Egyszerű krémlevesek
2013. április 19. írta: motoroskonyhaja

Egyszerű krémlevesek

Annyira jó idő lett a napokban, hogy nem bírtam ellenállni, és megállás nélkül krémleveseket készítek. Imádom az ilyen leveseket forrón és hidegen egyaránt. Ebben a jó időben kimondottan jól esnek.

Könnyűek, egyszerűek, egészségesek. Kell ennél több? ;)

sargar.JPG

Természetesen én nem az általában "jól bevált" krémleveseket készítem (talán már megszoktátok, hogy én más utakat járok ;) Ezek a levesek valóban egészségesek, könnyűek, és egyszerűek. Hogy mi a titkuk? Az, hogy az alapanyaggal sűrítem be őket, és nem használok krumplit, tejszínt, tejfölt vagy bármi mást! Mi a frásznak bele? Hogy nehezebb, zsírosabb legyen? Abszolút nem kell beléjük ilyesmi. Nézzétek csak:

Citromos sárgarépa krémleves

Hozzávalók:
50-60 dkg sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt kömény
1-1,5 l húsleves
1 evőkanál petrezselyem
1 fej vöröshagyma
fél citrom leve

bors

Elkészítése:
Elsőre talán nem mindenki kívánja meg ("mert azért répát mégsem eszünk levesnek" - felkiáltás) pedig isteni! És nagyon egyszerű dolgunk van vele!
Egy fazékban a felhevített minimális zsiradékon pirítsuk meg a félfőre vágott hagymát. Minek is aprítanánk jobban, amikor úgy is turmixolva lesz? ;) Még ebben a fázisban szórjuk meg köménnyel, mert a kömény íze zsiradékban oldódik, így sokkal aromásabb ételt fogunk kapni. A megtisztított és darabolt répát (ezt sem kell finomra vágni!) akkor dobjuk bele, amikor a hagyma már megpirult. Picit elkavarjuk, beledobjuk a fokhagymákat, majd öntsük fel a húslevessel. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a citromot és az aprított petrezselymet. Fogjuk az egészet és egy merülő mixerrel szépen átturmixoljuk ott helyben, a tűzhelyen. Kóstoljuk, ha nem oké még sózhatjuk, citromozhatjuk. Hidegen és melegen is kitűnő.
Egyszerű, bazi olcsó és nagyon finom. Jah, és egészséges is ;)

Cukkíni krémleves ruccolával

Hozzávalók:
50-60 dkg cukkíni
1 marék ruccola (kb. harmad csomag)
1 fej vöröshagyma
bő 1 l húsleves
4 gerezd fokhagyma

bors

Elkészítése:
Tök hasonló, mint az előző recept. Egy fazékban a felhevített minimális zsiradékon pirítsuk meg a félfőre vágott hagymát. Amikor megpirult beledobjuk a darabolt cukkínit, majd felengedjük a húslevessel és hozzáadjuk a fokhagymákat plusz a ruccolát. Addig főzzük, míg a cukkíni meg nem puhul. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Rottyantunk egyet rajta, majd merülő mixerrel szépen pépesítjük. Kész. Finom. Isteni. Nyami:)

Jah, ha valaki "erősebben" szereti, az adjon a zsiradékhoz sima füstölt szalonnabőrt (nem kolozsvári, csécsi és egyéb főtt dolgok), sima, mezei kenyérszalonna bőr! Eszméletlen finom ízt fog kapni a leves tőle.... ;)

cukk.JPG


A nagy levesezés közben majd' elfelejtettem, hogy végre tavasz van, így a következő posztban mi mást is kínálhatnék az olvasóimnak, mint medvehagymás és friss spenótos recepteket?!

retes.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr725233712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása