azt jegyeztem meg, hogy ez nem jellemző a bouillabaissere.
Amúgy a sógornőm is Ajkán lakik, dolgozik. A kórházban. :o))))
süti beállítások módosítása