Férfias játékok 1. Sertésfej felvágott házilag
2014. március 01. írta: motoroskonyhaja

Férfias játékok 1. Sertésfej felvágott házilag

....avagy a sertésfej és bőrke dícsérete. Nagyon jó, a csajok akkor mind kimentek a szobából, vagy elhúztak máris a blogról. Most már nyugodtan beszélhetünk ..... a sertésfej mennyei ízéről és a ropogósra sütött sertésbőrke snackről.

Hogy miért idegenkednek az emberek ezektől a dolgoktól nem is tudom. Az aszpikos-húsos felvágottat megveszik drágán. Sőt: rengeteg olyan felvágott vagy félkész étel is simán beugrik a kosarakba, amikben mindezek benne vannak. Egy normális kocsonya is úgy készül, hogy alap bele a sertésfej. Snacket pedig füstölt sonkás vagy bacon ízben vásárolnak legtöbben. Vegyük meg ezeket a bazira-bazira (és tényleg bazira) olcsó alapanyagokat, és készítsünk belőlük -minimális munkával!!!!- eszméletlen kajákat! Mit szóltok? :) 

fej05.JPG

Sertésfej felvágott házilag

 Hozzávalók:
1 fél sertésfej hasítva
2 fej (!) + 4 dundi gerezd fokhagyma
20-25 szem feketebors (fél maréknyi)
2-3 nagyobb babérlevél
5 evőkanál (!!!!) só
1 evőkanál majoranna
1 evőkanál kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt kömény

Elkészítése:
A sertésfejről már megemlékeztem, ugyanúgy kell elkészíteni, a receptet OLVASD ITT. Egyszerű, csak ne essünk abba a hibába hogy azonnal fel akarjuk zabálni. Ha pedig direkt abba a hibába akarunk esni (és miért ne tennénk), akkor vegyünk két felezett disznófejet, hiszen a felvágott csak másnapra fog összeállni :)
Ha a sertésfej-kajálással megvagyunk jöhet a felvágott lényege. Vegyünk folpackot, és négy akkora réteget helyezzünk az előkészítő pultra (egymásra), amibe bele fog férni a felvágottunk. Ha mégsem férne bele kénytelenek leszünk a maradékot megenni sok-sok sörrel, tormával és csípős savanyúval :) Ez pedig maga a borzalom, nemdebár? Remélem asszonyok már eszik a diétás(nak gondolt) joghurtjukat az ilyen-olyan brazil sorozat előtt....

Tehát: vegyük ki a fél sertésfejet az abaléből (a levet pedig nyugodtan fagyasszuk le, jó szolgálatot fog tenni kocsonya alapként) és szépen kezdjük el lehámozni a csontokról a húst. Ne foglalkozzunk azzal, hogy nem jön le egyben (miért is jönne?) Egyszerűen helyezzük a folpackra a leszedett húsokat úgy, ahogy tetszik. Én szeretem a bőrt a folpack felé helyezni, mert olyan lesz a kész felvágott, mintha valódi bőre lenne. Bakker, hisz' ez tényleg valódi bőr :) Kóstoljuk meg, hátha kell még egy kis só és ha igen finoman sózzuk át az egészet. Most jöhetnek a fűszerek az: nyomjuk rá és dolgozzuk el a fokhagymát (azt a plusz 4 gerezdet) a húson, szórjuk meg kakukkfűvel, majorannával és őrölt köménnyel..

fej02.JPG

Persze ezt lehet variálni ízlés szerint. A lustábbak kenhetnek a hús tetejére gulyáskrémet, vagy snidlinges juhtúrót, de paprikával is megszórhatjuk. Én már készítettem halászlé kocsonyával is, bár én tényleg perverz vagyok:) A lényeg: bármit tehetünk, csak a fantáziánk szab határt. Persze az egész ultra rondán néz ki most, de kit érdekel! Pamela Andersont sem az aranyér-műtéte közben nézegetjük, nem? :)

Ahogy az egésszel megvagyunk tekerjük fel a folpackot úgy, mint egy szaloncukrot. Arra figyeljünk, hogy jó szoros legyen az egész. Nyugodtan lehet erősen nyomkodni, ezért kellett a négy réteg műanyag. Legyen minél tömörebb az egész. Ha ezzel megvagyunk kb. így fog kinézni:

fej03.JPG

Ja, hogy itt még a sertés állkapocs is ott díszeleg? Nnnnnno, tehát ha jó szorosan szaloncukor-formára tekerjük így fog kinézni:

fej04.JPG

Menjünk már és igyunk egy pálinkát, a szaloncukrot pedig tegyük a hűtőbe és felejtsük el. A sertésfej összetevőinek hála semmi zselésítő anyag nem kell hozzá, csupán össze kell dermednie, mint egy kocsonyának. Másnap vegyük elő az eltett felvágottat és hámozzuk ki a műanyagból. Amíg készül a reggeli teánk szeleteljük fel ezt a mennyei finomságot. Friss kenyérrel, vagy pirítóssal tálalva egy finom tea mellé, jóféle mustárokkal, tormakrémmel vagy bármivel fogyasztva gyönyörű reggelünk lesz.... 

fej01.JPG

 Jó étvágyat!

A sertésfej kilója 299 Ft egy normál Coop-ban. Ezért az árért bakker még egy nyomorult pulykaérmét sem kapni, a hozzá felhasznált olaj áráról nem is beszélve.

