Isteni házi lángos
2014. július 08. írta: motoroskonyhaja

Isteni házi lángos

Itt a nyár, a kánikula és természetesen a strandolás időszaka. Ilyenkor rengetegen vesznek lángost, legyen az egy strand, vagy egy Balaton-parti büfé: mindenhol óriási sorok kígyóznak a bódék előtt. Azonban ezt a hangulatot nemcsak hazavarázsolhatjuk, hanem még finomabbá is tehetjük egy otthon elkészített lángossal, amiben az egész család örömét lelheti, hiszen szaftos, ropogósan lágy és nagyon tud örülni neki a hasunk egy jéghideg sör kíséretében.

la01.JPG

Házi petrezselymes lángos fokhagymás tejföllel, sonkával, sajttal és újhagymával dúsítva

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
fél csokor friss petrezselyem
1 dl olaj

csipet cukor
20 dkg füstölt sonka
2 doboz tejföl
20 dkg reszelt sajt (én aprított házi sajtot használtam)
4 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma

Elkészítése:
Semmi extra, nem kell megijedni! Csupán egy egyszerű lángost készítünk, így semmi gond nincs! Először is a langyos tejben (amibe beleszórtuk és elkevertük a csipetnyi cukrot) morzsoljuk bele az élesztőt, majd hagyjuk, hogy a nagyok végezzék a dolgukat, azaz felfusson a drága.

A lisztet addig mérjük ki, majd szórjuk meg az aprított petrezselyemmel. Adjuk hozzá a langyos vizet, a felfuttatott élesztőt tejjel együtt, majd csurgassuk hozzá az olaj egyik felét. Sózzuk ízlésünk szerint. Ezt a szépséget gyúrjuk alaposan össze (ha van gépünk hozzá akkor az majd elvégzi helyettünk a melót). Ahogy összeállt a tészta takarjuk le és hagyjuk magára kb. 1 órára meleg helyen. Jó duma! Így, ebben a 30 fokban mindenhol meleg hely van :) Az idő letelte után szedjük 4 felé. Én nem rajongok a nagy darab lángosokért (a tenyérnyi nagyságúakat szeretem) így én 7 felé szedtem, de ez ne zavarjon meg senkit sem.

la02.JPG

Locsoljuk meg a darabokat a maradék olajjal.

la03.JPG

Locsoljuk meg? És a szakáccsal mi lesz? Hol a jégbe hűtött söricilin, amit a hőségriadó alatt kötelező a szervezetbe vinni? Ja, hogy a hűtőben! Akkor keressünk egy gyógyitalt, majd jólesően öblítsük le száraz torkunkat. Miután az életmentő beavatkozás megtörtént folytathatjuk a munkát: az olajjal meglocsolt tésztákra kenjük rá a zsiradékot, majd gyúrjuk át a gombócokat és pihentessük további 20-25 percig letakarva őket.

la04.JPG

 

Addig fel tudjuk aprítani a sonkát, az újhagymát és a sajtot is. Sőt, a tejfölt el is tudjuk keverni a zúzott fokhagymával és kevés sóval: hadd érjenek azok az ízek!

Ezután melegítsünk egy serpenyőben bőségesen olajat. Amíg az olaj melegszik a tésztadarabokat fogjuk a kezünkbe egyesével, és kezdjünk belőlük korongokat formálni. Nem nagy etvasz, csak csináljunk úgy, mint a kezdő autóvezető: markoljuk meg a tésztát 10 óra 10 percnél, kissé szorongassuk a kezünkben miközben tegyünk úgy, mintha kanyarodnánk az autóval. Így szép, kör alakú tésztát fogunk kapni, amit bele is tehetünk a forró olajba. Mindkét oldalát süssük pirulásig (kb. 2-3 perc oldalanként), majd vegyük ki és csepegtessük le.

la05.JPG

Már csak a tálalás maradt hátra! Kenjük meg a lecsöpögtetett lángosok egyik oldalát (praktikusan a felsőt....) a fokhagymás tejföllel, és szórjuk meg sonkával, sajttal és a karikázott újhagymával. Jéghideg sörrel kínáljuk. Mennyei, kívül ropogós, belül lágy lángosunk lett, rajta pedig igazi finomságok garantálják a tökéletes élményt.

la06.JPG

Jó átvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr946484199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoNeYBiRD 2014.07.09. 15:23:12

jól hangzik, de mihez kell a hozzávalóknál szereplő 1,5 deci langyos víz?

2014.07.09. 15:34:08

@HoNeYBiRD: Lehet, hogy a söricilint kell vele hígítani?

HoNeYBiRD 2014.07.09. 16:36:24

@méhészborz: megtaláltam közben, az élesztős fázisban kerül a mixbe :)

én amúgy tömény párti vagyok, sört higítani? elég híg az anélkül is

motoroskonyhaja 2014.07.09. 19:56:15

@HoNeYBiRD: Azért mégiscsak sikerült elolvasnod és magtalálnod mihez is kell a víz :)
Söricilint semmiképpen sem javaslok vízzel higítani! :)
süti beállítások módosítása