….és sütés nélkül elkészíthető! Annyira szép ez a hétvége, annyira ünnepi, hogy meg kellett lepnem magunkat egy igazán ínycsiklandó desszerttel, amit ráadásul sütni sem kell, csak "összedobálni". Egyszerű, finom, nem ragad össze az egyszeri motoros s*gge a cukortól, mellette fantasztikusan gyümölcsös és igazán különleges. Mutatom is a receptet:
Mangós-áfonyás mascarpone torta málnával
Hozzávalók:
50 dkg -kettő doboz- Mascarpone
28 dkg darált háztartási keksz
24 dkg porcukor
16 dkg olvasztott vaj (én most egy osztrák bio vajat használtam, de az Aldiban is nagyon jó minőségű bio márkázott vajat lehet kapni)
1 szép, érett mangó
1 doboz áfonya (12,5 dkg)
1 doboz málna (125 gr) fagyasztottból is teljesen jó, azt bármelyik diszkontban vagy szupermarketben vehetünk.
2 tasak instant zselatin (én a lapot nem szeretem)
4 evőkanál tej (én bio tejet használtam)
2 dl habtejszín (minimum 30%-os zsírtartalmú, a főzőtejszíneket felejtsük már el végre)
Elkészítése:
Annyira egyszerű, hogy közben simán lement nálam a pyrolitikus tisztító program a sütőben. Szóval. A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a tejjel. A tortaforma aljára terítjük, és elegyengetjük. A tortaforma alját én előzőleg kibéleltem sütőpapírral, hogy még véletlenül se ragadjon rá a cucc. Azaz a kapcsos formát kibontottam, az aljára ráterítettem a sütőpapírt, majd visszakapcsoltam a formát. Így megfelelően rászorult a gyűrű a forma aljára, beszorítva a sütőpapírt is. A kilógó részeket egyszerűen levágtam a formát követve körkörösen.
Az elegyengetett formát 30 percre hűtőbe rakjuk, hadd dermedjen meg a massza.
Amíg az alap hűl simán el tudjuk készíteni a krémet. Összekeverjük a mascarponét a cukorral Hozzáadjuk a tejszínt, majd azzal is elkeverjük. Végül beleszórjuk a zselatint, és megint átkeverjük. Ehhez én a nagyon trendi, high-tech, különleges.... 30 éves robotgépemet használtam, mert nehogyámmá" a kis kezeimmel keverjem.....
Amikor elkészültünk a krémmel már az alap is eléggé összeállt a hűtőben. Kenünk a krémből egy pici réteget a "tésztára", majd jöhet rá egy rétegben az időközben megpucolt, és felszeletelt mangó, csak úgy simán, lerakva..
A krém többi részébe szórjuk az áfonya nagyobbik részét (ezt de szépen fogalmaztam), átkeverjük, majd a mangós alapra halmozzuk az egészet. Szépen elsimítjuk (ugye milyen szuper egy motoros kezében ez a kis lila spatula? :) )
Jöhet a díszítés. A torta tetejére tesszük a maradék áfonyát, majd szépen körberakjuk a süti szélét málnákkal. Egy 26 cm-es tortaformára elég volt egy doboz friss málna.
Most már csak türelem kell -úgy 3 óra-, amíg az egész megfelelően megdermed a hűtőben.
Amikor már lehűlt a nyalánkság, csak turbóznunk kell a díszítést. Megszórjuk csokireszelékkel a tetejét, és kicsit paskolunk az oldalára is (miután leemeltük a bekapcsolt "abroncsot"). Elkészültünk, pedig semmi nagy durranás nem volt ez a recept!
Szeleteljük és már tálalhatunk is.
Nagyon finom, hidegen és krémesen édes (de nem túl édes, inkább frissítően gyümölcsös) és nagyon egzotikus. Kell ennél több? Szerintem nem!
Jó étvágyat!