Legközelebb egy szintén nagyon finom (és szintén bazi olcsó) sertésbőrke snack lesz bemutatva. Utána sosem fogtok bolti snacket venni, garantálom :) Jöhet a Férfias játékok második része?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr305838336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BHJ-962 2014.03.02. 14:24:59

Nagyon guszta,ugyanez megcsinálható egy szép(nem füstölt) hátsó csülökkel is, az általad leírtak szerint,az is isteni lesz.
(mi pl Húsvétra nem főzünk klasszikus sonkát, csak csülköket)

motoroskonyhaja 2014.03.02. 15:08:29

@BHJ-962: Köszönöm!
Igen, igazad van, csülökkel is mesteri. Hát még ha egy kevés füstölt is kerül bele (max 10-15%) egy kevés újhagymával keverve :)

MittuDomain 2014.03.02. 18:51:44

Valami bélbe nem lehet beletölteni a folpack helyett?

csepke 2014.03.02. 19:27:21

Jól látom, hogy a disznó fogai benne vannak az állkapcsában? Csak pontosításképp, így van megfőzve? Jajj. Amúgy a szeletelt cucc jól néz ki, de ez a fogas állkapocs!...áááá

motoroskonyhaja 2014.03.02. 19:51:45

@MittuDomain: De, be lehet tölteni bélbe is, de mi a ráknak, amikor sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani ;) Nem kolbászról van szó, hanem egy egyszerű és olcsó felvágottról... :)

motoroskonyhaja 2014.03.02. 19:54:57

@csepke: Igen, a disznófejhez hozzátartoznak a fogak is. Mit gondoltál, ha aszpikos fejhúst veszel bárhol, akkor azt nem a fejjel (és a fogakkal) együtt készítik? :) Ami gond, hogy -sajnos- a nyelvet viszont mindig kilopják belőle, pedig azzal mennyivel nagyobb ász kaja lenne...

motoroskonyhaja 2014.03.02. 19:56:04

@MittuDomain: Amúgy minek bélbe tölteni? Így is tökéletes felvágottat fogsz kapni, hidd el ;)

MittuDomain 2014.03.02. 20:11:55

@motoroskonyhaja: Rendben, nekem a disznósajt jutott hirtelen az eszembe,onnan a kérdés.

MittuDomain 2014.03.02. 20:13:12

@csepke: Te biztos hogy nő vagy! :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.03.02. 20:39:01

Nagyon tetszetős és jó a kivitelezés, kedvet adtál hozzá, hogy kipróbáljam majd én is - persze valami kis csavarral. :-)

motoroskonyhaja 2014.03.02. 21:43:36

@MittuDomain: szerintem nem ment ki időben joghurtozni a tévé elé, ahogy ajánlottam :)

motoroskonyhaja 2014.03.02. 21:44:38

@MittuDomain: Az se rossz megoldás, de -ahogy írtam is- az olcsóságra mentem plusz arra, hogy egy sertésfej képes önmagát is megtartani felvágott formában.

motoroskonyhaja 2014.03.02. 21:45:31

@Húsimádó: Köszönöm, és várom a csavaros megoldásod ;)

A fickó 2014.03.04. 20:24:51

@motoroskonyhaja: Ez nem felvágott, hanem fejvágott. :D A fejhús egyébként jóízű, olyan ez is mint a chokito. :)

MittuDomain 2014.03.06. 11:32:25

Lustábbak gulyáskrémet? Bele? Nemár! Ennyi erővel írhattál volna vegetát is :(

motoroskonyhaja 2014.03.06. 12:03:16

@MittuDomain: példákat írtam, mert a legtöbb embernek (tisztelet a kivételnek) fingja nincs a fűszerezésről :) Ez talán ismerős nekik és összekötik a csabai felvágottal (ha egyáltalán az még létezik...)

Mimi_123 2014.08.21. 20:12:24

Na jó, biztos mert nőből vagyok, nekem egy fél fejből két db 20 cm-es lett, mert egyben nem bírtam feltekerni. De így is jó! Aki a kicsit nem becsüli.... :D

motoroskonyhaja 2014.08.22. 01:11:11

@Mimi_123: A poszt címe: Férfias játékok :) Aki nőből van, az be kell érje 2 db 20 cm-es felvágottal :) Egyben is simán fel lehet tekerni -ahogy én is csináltam- de ez csak gonoszkodás, nem megharagudni érte ;) Biztos vagyok abban, hogy a 2, 20 cm-es darab is be fogja váltani a reményeket! Kíváncsi vagyok arra mennyire ízlett (szerintem biztos fejedelmi lett). Mivel fűszerezted/ízesítetted? A recept alapján vagy egyénileg?

Mimi_123 2014.08.22. 08:43:13

@motoroskonyhaja: Szóval: Finnyás családtagok, (mivel nem tudják mit esznek) tömik magukba. Ebből arra következtetek, hogy nem lett rossz. Fűszerezés: mint te, (fokhagyma sok, pirospaprika, őrült kömény, fekete bors (őrölt) majorana, bazsalikom, kis kockára vágott kovi ubi. Valami ilyesmi. Nekem nagyon ízlik, de ez nem mérvadó, mivel én csak simán megfőzve, pirospaprikával is kiló számra meg tudom enni. Köszönöm az ötletet, hogy így beálcázva, itt mindenki számára fogyasztható lett. (csak meg ne lássák a csattogó fogsorokat a kukába!) :D
süti beállítások módosítása