A vasárnap aktív lustálkodással telt, de azért az egyszeri Motoros is szeretett volna valami finomat enni ebédre. Mi sem volt kézenfekvőbb, minthogy valami friss, nyári, gyors, és könnyed ebédet készítsek. Úgy érzem sikerült.
Körbenéztem a hűtőben-fagyasztóban-konyhában. Találtam bennük több érett avokádót, Tomi barátom szabadtartású csirkemellét, királygarnélát, zöld ceruzababot, kápia paprikát, újhagymát, rákpasztát, és rukkolát a többi között. Ilyen melegben kell a rollereseknek a nehéz, zsíros kaja, így ezek mellett döntöttem. Nem bántam meg!
Egyszerű avokádós csirkemell
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell filé
40 dkg zöld ceruzabab (az ALDI-ban lehet kapni BIO ceruzababot)
2 dl száraz fehérbor
2 szép, érett avokádó (azaz BARNA)
20 dkg garnéla (én királygarnélát használtam hozzá)
1 szép Kápia paprika
1 szép BIO citrom
2 szál dundi újhagyma
1 teáskanál rákpaszta vagy rákvaj
1 mokkáskanál chilipehely
Tabasco Chiptole
Bors
Só
Friss rukkola (azaz borsmustár)
Elkészítése:
Először a nyers garnélákat kell megpirítani. Minimális forró zsiradékban ez nem több, mint egyetlen perc.
Amíg szürkéből rózsaszínre változnak úgy repül az idő, hogy egy normális fröccsöt sem tud bekeverni az ember, ezért inkább sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg kevés citromlével őkelméket.
Ahogy a rákok rózsaszínűek lettek (maximum 1 perc!) azonnal vegyük ki őket, és tegyük félre. Dobjuk a megmaradt zsiradékba a rákpasztát, majd kevergessük addig, míg elolvad.
Ahogy olvad zuttyantsuk hozzá a csíkozott, sózott csirkemellfilét.
Pirítsuk addig, míg kifehéredik,
majd adjuk hozzá a csíkozott újhagymát és kápia paprikát.
Kavarjunk egyet rajta, majd jöhet az aprított, érett avokádó is, amit előzőleg bőségesen meglocsoltunk citromlével.
Ezzel is átkeverjük, majd csöpögtessük meg a Tabasco Chipotlével és szórjuk mag a chilivel.
Nagyon finom illatok kezdik betölteni a konyhát! Tegyük az egészhez a kb. 2 dl száraz fehérbort, majd vegyük vissza a hőt és fedjük le az edényt.
További 5 perc rotyogás után az avokádó krémesen feloldódik a fehérborban, és így fog kinézni az étel.
Most mehet az egészhez az időközben kifőtt zöld ceruzabab,
és az idáig pihentetett királygarnéla is.
Már semmit sem főzünk, csak lehúzzuk az ételt a tűzről, meglocsoljuk a maradék citrommal, átkeverjük és már tálalhatjuk is. Porciózzuk, majd megszórjuk rukkolával gazdagon. Ennyi az egész.
Friss, ress, üde és színpompás, amellett persze, hogy nagyon finom. A nyár derekán, vasárnapi ebédként kívánhatnánk finomabbat, egészségesebbet, gyorsabbat, egyszerűbbet? Úgy gondolom nem.
Jó étvágyat!