Gorgonzolás-tejszínes csirkemell nyers céklás basmatival
2016. május 25. írta: motoroskonyhaja

Gorgonzolás-tejszínes csirkemell nyers céklás basmatival

Végre egy újabb szabadnap nekem, így ma is tudtam kicsit sürögni a konyhában. A recept biztos elég furán hangzik elsőre, pedig mennyire is finom! Az étel minden alkatrészét imádom, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ráadásul könnyű és egészséges is. Arról nem is beszélve, hogy nagyon-nagyon olcsó!

dscf2673.JPG

Gorgonzolás-tejszínes csirkemell nyers céklás basmatival

Hozzávalók:
1 kicsontozott csirkemell (én Tomi barátom háztáji, szabadtartású csirkéjéből készítem, ami ugyanannyiba kerül, mint a bolti broiler....)
2 liter csirkealaplé
4 db friss, nyers cékla (most kezdenek kibújni az újak, így elég kicsik még)
15 dkg basmati rizs
2-3 dkg sima füstölt szalonna (én háztáji, szabadtartású mangalicát használtam hozzá)
1 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kisujjnyi friss gyömbér
1 dl habtejszín
1 dl 20%-os tejföl
2-3 dkg Gorgonzola Piccante (a Dolce nem elég erős hozzá)
1 evőkanál almaecet (ízlés szerint)
1 mokkáskanál egész kömény
Bors

Elkészítése:
Fogjuk a csirkemelleket, és falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Egy nagyobb -és magas falú- serpenyőt hevítünk (lehet wok is). Amikor az edény forró öntsünk bele kevés -max 1 evőkanálnyi- olajat (én bio repceolajat használtam hozzá). Mehet bele a gyufaszálnyira aprított szalonna. Mikor a szalonna pirulni kezd dobjuk rá a karikázott újhagymát és a vékonyra szeletelt gyömbért is, rögtön a vékonyra vágott fokhagyma mellé. Most mehet hozzá a darabolt csirkemell. Kevergetve pirítsuk aranybarnára az egészet. Löttyintsük rá a tejszínt, majd keverjük hozzá a tejfölt is, és a csirkealaplé -maximum!- negyedével öntsük fel. Figyeljünk, hogy egyenletesen "olvadjanak össze" a folyadékok, ne legyen zsírpacás, összeugrott fehérje az ételben. Forraljuk addig, míg  hús puha nem lesz, majd húzzuk le a tűzről. Dobjuk hozzá az apróra darabolt Gorgonzolát, majd alaposan keverjük el. A raguval elkészültünk.

Most jöhet a rizs. Egy fazékban forrósítsunk kevés olajat; ebbe tegyük a köményt is, hadd engedje ki az aromáját a zsiradékban. Jöhet hozzá a rizs, amit fehéredésig keverünk, majd felengedjük a maradék csirkealaplével (Remélhetőleg ez bőven ellepi). Főzzük majdnem puhára, addig pucoljuk és reszeljük le a nyers céklákat. Amint a rizs majdnem megpuhul tegyük hozzá a reszelt céklát, keverjük össze, majd locsoljuk meg egy kevés almaecettel. Vegyük le a tűzről, és lefedve tartsuk 5 percig, majd szűrjük le. Addig a rizs szépen megfő, és a finomra reszelt cékla íze is összemosódik vele.

Tálalásnál porciózzuk ki a céklás rizst, majd koronázzuk meg a raguval A tetejére tegyünk kevés friss kakukkfüvet, és azzal tálaljuk.

dscf2665.JPG

Egy könnyed és finom vacsora, ami gyors és olcsó is. Kell ennél több?

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr958747144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása