Kelkáposztás lasagne? Hús nélkül? Ez így nagyon durván hangzik, de nem az! Az emberek többsége -sajnos- nagyon mostohán bánik a kelkáposztával (ahogy az összes káposztával). Mert mit is szoktunk készíteni kelkáposztából? Főzeléket, rakott kelt (amiben több a rizs és a hús, mint a zöldség), esetleg levest. Ennyi? Igen, sajnos. Pedig olcsó, bazi egészséges és nagyon finom. Mutatok egy receptet, ami kicsit más, mint az eddig megszokott kelkáposzták többsége...
Kelkáposztás lasagne besamellel és finom sajtokkal
Hozzávalók:
25 dkg száraz lasagne tészta - igen csupán 25 dkg (én jól kifogtam, a veszprémi Tescóban le volt árazva a durum bio lasagne tészta, de egy frissen készült lasagne tészta is nagyon jó hozzá - ha kell a lasagne recept sikítsatok!
1 liter tej
12 szép nagy kelkáposzta levél
10 dkg vaj (mondom VAJ)
5 dkg gorgonzola
5 dkg parmezán
5 dkg liszt
2 szál újhagyma
Szerecsendió
Bors
Só
Elkészítése:
Tegyünk fel egy nagy fazék sós vizet főni, amiben majd a kelkáposzta leveleket fogjuk blansírozni. Kapcsoljuk be a sütőt 200 C-re. Amíg felforr a víz tegyünk egy serpenyőt a tűzhelyre a besamel mártáshoz, és olvasszuk fel a vaj felét (5 dkg).
Amikor a vaj már elolvadt vegyük le a tűzről, és keverjük el alaposan a liszttel.
Simán csak keverjük át, nem kell semmi faxni. Most tegyük vissza a tűzre és lassan csurgassuk hozzá a tejet -közben kevergetni is kell ám rendesen- míg krémes mártást nem kapunk. Ehhez viszont habverő dukál, a fakanalat felejtsük el. Most lehet borsozni, sózni, szerecsendióval megszórni. Kóstoljuk meg, ha oké akkor húzzuk le a tűzről és tegyük félre, hadd pihenjen egy picit.
A víz felforrt, így pakoljuk a fazékba a kelkáposzta leveleket. Először úgy fog tűnni, hogy nem is férnek be a fazékba, de pár perc alatt összemennek.
Maximum 5 perc rotyogás után vegyük le a tűzről, szűrjük le, majd tegyük jeges vízbe a káposztát.
Jöhet a lasagne összeállítása! Egy megfelelő méretű tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal, majd fektessük bele az első réteg tésztát. Nem gond, ha a tészták nem teljesen passzolnak a tepsihez, bátran törjük szét és úgy osszuk el az edényben; fedje be minél jobban! Sózzuk, borsozzuk, majd tegyünk rá 4 kelkáposzta levelet.
Nem egy nagy cucc, ugye? Ezzel bárki megbírkózik. Most jöhet a gorgonzola (a Penny-ben a legolcsóbb és nagyon finom!!!) Tördeljük vagy vágjuk apró darabokra, és szórjuk rá a káposztákra. Mehet hozzá a darabolt újhagyma fele.
Erre kanalazhatjuk a besamel mártást. Még meleg és nagyon-nagyon finom. Ne sajnáljuk, nyomjuk rá bátran!
Fedjük be az egészet egy újabb agag tésztával. Lehet látni, hogy én is tördeltem a tésztát.
Mehet a következő réteg: só, bors, 4 kelkáposzta levél, újhagyma (sajt most nem kell, viszont egy cserszegi fűszeres permetet nagyon meg tud hálálni) és a besamell másik harmada.
Erre megint jön a tészta és a maradék kelkáposzta.
A legvégén fedjük be az egészet a maradék lasagne-lapokkal, amire csurgassuk rá a visszamaradt besamel mártást. Most reszelhetjük az egészre a parmezánt.
Gyorsan dugjuk az időközben felfűtött sütő középső rácsára. 10 perc múlva viszont vegyük ki, és morzsoljuk rá a vaj másik felét.
Addig kell sütni, míg a sajt aranybarna nem lesz (kb. 25 perc). A tészta magába szívja a besamel mártás egy részét és tökéletesen összesül az olvadó sajtokkal. Ezért kell a parmezán és nem egy trappista, mert az sokkal hamarabb megpirul (íze viszont akkor sem lesz). Gyönyörű, ropogós-piros ételt fogunk kivenni a sütőből.
Kell egy kis türelem, amíg picit lehűl az étel (kb. 15 perc), majd szeletelhetjük és asztalra adhatjuk.
Én savanyú káposztával megkoronázva, kevés paprikakrémmel pikánsabbá téve kínáltam (persze a maradék cserszegi fűszerest sem felejtettem el....) Nagyon finom savanyított szilvával is. Imádom, amikor kicsorog a besamel, és a ropogós-sajtos tető alatt vajpuha rétegeket találok; fel is faltuk az egészet.
Jó étvágyat!
Legközelebb jöhet esetleg a gyömbéres bodzaszörp receptje,
vagy legyen avokádó salsa?
Esetleg ázsiai csirkeszárny (gyömbérrel, szójaszósszal és tamarind-pürével pácolva, majd grillezve)?