...avagy egy sertéspörkölt utóélete.
A napokban nagyszerű baráti bográcsozás volt, ahol egy sima sertéspörköltet készítettem. Mindenki imádta, jól is lakott tőle, és még csomagolni is tudtam a haveroknak. Igen ám, de még így is maradt a pörköltből. Most jött az okoskodás: mit is kezdjek a maradék pörkölttel így, vasárnap délelőtt? Ekkor jött a megvilágosodás egy nagyon finom kárpátaljai recept képében.
Pörkölttel töltött krumpligombóc tejfölös mártással
Hozzávalók:
4 adag maradék sertépörkölt
1 kg krumpli (tudom, burgonya)
20-25 dkg liszt
20 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 kis pohár (2x1,75 dl) tejföl
1 tojás
5 dkg libazsír
Bors
Só
Elkészítése:
Krumplis tésztát készítünk. Ja, nem "olyan" krumplis tésztát :) Át is váltok inkább a burgonya szóra, hátha így egyértelműbb, tehát. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd lereszeljük. Vigyázzunk, mert ilyenkor mg forróak! Elkeverjük a zsírral és a tojással. Sózzuk. Hozzátesszük a lisztet, alaposan átkeverjük, majd félretesszük pihenni, és elkészítjük a tölteléket. Felmelegítjük a maradék pörköltet.
Amíg a pörkölt melegszik a félfőre vágott hagymát összepirítjuk a szeletelt gombával. A felmelegített pörköltből kiszedjük a húsokat, és a hagymás gombával együtt húsdarálón ledaráljuk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, és az egyik pohár tejföllel lazítjuk. A pörkölt visszamaradt meleg szaftjába tesszük a másik tejfölt; alaposan elkeverjük.
A burgonyás tésztát kinyújtjuk, kockákra vágjuk, mindegyik kocka közepébe teszünk a darált pörköltből. A tésztákat gombócokká gyúrjuk és forró, lobogó vízben kifőzzük. A kész gombócokat a tejfölös szaftba tesszük, és még egyet rottyantunk rajta. Forrón tálaljuk.
Ha valaki igényli, plusz kanál tejfölt teszünk a tetejére, és őrölt chilivel is megszórhatjuk.
Jó étvágyat!